Черкаська обласна організація Комітету виборців України висловлює занепокоєння в зв’язку з рядом подій, які мали місце в першу декаду офіційної виборчої кампанії. Події, про які йтиметься нижче свідчать про напруженість кампанії та високі ризики масового застосування таких технологій як адміністративний ресурс, тиск на кандидатів, підкуп виборців, чорний піар.

Лише за останні кілька днів відбулись наступні події:

Віце-спікер Верховної ради України Микола Томенко, який представляє партію «Батьківщина», стикнувся 12 серпня з перешкоджанням з боку міської влади Жашкова в здійсненні своєї депутатської діяльності та проведенні виборчої агітації. Йому було офіційно відмовлено в погодженні зустрічей, що є перевищенням повноважень місцевої ради. Це стало черговим проявом упередженої позиції з боку різних органів влади щодо найбільшої опозиційної сили.

8 серпня, через день після реєстрації кандидатом в народні депутати Петра Душейка, на підприємство його родини, СТОВ «Дніпро», з позаплановою перевіркою з’явилась Золотоніська об’єднана державна податкова інспекція. Така «несподівана» увага до бізнесу одного з реальних кандидатів може бути трактована як одна з форм тиску на нього з метою змусити його відмовитись від участі в перегонах. Ми пильно стежитимемо за розвитком подій навколо СТОВ «Дніпро» та долею кандидата Петра Душейка.

Ми продовжуємо виявляти факти застосування так званого «чорного піару» проти кандидатів в депутати. Слідом за Анатолієм Бондаренком, Сергієм Терещуком, Богданом Губським «чорний піар» було застосовано проти кандидата у ВО №196 Геннадія Бобова. Скориставшись відеоматеріалами із зустрічей Бобова з мешканцями сіл округа, невстановлені особи змонтували ролик, який має дискредитувати кандидата в очах виборців.  Характер монтажу та спосіб поширення ролику вказують на професійний та замовний характер його появи. Ми ще раз наголошуємо на небезпеці втягування суб’єктів виборчого процесу у війну провокацій та наклепів. Це підмінить конкуренцію програм та цінностей конкуренцією брудних технологій. В разі встановлення причетності опонентів до поширення «чорних» агітматеріалів, їх репутаційні втрати можуть виявитись не меншими, ніж втрати жертв «чорних технологій». Про спроби поширювати завідомо неправдиву інформацію про джерела фінансування його виборчої кампанії повідомляє також кандидат від об’єднаної опозиції в Уманському ВО №200 Максим Поляков.

Протягом лише чотирьох днів з 8-го по 11-е серпня сайт кандидата в народні депутати по Жашківському ВО №199 Валентина Ничипоренка «відзвітувався» про майже два десятки фактів непрямого підкупу виборців. Діяльність різноманітних «благодійних фондів» та «громадських ініціатив» від імені кандидата не може в рамках виборчої кампанії трактуватись інакше, як агітаційна і така, що супроводжується безкоштовною роздачею товарів та послуг. Тим більше, коли йдеться про масоване вливання сотень тисяч, якщо не мільйонів гривень протягом нетривалого періоду від старту кампанії. Прецедентів такого масштабного скуповування симпатій виборців Черкащина ще не знала.

Подібні випадки, в разі їх системного повторення, не можуть не вплинути на характер кампанії та багато в чому можуть зумовити викривлення результатів волевиявлення. Ми закликаємо всіх суб’єктів виборчого процесу, органи влади та правоохоронні органи притримуватись букви і духу виборчого закону. Вакханалія, яка може розпочатися в разі збереження темпу наростання небезпечних тенденцій, вплине на імідж нинішніх виборів, поставить під сумнів їх легітимність, і, в підсумку, не буде вигідна нікому.

Про це інформує ЧОО КВУ

реклама

Коментарі  

 
+3 #2 Віктор Хв. 14.08.2012 15:10
Це ще квіточки,ягідки будуть пізніше.Якщо Павло Костенко ВЖЕ домовився з владою і вирішує питання з БЮТ про місце на 200му окрузі,чого чекати далі?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #1 Рысак 14.08.2012 13:27
На фига Нечипоренку сайт на его сельском округе? Как потенциальная подстава!Да, с полной определенностью для Нечипоренка можно сказать только одно - бабла на ветер будет выкинуто немеряно. А результата, уже ясно, не будет.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100