реклама

реклама

Підприємці Черкас, спираючись на досвід зими 2022-2023, підготувалися до відсутності електропостачання. Не виключено, що цьогоріч рф знову здійснить масовані ракетні та дронові атаки по об'єктах енергетичної інфраструктури.

images

Вони поділилися з журналістом «Прочерку», як їхні заклади пережили блекаути минулого року, а також, якими методами скористаються цьогоріч, щоб робота не зупинялася.

«Перший том» – сімейна книгарня, яку заснували черкащани Ірина та Євген Магери. За словами Євгена Магера, вони відкрилися спонтанно, 9 вересня 2022 року. Ніхто на той час не знав, як далі розвиватимуться військові дії, але вирішили ризикнути.

Перший том

– Торішні блекаути звісно вплинули на нас. Так як, за законом, ми не можемо працювати без програмного реєстру розрахункових операцій, а каса працює від мережі, то в перші дні доводилося закриватися. Далі знайшли тимчасове рішення з автомобільними акумуляторами. Коли стало відомо, що вимкнення світла – це надовго, придбали зарядну станцію Екофлоу. Користувалися енергозберігаючими лампочками, тому просто трохи зменшили їхню кількість, і нам вистачало на ті 2-4 години, коли не було світла.

Як не дивно, але відвідуваність не сильно падала. Думали, що взагалі ніхто не купуватиме книжки в такі часи. Насправді ж, було достатньо охочих, щоб ми могли комфортно працювати і заробляти. Єдине, що не могли пропонувати відвідувачам каву, бо кавоварка бере занадто багато енергії.

– Зараз ми маємо трохи кращу станцію Екофлоу, якої має вистачити й на 8 годин, – поділився Євген Магер.

Власник мережі кав'ярень «Фабрика кави» Олексій Лозин розповів, що перший заклад вони відкрили в 2014 році, продовжили діяльність під час карантину 2020-го, і їм не звикати до викликів:

Фабрика кави

– Те, що будуть блекаути, розуміли ще влітку, тому купувати генератори почали ще в вересні 2022. Звісно, все прорахувати не вийшло, були перебої в роботі. Про прибутки під час блекаутів навіть і не думали, тому що витрати на пальне для генераторів становили дві-три вартості комунальних послуг. Задача була – просто протриматися.

– Але, завдяки Силам оборони, ми пройшли той період. На сьогодні генераторами забезпечені всі локації, навіть є декілька запасних. Не розслабляємося, працюємо, сплачуємо податки та донатимо.

Олексій Лозин додав, що зараз вони обмінюють донат на каву: покупець відправляє 240 гривень на монобанку, й отримує пачку кави, яка коштує 240 гривень.

– У такий спосіб хочемо назбирати кошти на дрон для 156-го батальйону Черкаської ТРО. Наразі зібрано 86 000 гривень, з необхідних 135 000. Тому долучайтеся! Це чудова можливість і задонатити, і отримати чудову каву, а орки, як відомо, самі себе не знищать, – закликають у «Фабриці кави».

«Леопольд» – мережа спеціалізованих торгових площ із різноманітними товарами для тварин у Черкасах, функціонує з 2000 року.

зоомагазин

Великим мінусом для них було те, що часто доводилося мерзнути, оскільки опалення в магазині електричне, поділилася керівниця зоомагазину «Леопольд» Надія Саватєєва.

– Купили генератори, спеціальні лампи на акумуляторах, велику кількість свічок. Генератори обирали довго, бо хотіли взяти офіційно й сертифіковані. Провели спеціальну лінію для перепідключення на генератор нашого обладнання. Придбали керамічні панелі для опалення приміщення, щоб під час вимкнення світла хоча б одна така панель могла працювати та зігрівати колектив, – сказала Надія Саватєєва.

За словами керівниці, відсутність світла також негативно вплинула на кількість продажів зоомагазину, бо покупці не могли, як раніше, ознайомитися з товарами.

Існував більший ризик крадіжок, адже стало важче виявляти та відслідковувати недобросовісних відвідувачів.

У «Banda Pizza» основний продукт випікають на дровах, тому кількість замовлень під час блекаутів збільшилася.

