реклама

реклама

Сьогодні наша землячка, уродженка Черкащини Інна Флоріанчик працює помічницею лікаря в Німеччині і на власні оці бачить, як розвивається ситуація в провідній економічній державі Європи.

IMG_20200323_074023

Торік черкащанка набиралась досвіду роботи з дітьми та молоддю з соціально вразливих груп в Колумбії. При цьому не забуває і за Батьківщину. Свого часу черкаська лікарня отримувала УЗД апарат та іншу допомогу завдяки небайдужій землячці. Ще колишній заступник голови ОДА зі Сміли Ярослав Березань дякував їй за сприяння в отриманні Черкащиною меддопомоги не на одну тисячу євро.

Сьогодні Інна ділиться досвідом Німеччини в боротьбі з коронавірусом, адже, працюючи в медичній сфері, бачить зблизька як повинна реагувати галузь на виклики.

«Почну із загальних обмежень. Німеччина не стала винятком - університети, школи, театри, бібліотеки, ресторани закриті на карантин. Школярам і студентам надсилають онлайн матеріали і курси відповідно до графіку занять. Перенесені футбольні матчі, концерти, семінари. Всі, хто можуть працювати з дому, переходять на home-office. Супермаркети, аптеки, банки і заправки працюють. У супермаркетах бувають панічні закупи: швидко розкуповують мило, дезинфікуючі засоби, туалетний папір і борошно. Якщо говорити про маски, то в аптеках вже і повсякденних немає, я вже не кажу про спеціальні FFP2 і FFP3. Приладів для вимірювання кисню в крові - пульсоксиметрів і безконтактних інфрачервоних термометрів теж вже немає.

З суботи, 21.03 прем‘єр-міністр Баварії оголосив про обмежений вихід з дому, як один з інструментів гальмування пандемії. Що це значить? Залишати власне житло дозволяється з таких причин:

– необхідні закупи в магазині та аптеках; візит до лікаря; допомога іншим людям; займатися спортом; супровід помираючого і похорон у найближчому сімейному колі; догляд за тваринами. Це все дозволено наодинці або з проживаючими людьми разом. Перукарні і ресторани теж закриті.

Що важливо і головне, на мою думку, це те, що влада говорить з людьми. Існує інформація про ситуація, статистика. Влада, дотримується прозорості в прийнятті рішень і роз‘яснення їх», - зазначає черкащанка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як наші співвітчизники переживають карантин за кордоном?

Статистика по John Hopkinton University. Кількість хворих по світу станом на сьогодні, 24 березня

Статистика по John Hopkinton University. Кількість хворих по світу станом на сьогодні, 24 березня

«Про економічну підтримку.

Наслідки пандемії відображаються і на економіці. Тому уряд шукає інстременти допомоги державі і містам. Міністр фінансів хоче запустити додатковий бюджет на 2020р. Звичайно, це приведе до державного боргу рекордного рівня, але уряд планує допомогти, бо йдеться про одиночних підприємців і малий бізнес. Також, планується підтримка великих компаній, згідно з закону про створення фонду економічної стабілізації (наприклад: автомобільні заводи, Люфтганза — найбільша німецька авіакомпанія) Лікарні теж потребують особливої допомоги: через перенесені операції не вистачає фінансування. Особливо зараз видно, що вони повинні мати набагато більше інтенсивних ліжок, відповідно, з прилеглими приладами. Найбільше страждають через кризу актори, музиканти…

Федеральний уряд вивчає, як захистити орендарів, як приватних так і комерційних та боржників. У цьому напрямку розробляють програми захисту: Федеральне міністерство юстиції і захисту справ споживачів надають можливість, якщо доведено, що з квітня по вересень 2020р. недостатній період до сплати, - то продовження до сплати можливе до 31 липня 2021 року.

Про медицину. Як же відбувається боротьба з короновірусом у Німеччині?

Спочатку - діагностика. За перших ознак захворювання пацієнт повинен зателефонувати до сімейного лікаря або на гарячу лінію 116 117. Далі вирішується чи необхідно робити аналізи: тест на коронавірус. (На фото) Якщо особа мала контакт з людиною, в якої виявилось позитивний тест на вірус - в цьому випадку теж повідомити свого лікаря або місцевий відділ охорони здоров‘я і самоізолюватись.

Про тест.

Хто повинен зробити тест вирішує або сімейний лікар або клініка, за рекомендаціями Інституту Роберта - Коха — наукової установи, що займається дослідженням вірусу і розробляє методики і рекомендації.

Хто оплачує тест? З 28.02.2020 медичне страхування бере на себе фінансування цього аналізу.

