реклама

реклама

Звертаючись до департаменту соціального захисту, людина часто навіть не  уявляє, скільки всього потрібно зробити його працівникам, аби вона отримала субсидію чи державну соціальну допомогу.

214997069_1666744333535347_3934603833202560339_n

І неабияк допомагають у цьому процесі державні соціальні інспектори. У Черкасах усього 10 державних соціальних інспекторів обслуговують всіх отримувачів субсидій та допомог міста, а це – кожен третій житель, повідомляє Департамент соціальної політики ЧМР.

«Нам доводиться бачити все: і хороші умови, і погані. З одного боку – ми як остання інстанція для незахищених людей, куди вони можуть звернутися за інформацією, допомогою і підтримкою. З іншого –  стоїмо на захисті інтересів держави. Бо наші перевірки допомагають виявляти порушення (адже, чого гріха таїти, не всі є чесними), і контролювати використання державних коштів, не допускаючи їх перевитрат», - розповідає про свою роботу державний  соціальний інспектор Вадим Підпалько.

З чим і ким щодня мають справу державні соціальні інспектори департаменту соціальної політики черкаської міської ради?

На так званий домашній огляд державний соціальний інспектор управління  соціальної допомоги та компенсаційних виплат департаменту соціальної політики Вадим Підпалько виїжджає майже щодня.

«Ми знаємо всі вулички і провулки Черкас, бо доводиться шукати найкоротші шляхи. – каже він. – На перевірки добираємося і громадським транспортом, і  пішки ходимо, інколи і власним авто, бо треба встигнути за половину робочого дня на кілька об’єктів одночасно, які можуть бути в протилежних кінцях міста».

Post_20210709_1_6

Благополучні та заможні сім’ї у соціальні служби, за словами Вадима Івановича, звертаються нечасто, тому кожна перевірка – це окрема й досить часто нелегка людська доля.

47-річна Людмила Іванівна доглядає стареньку маму, яка  два з половиною роки тому злягла. Перенесла 2 інсульти, має гіпертонію, від цукрового діабету майже осліпла, лежить у памперсах. Погодувати, помити, переодягнути, перевернути, аби не було пролежнів, - щоденна «робота» її доньки.

«Зараз живемо тільки на мамину пенсію, - розповідає. - Раніше хоч була субсидія, а тепер і її не буде, бо мій колишній роботодавець не сплачував за нас податки. Як я переживу наступну зиму? І за квартиру треба платити. Де ми потім залишимося? Тепер шукаю хоч якусь  роботу. Але ж не ка кожну можу влаштуватися, бо постійно мушу бути біля мами…»

З подібними історіями та ситуаціями державні соціальні інспектори стикаються майже щодня, адже на власні очі мають переконатися в тому, що тій чи іншій людині дійсно потрібна допомога держави.

«З одного боку – ми як остання інстанція для незахищених людей, куди вони можуть звернутися за інформацією, допомогою і підтримкою. З іншого –  стоїмо на захисті інтересів держави. Бо наші перевірки допомагають виявляти порушення (адже, чого гріха таїти, не всі є чесними), і контролювати використання державних коштів, не допускаючи їх перевитрат», - говорить Вадим Іванович.

Не менш важливою складовою роботи соціальних інспекторів є робота в Черкаському Центрі надання адміністративних послуг (ЦНАП), зокрема – з базою даних.

Post_20210709_1_7

Олеся Денисенко, головний спеціаліст-державний соціальний інспектор департаменту соцполітики розповідає, що це дає можливість соціальним інспекторам департаменту перевірити правильність складу зареєстрованих осіб: чи не відбулися зміни у складі сім’ї (прописалися, вибули, померли тощо).

«Ми піднімаємо картки у відділі реєстрації, звіряємо з оригіналом інформацію про склад зареєстрованих, фіксуємо, якщо є зміни, роздруковуємо. Довідку підписує начальник управління з питань державної реєстрації Черкаської міської ради Наталя Капленко і видає нам для призначення субсидій», - розповідає Олеся Станіславівна.

У середньому кожен з державних соціальних інспекторів має за день зробити близько 100 таких довідок. Це нелегка справа – підняти справи, ретельно перевірити, звірити з  попередніми списками. Перевірити потрібно по кілька разів, аби не було помилок, бо ж від цього залежить соціальна виплата, і, за великим рахунком, довіра людини до держави.

«Людина, прийшовши у департамент із заявою, часто не уявляє, скільки праці вкладають державні соціальні інспектори, аби її справу було доведено до кінця і правильно нараховано всі соціальні виплати», - розказує соціальний інспектор Ігор Бзенко.

Є багато нюансів, на які треба звертати увагу. Насамперед, субсидіант повинен упродовж 30 днів подати інформацію про зміни в складі зареєстрованих, інакше буде складено акт. Часто люди не розуміють, які саме дані треба подати чи забувають вказати важливу інформацію. Приміром, не вказують когось із зареєстрованих у помешканні, вважаючи: оскільки цей член сім’ї не живе тут, його не треба декларувати. Або мешкає донька у квартирі своєї старої матері. І реєструє тут ще й свою неповнолітню дитину, бо має право. А власниця житла навіть не знає про всіх зареєстрованих. Багато порушень стосується декларації транспортних засобів, бо не всі знають, що законодавство змінилося і необхідно все декларувати.