Банда піца

– На відміну від нас, 99% піцерій користуються електропечами, для роботи яких потрібні потужні генератори, – порівняв співвласник мережі піцерій «Banda Pizza» Вадим Чорногал.

На той час мережа складалася з семи закладів, поступово вони почали купувати генератори:

– Купівля семи генераторів, потужністю від п'яти кіловат – досить вартісна. За місяць придбали декілька генераторів, потім ще чотири, і через тиждень усе стабілізувалося. Є генератори, які навіть не запускали. Стоять напоготові, але ми не панікуємо. Допомагаємо ЗСУ: донатимо через збори, особисто організовували декілька поїздок на передову для підтримки бійців та поранених, – сказав Вадим Чорногал.

Майстерня крафтового хліба «Агроельф» працює 2 роки, та є майданчиком для близько 12-15 крафтових дрібних виробників у Черкаській області й місті Черкаси.

Агроельф

Відсутність електрики в минулому році вплинула на їхнє виробництво, розповів співзасновник майстерні крафтового хліба «Агроельф» Сергій Шмиголь:

– Електрика – базова штука, без якої складно виробляти хліб. У нас не було критичних відключень, коли вимикали світло, на більше, ніж добу – це єдине, що врятувало в той момент. Ми дуже легко перебудувати технологічний процес, підлаштували його під віялові відключення. Не дозволили собі купити генератор, щоб покривати потреби пічок, адже в цій ситуації хліб був би просто «золотим». Придбали генератор, який забезпечував опалення та роботу холодильного обладнання.

У цьому році все залежить від критичності ситуації. Якщо відключення будуть триватимуть понад день, нам буде непереливки. Якщо світло буде хоча б 4 години на добу, цього часу вистачить, щоб підготуватися та виробляти хліб. Завжди потрібно готуватися до найгіршого сценарію, тому, як мінімум, у нас на пекарні є генератор, придбаний бензин, є кілька павербанків, окреме освітлення на батарейках.

LEGION2 Власниця тренажерного залу «LEGION» Анна Горобчук зазначила, що торішні блекаути стали несподіванкою для них. Зал мають невеликий, але укомплектований усіма необхідними тренажерами:

– Ми реагували на ситуацію по факту, але зал працював у штатному режимі. Клієнти до цього поставилися з розумінням.

Були закуплені ліхтарі, акумулятори та світлодіодні стрічки, проведені в основному приміщенні, роздягальнях та вбиральнях. Додатково була придбана JBL колонка для забезпечення залу музикою. Але в перші дні люди приносили свої колонки. Наші люди – це сила!

Цьогоріч вони планують скористатися тими ж засобами. Власниця тренажерного залу «LEGION» переконана: під час блекаутів робота залу не припиниться.

ШоТут Співвласник черкаської мережі кав'ярень «Шо тут?» Іван Іскімжі сказав, що до минулорічних блекаутів вони не були готові, втім, під час активної фази блекаутів, швидко почали закуповувати генератори.

– Поставити генератори для нас було не тільки питанням власного заробітку, ми стали пунктом незламності приватного сектору. Існували пункти незламності від держави – це зрозуміло. Але нам хотілося створити для людей «острівок стабільності», «острівок тепла».

Генератори – коштовна річ, навіть не в момент ажіотажу. Коштовна річ в обслуговуванні, заправці. У нас немає іншого виходу, ми вимушені бути на плаву, адаптовуватися під реалії сьогодення, – підсумував Іван Іскімжі.

За словами підприємця, серед багатьох волонтерів мережа кав'ярень «Шо тут?» асоціюється з місцем, яке готове до співпраці та допоможе фінансово.

Закупівля і встановлення генераторів є дуже витратним заходом, але магазини розуміють, що повинні нести такі витрати для забезпечення безперебійної роботи та задоволення потреб покупців.

В цілому, на роботу магазинів і закладів значний вплив буде мати наявність стабільного інтернет-зв’язку, адже від цього залежить робота касових апаратів і можливість проведення розрахунків. Водночас, слід мати і підтримку держави, адже сам бізнес також допомагає державі і ЗСУ, про передачу тих чи інших технічних засобів армії за підтримки бізнесу ми не раз повідомляли на сторінках видання

Юлія Капуш

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100