На минулих виборах окружну комісію округу №197, що в Каневі, розташували у новенькому автовокзалі з річковими причалами, за скляними стінами. Утім, прозорості це не надало. Вибори стали яскравим прикладом спотворення волевиявлення. Там тричі міняли голову ОВК, вимикали світло, їли протоколи, виносили документацію під покровом «Беркута» і приймали бритоголових журналістів. Про скандальні події у Каневі ідеться у програмі «Особливий формат: Канівський вірус» на каналі ТВі. «Прочерк» подає розшифровку ключових фрагментів програми.

Фото з сайту "Про головне"

Фото з сайту "Про головне"


Переможців і переможених ЦВК так і не назвала. Відтак, потужний землевласник Богдан Губський і опозиційний кандидат Леонід Даценко можуть іще зустрітися на перевиборах.

Губський і Даценко – однолітки, обидва закінчили Київський національний університет імені Шевченка. На парламентських виборах 2012 року Губський ішов як самовисуванець, а Даценко від Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина».



Скромну кімнату, яка була штабом Леоніда Даценка, тепер називають його депутатською приймальнею.


Його соратники розповідають, що все вказувало на перемогу.

– Ми вже бачили результати виборів – і по дзвінку, і протоколи з мокрими печатками бачили. 4 тисячі 622 голоси була перевага над Губським, – розповідає Віра Носенко, довірена особа Даценка.

Але святкувати перемогу було зарано. Свідки кажуть, що окружком приймав протоколи надто повільно, щось постійно заважало.

– То б’ються, то світло вимикається, то хтось за кимось женеться, – каже член ОВК № 197 Наталія Сікан. – Постійно приходили якісь, що не можна було нормально працювати.

Читайте також: Міліція заспокоює, що ніхто з них не постраждав через перипетії в Каневі

Згодом члени комісій взагалі зникали з робочих місць.

– Біля окружної комісії утворилася пробка, людей все більшало, люди почали нервувати, – згадує спостерігач від ВО «Свобода» Юрій Гамалій.

З’ясувати, з яких причин завмер окружком, досить оперативно приїхали депутати – і опозиціонери, і представники партії влади. Серед них – і екс-мер Черкас Володимир Олійник.

– Те, що затягнутий процес – це викликало тривогу. Будем зараз вивчати, дивитися, але не втручатися в роботу комісій, – коментував він.

Уночі в окружкомі та біля нього можна було побачити багато цікавих персонажів. Зокрема, у ніч на 31 жовтня туди під’їхали молодики із посвідченнями журналістів і… туристи.


«На туризм приїхали. Посмотрєть на Чигиринщину, на Холодний Яр, про козаков», – розповідав один із гастролерів.

Також молодики тицяли посвідчення журналістів газети «Час пик».

– Тоді в них з’явилися посвідчення місцевої газети і зо три десятки чоловіків такої «журналістської зовнішності» почали намагатися пробратися в приміщення, – розповідає про події Леонід Даценко.

Читайте також: На перевиборах у Каневі влада відвернеться від Губського?

Громада, яка зібралася на вході в ОВК, не пропускала підозрілих типів. Тоді хлопці йшли ва-банк: «Я прєдлагаю вам логіческе рішеніє питання – ілі ми вас щас п…здим, ілі я щас захожу сам», – пропонували молодики.

Коли стало зрозуміло, що штурму ОВК не допустять, почалися проблеми з передачею даних. Тут найдовше в Україні передавали результати. Сервер нібито перестав працювати. Які саме проблеми сталися, ніхто не пояснював. До системних адміністраторів зайшли нардепи Анатолій Гриценко та Микола Томенко, але й вони не змогли отримати зрозумілої відповіді.

– Дивні речі відбуваються. У цьому приміщенні приймають дільничний протокол, в якому Даценко виграє на 500 голосів у Губського. Потім цей протокол відправляють на другий поверх в комп’ютерну кімнату. В комп’ютері з’являється вже перевага у 700 голосів у Губського, – розповідає народний депутат від «Батьківщини» Андрій Шевченко.

Фото Сергія Криниці

Фото Сергія Криниці

 

Читайте також: Криниця: Канів. Народ проти олігарха

Поки депутати намагалися достукатися до системних адміністраторів, пояснення журналістам дав програміст Павло Целовальніков. Він розповідає: люди, які на виборах сиділи в серверній, змінили їх з колегою буквально за 36 годин до голосування. Целовальнікова ж, якого взяли за угодою з 23 вересня, звільнили нібито через неякісно надані послуги. Нові системні адміністратори не проходили належного навчання і не знали електронної системи «Вибори».

– Просили хоча б на пальцях показати, як вона працює, – каже Павло.

Коментуючи по телефону заміну системних адміністраторів голова ОВК Неоніла Левченко каже журналістам:

– Що стосується комп’ютерів, я в цьому абсолютно не розбираюсь… Їх прислали з Києва… Я не знаю, хто їх прислав.

Леонід Даценко певен, що у нього вкрали перемогу. Він показав знімальній групі ТВі 18 протоколів із дільниць з мокрими печатками. Їх дані кардинально відрізняються від тих, що й досі «висять» на сервері ЦВК. Причому така невідповідність має чіткий характер – на ресурсі кількість голосів за кандидата Губського значно більша.

«Взяти, для прикладу, виборчу дільницю, комісію номер №710899. Якщо зайти на сервер ЦВК сьогодні і знайти комісію 710899, тут навпроти пана Губського стоїть цифра 416, навпроти Даценка – 482. І якшо зайти в протокол і подивитися на реальне голосування, ми побачимо: Губський Богдан Володимирович – 256, і Даценко – 482», – пояснює Даценко.