«До нас люди йдуть із проблемами і надією. Тож в першу чергу ми повинні їх вислухати. Буває, приходять і через день, особливо похилого віку: елементарно забули, про що ми говорили їм. І доводиться вислухати, аби вона виговорилася, потім пояснювати знову і знову, що саме потрібно зробити для комісії, оформлення документів. А  нам постійне спілкування дає неоціненний досвід не тільки роботи, а й життя, – каже державний соціальний інспектор Олеся Денисенко. Дощ іде, сніг, негода – а до людей треба йти. Не скажеш, що не хочу чи не можу. Вже розумієш, що від тебе залежить їхнє благополуччя. Є таке слово «Треба». Нас, мабуть, уже півміста знає, впізнають навіть у масках! Ми наче обличчя департаменту.  Якось прийшла на базар, а продавчиня суниць до мене: «Добрий день! А ви так і працюєте в субсидіях? Можна вас запитати: якщо у мене є інша квартира, чи маю право на субсидію?» Де дінешся? Звичайно, пояснюю».

«В управлінні соціальної допомоги та компенсаційних виплат я пройшла всі ділянки: від прийому громадян в громадській приймальні до соціального інспектора. І найзворушливіше для мене у цій роботі те, що люди виливають нам свою душу», – розповідає Наталія Голубович. – У нас є кілька пікових періодів на рік, коли ми працюємо в постійному цейтноті: з травня по вересень – масові переоформлення субсидій, і жовтень-листопад – початок опалювального сезону. Між цими періодами – стабільні перевірки і призначення допомог. Саме зараз аврал: невідкладно перевіряємо величезну кількість справ, від яких залежить призначення субсидій».

Людмила Мінкарська, заступник начальника відділу державних соціальних інспекторів, пояснює: «Є кілька головних функцій державних соціальних інспекторів у департаменті. Згідно з Положенням, затвердженим Урядом, державні соціальні інспектори перевіряють достовірність і повноту інформації про доходи та майно осіб-членів сім’ї, яка звертається за призначенням державних соціальних допомог, субсидій. Перевіряють особові справи отримувачів субсидій та державних соціальних допомог, моніторять ці  призначення, складають акти про їх правильність, аналізують причини порушення законодавства з цих питань.

Готують позови до суду про стягнення надміру виплаченої та наданої з порушеннями законодавства державних соціальних допомог та субсидій. Спілкуються з представниками підприємств, установ, організацій та фізичних осіб-суб’єктів підприємницької діяльності, аби отримати необхідну для своєї роботи інформацію.

Взагалі, у наших державних соціальних інспекторів роботи і обов’язків дуже багато».

Наталія Шатайло, начальниця відділу-головний державний соціальний інспектор відділу державних соціальних інспекторів департаменту соціальної політики зазначає: «Якщо порівняти нашу роботу навіть10 років тому і зараз – це космос. Раніше доводилося  вручну піднімати кожну папку, виписувати, порівнювати. Нині є доступ до реєстрів, усе перевіряємо списками автоматично в електронному вигляді. Легше виявити порушення, не допустити переплат людям або зберегти державні кошти. Однак тепер доводиться  працювати швидше, оперативніше.

Прикро, коли людина помиляється через незнання чи автоматично, не цікавлячись законодавчими змінами. Якось багатодітна мама елементарно «закрутилася», забула внести в документ машину. І втратила субсидію. Нам її було дуже шкода, бо ми теж навчилися «бачити» людину, що  ненавмисне так вчинила, але нічого не вдієш – порушено закон.

Багато випадків, коли машину продають за дорученням, не знімаючи їх з реєстрації в ДАІ. Відтак авто числиться у власності людини і вона втрачає право на допомогу.

Тому радимо людям: уважно читайте заяву декларації, всі пункти і підпункти. Не соромтеся зайвий раз проконсультуватися, перепитати, уточнити. Уважно заповнюйте всі документи».

«Є такі питання, які без соціального інспектування взагалі неможливо вирішити, – переконана Катерина Бінусова, заступниця директора департаменту-начальник управління соціальної допомоги та компенсаційних виплат департаменту соціальної політики Черкаської міської ради. – Саме від перевірки інформації державним соцінспектором залежить призначення чи не призначення субсидії або допомоги. Саме вони перевіряють цільове використання коштів державної соціальної допомоги, призначення і перерахунок субсидій, доходів громадян, майнові статки тощо.

Зараз з’явився ще один великий напрям їхньої роботі – верифікація (повна перевірка всіх даних про отримувачів субсидій та державних соціальних допомог), яка проводиться в 3 етапи.

Державні соціальні інспектори нашого департаменту виконують надзвичайно багато кропіткої роботи, адже в Черкасах, на жаль, поки що немає Реєстру територіальної громади, як в інших містах України. Відтак дуже значний масив інформації їм доводиться переписувати вручну, витрачаючи багато часу.

Взагалі державний соціальний інспектор – це поєднання психолога і контролюючого органу. Проте є в їхній роботі те, що допомагає компенсувати труднощі: це можливість одними з перших допомогти тим, хто цього найбільше потребує».

реклама

Коментарі  

 
-3 #3 Ющенко 11.07.2021 19:02
Ще схема впасти гроші у лохів
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #2 Ющенко 11.07.2021 18:45
Всі вгодовані нівроку
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #1 місцевий 11.07.2021 12:34
людям шо там працюють - велика Подяка!!!! знаю про що кажу....
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100