90524454_880893549027171_7000147946259873792_n

Якщо виявилось, що людина контактувала з інфікованим? Інкубаційний час триває від 8 до 14 днів. Тому SARS-CoV-2 в цей момент неможливо виявити, але інфекція все ж може розвиватися. Тому тестування людей в цей час (до 14 днів) і які не мають симптомів - не є медично корисним. Тож самоізоляція і чекати, що каже лікар. Зазвичай, роблять аналізи після інкубаційного часу, коли в людині проявляються симптоми. Звичайно, не треба забувати, що в багатьох осіб, які позитивні на вірус немає жодних симптомів. Саме тому, мити руки і дистанцію 1,5 -2 тримати повині усі.

Про лабораторію

Зараз лабораторії вже перевантажені. Два тиждні тому, результат приходив за добу. Тепер ми чекаємо, а найбільш, пацієнт - 4-5 днів. На жаль, ще не існує в Німеччині швидкого тесту, який може бути використаним для підтвердження нового SARS-CoV-2 власноруч (аналогічно тесту на вагітність).

Якщо аналіз позитивний, автоматично лабораторія інформує місцевий відділ охорони здоров´я та сімейного лікаря пацієнта. Не хочу повторюватись, але:

У більшості випадків хвороби дуже легкі і у багатьох зовсім відсутні симптоми. Лікування інфекції фокусується на оптимальних підтримуючих заходах відповідно до тяжкості клінічної картини (наприклад: оксигенотерапія, антибіотики для лікування супутніх інфекцій), а також лікування основних захворювань. Конкретно, тобто спрямована терапія проти нового коронавірусу ще не доступна.

90718266_352885442303297_3679625368702025728_n

Оскільки я працюю як помічник лікаря, то в період пандемії у мене з‘явилось багато нових функцій. Крім медичної бюрократії я також маю контак з пацієнтами, які є позитивні на вірус. Тому, важливо дотримуватись правил і серьозно до цього ставитись. Хочу поділитись одною ініціативою нашого праксису. Попри емоціну напругу, на цих вихідних ми намагались підтримати місцевий відділ охорони здоров’я і показати свою солідарність. Наша команда облаштувала та організувала у дворі -«контейнер», де паціенти з підозрою чи симптомами можуть проходити тест на вірус. Це краще захистить наших інших пацієнтів з різними захворюваннями, більшість яких з групи ризику, бо базове лікування ніхто не відміняв.

На фото фахівець бере тест на коронавірус. Тес, як правило, - це мазок з задньої стінки горла або з носа.

Звичайно, всі ми розуміємо, що це тільки початок і за статистикою Інститу Роберта- Коха через два, три місяці в Німеччині буде не 25 тис. інфікованих, а 10 міл. Тому дуже важливе розуміння кожного. Кожен, дотримуючись правил може рятувати інших.

Про лікарні.

Майже у всіх лікарнях перенесли планові операції, які можна перенести. Організовані спеціальні «корона-ізолятори», підготовлені інтенсивні відділення, переорганізовані також і з інших відділень. Існує план А, план Б ...якщо ситуація, наприклад, розвиватиметься як в Італії та буде виходити з-під контроля. Вже підготовлюють до цього військових, заплановані приміщення для хворих. Зараз головні лікарі багатьох клінік взяли ініціативу і запустили інтенсивний базовий онлай-курс для навчання медперсоналу, як обслоговувати апарати штучної вентиляції легень. Тому медсестри, асистенти не з відділень інтенсивної терапії можуть допомагати в критичній ситуації з хворими. Багато студентів- медиків також долучаються до підтримки лікарень. До речі, вхід відвідувачів пацієнта до лікарні вже заборонено, для його ж безпеки. У деяких лікарнях тест проводять не у самій лікарні, а біля неї, у форматі, так званого: Корона-Тест-Drive. Домовившись телефоном, пацієнт на авто проходить тест, опускаючи тільки вікно.

З кожним днем щось змінюється. Хочу наголосити, щоб ставились до ситуацій серйозно. Фільтруйте інформацію, зараз багато, на жаль, фейків, особливо, часто бачу на українському інформаційному інтернет-просторі. Тому, стежте за перевіреними джерелами. Дотримуючись правил, ви можете врятувати життя собі і іншим.

Де слабша медицина, думаю, там мають бути жорсткіші обмеження. Ми також повинні бути солідарними і відповідальними», - каже черкащанка.

Якщо цікаво, це статистика інтенсивних ліжок, зараз в Німеччині - 40 000, в порівнянні з Італією - 5 000…

90765060_1126888587656202_8974700456982872064_n

Виділення в тексті - від редакції.

реклама

Коментарі  

 
+5 #2 Inna 26.03.2020 01:51
Сергію, перш ніж уточняти і давати некоректну інформацію, гляньте точніше про яку землю йде мова - про Баварію. В Баварії всі ресторани закриті. Вийняток лише : доставка до дому і купити з собою. По-друге: виходити на вулицю і займатися спортом не тільки корисно, а й дозволено! але лише наодинці або з людьми, якими ви живете.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-2 #1 Sergey 25.03.2020 15:46
Уточнение: рестораны работают, но до 15:00 и занятия спортом не допускаются.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

bigmir)net TOP 100