Водночас Губський заперечує причетність до махінацій.


«Я не знаю, що носить Даценко. Єдиний документ, який є, – протокол ДВК, який є в ЦВК. Ви звірте, що є в протоколі ДВК і що є в ЦВК. Якщо воно співпадає – нормально. А хто що носить, я просто не готовий коментувати… Протоколи ДВК і протоколи ОВК здані в ЦВК. І, наскільки мені відомо, ті протоколи ДВК, які здані в ЦВК, і дані на комп’ютері, вони співпадають», – переконує Губський.

Офіційно кандидат має рацію: окружком подав у Центральну комісію саме такі дані. Але яким чином! Тисячі українців бачили відеозапис із камери спостереження, як голова окружкому Максим Оніщенко вдосвіта у супроводі «Беркуту» виносив проколи і печатку з ОВК. Без рішення комісії і потрібних для транспортування чотирьох членів ОВК.

Читайте також: «Беркут» розгромив Канівську ОВК і забрав голову комісії і печатку (додане ВІДЕО)

– Ми навіть не могли уявити, що він опуститься до настільки примітивної, тупої і відверто бандитської схеми. Просто забігти, вкрасти протоколи, вкрасти печатку і десь там на колінах по дорозі на Київ вписувати ім’я переможця в ці протоколи, – обурюється нардеп Андрій Шевченко.

У такий же спосіб розібралися з бюлетенями.

Судячи із того, що побачила знімальна группа ТВі у кабінеті голови окружкому Максима Оніщенка за кілька днів після виборів, правки вносили безжально.

«Там знищували оригінали, яких просто не встигли вночі знищити. Після того, як вони протоколи сфальшували, вони навіть відмічали, на яких протоколах зробили правки. Ось дивіться, тут правки є, черкають, – подивіться, закреслювали», – провела екскурсію в кабінеті довірена особа Даценка Тетяна Горовкова.

Вибори у Каневі відзначилися й іще однією не дуже приємною історією. Випадок хоч і епізодичний, але вартий уваги, – один із кандидатів з`їв півпротоколу просто у приміщенні ОВК.

Журналістам ТВі вдалося знайти цього чоловіка. Володимир Матюша, член Партії пенсіонерів України, який був кандидатом по цьому ж 197-му окрузі, переконує, що нічого не їв, а лише вихопив протокол.

«Журналісти зробили, що з’їв. Я їм усім розказував: якби заплатили мені – я б їх усі переїв, ціна вопроса, ціни вопроса там не стояло… Знаєш, давай так: я стороннік того, і навіть інтерв’ю скрізь даю, я хочу, щоби по 197 округу вибори були кажді півгоду… Да, і призначать нові вибори. І давай так – ми отремонтіруєм дороги, нічого ж не побудовано», – міркує Матюша.

Втім, є сумніви, що Володимир Миколайович просто собі дивак. Бо з якої б це причини вже згадані кремезні позаштатні журналісти одразу після скандалу того вечора взялися прикривати його від настирливих телекамер?

Та й під час розмови з ТВі пан Матюша зізнався, що Партія пенсіонерів допомагала Губському людським ресурсом. А той, до речі, і не розплатився.

«Шо получилося? Губський – ми ж давали там людей, і по виборам, усе – то він не заплатив. Команда в мене розикрала. Я лічно зустрічався із Богданом Володимировичем і казав: «Більшого, – кажу, – жлоба, як ви, немає», – заявив Матюша.

Після восьми днів колотнечі ЦВК встановила, що не може визначити результати виборів по 197-му виборчому округу.

Губський своєї ролі в такому підсумку не бачить. Переконує: якщо хтось і зривав вибори, то це опозиція.

– Вони змушували членів ОВК робити неправомірні дії, погрожували. Я проти цього тиску я проти того, щоб блокувати ОВК… – коментував він.

Читайте також: Нардеп вважає, що кандидат від влади не переможе на виборах у Каневі

Тепер обидва кандидати можуть зустрітися на перевиборах.

Богдан Губський у коментарі ТВі підтвердив власне бажання балотуватися.

«Якщо призначать перевибори, я балотуватися буду, адже ті десятки тисяч виборців, які за мене голосували, до мене зверталися з цією пропозицією», – заявив Губський.

Зважаючи на торішні скандали, Губський пропонує вести пряму трансляцію виборів на всю країну.

«Але якщо я буду балотуватися, то буду наполягати у рамках даних мені можливостей і закону звертатися із пропозицією, щоби під час підрахунку голосів в ОВК, коли завершаться вибори, якщо вони будуть, щоби цей підрахунок голосів ішов в онлайн-режимі, щоби була пряма трансляція на всю країну», – розповів Губський.

Читайте також: Губський сприймає слова нардепа на рівні «прогнозів» народних ворожок

Шевченко про Тулуба: «Він думає, що Черкаси – це не за його масштабами посада…»

Шевченко про Тулуба: «Він думає, що Черкаси – це не за його масштабами посада…»

У телестудії ТВі ситуацію на 197-му виборчому окрузі коментували народний депутат Андрій Шевченко та голова Комітету виборців України Олександр Черненко. Вони, зокрема, висловили свою думку щодо того, чому саме Черкащина виявилася такою «проблемною» (крім округу 197, нагадаємо, результати не встановлені і на окрузі 194 - м. Черкаси). Причетними до цього назвали губернатора Черкащини Сергія Тулуба та головного міліціонера області Валерія Дернового.

– На Черкащині дуже амбітний і специфічний губернатор – пан Тулуб, людина, яка була міністром. Він думає, що Черкаси – це не за його масштабами посада… І поставив собі завдання будь-яким чином довести в Києві свою ефективність, – прокоментував Шевченко.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100