На ринку «Пастерівському» – антисанітарія і корупція. Такі висновки зробив голова Черкаської облдержадміністрації Сергій Тулуб, який нещодавно без попередження вирішив поїхати туди у супроводі свого заступника Анатолія Івашкевича та першого заступника міського голови Черкас Віктора Беззубенка. Як уже писав «Прочерк», на прес-конференції 26 лютого Сергій Борисович назвав ринок «плямою на обличчі міської влади» та обурювався умовами, в яких там здійснюється торгівля.


«Щось десь недопрацьовують…»

Жителі навколишніх будинків, які писали листи в усі інстанції, підтверджували: позитивних змін не бачать. Нині вони вкотре написали скаргу. Цього разу – Голові комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Верховної Ради України Валерію Пацкану.

«Незважаючи на неодноразові наші скарги до різних органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування про припинення діяльності стихійно створеного ринку по вул. Пастерівській, а також приписи відповідних органів перевірки про багаточисленні порушення санітарних, протипожежних, екологічних та інших вимог, станом на 23.01.2013 так нічого і не змінилося», – пишуть люди в листі.  Вони підозрюють міську владу в заангажованості, бо не можуть зрозуміти її бездіяльності.

«У той час, коли чиновники займаються відстоюванням власних інтересів, наш район продовжує перебувати у повній антисанітарії, як і сам ринок», – обурюються мешканці і наводять низку пунктів із Правил торгівлі на ринках, які затверджені самою ж міською владою. На Пастерівській ці правила порушуються.

«… постійні звалища сміття під вікнами будинків, безхатченки, люди сумнівної поведінки, безпритульні тварини, через яких не можна випустити на двір дітей, цілодобовий рух транспорту, що не дає можливості ані дихати, ані спати!!! Коли ми висловлюємо свій протест, починають надходити телефонні дзвінки із погрозами. Але чому ми повинні мовчати, що в 35-градусну спеку ринок працює без холодильників і без води? Де тоді зберігають продукцію? Де продавці миють руки? Де, у кінці кінців, там вбиральні? Адже для тих, хто заробляє гроші на ринку, відтепер вбиральні – це наші прибудинкові ділянки…» – ідеться у зверненні.

Вивчивши скаргу черкащан, голова комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Верховної Ради України Валерій Пацкан направив листи на адресу голови облдержадміністрації Сергія Тулуба, міського голови Сергія Одарича та начальника обласного управління МВС України в Черкаській області Валерія Дернового з проханням розібратися в ситуації.

Антисанітарію побачив на ринку і губернатор

– Подивіться, що там робиться: антисанітарія, корупція розквітає… У той же час, у нас є ринок «Фермерський», який має всі можливості для створення комфортних умов і для тих, хто купує, і для тих, хто продає. Але, мабуть, щось десь недопрацьовують, – прокоментував Сергій Тулуб на прес-конференції.

За словами Сергія Тулуба, така ситуація перешкоджає нормальному розвитку транспорту в місті і створює напружені умови для мешканців, що проживають поряд.

У той же час він наголосив: розбиратися з цим має міська влада, бо саме вона давала дозвіл на торгівлю. А серед засновників фірми-орендаря – депутати міської ради з фракції Вільних демократів.

– Треба в цьому плані навести порядок. Не повинні постраждати ті підприємці, які працюють там. Вони повинні мати можливість донести свій товар до споживача в нормальних конкурентоздатних умовах. Що для цього треба? Треба домовитись з власниками «Фермерського» ринку про те, яка буде плата за оренду місця і так далі, – підсумував Сергій Борисович.

Мер Сергій Одарич: «Ми втратили вулицю Пастерівську»

Міський голова Черкас Сергій Одарич у відповідь на критику підтверджує, що один із депутатів фракції Вільних демократів Денис Жмаєв є співвласником ринку. Але група таку форму існування ринку на Пастерівській не підтримує.

– Ми неодноразово на зібраннях обговорювали це питання, Денис пропонував бачення косметично підправити ринок, але команда ухвалила рішення, що косметичних заходів недостатньо для того, щоб ринок функціонував нормально.

Сам же мер звернувся із листом до начальника обласного управління МВС України в Черкаській області Валерія Дернового з проханням навести лад на території, прибравши вантажівки, з яких здійснюється торгівля, бо міська влада не давала дозвіл на торгівлю з автомобілів.

– Я вважаю, що ринок на Пастерівській не відповідає жодним уявленням про те, яким має бути ринок. Більше того, це неправильно, що там здійснюється торгівля з автотранспорту. Ми, по суті, втратили вулицю Пастерівську, тому що вона постійно перегороджена автомобілями тих, хто приїхав туди торгувати і тих, хто приїхав купувати. Ринок не облаштований ні нормальними під’їздами, ні нормальними паркувальними місцями. Вантажними автомобілями зруйноване покриття дороги, збільшилося навантаження на вулиці Чорновола і Громова. Хоча я пам’ятаю, що свого часу Пастерівська була основною магістраллю, яка з’єднувала Хімселище із центром міста. Сьогодні вона паралізована. Я неодноразово зустрічався з власниками ринку на Пастерівській, пропонував їм упорядкувати територію, облаштувати нормальні під’їзди та умови для торгівлі. На жаль, впродовж останніх двох років нічого не змінилося. Максимум, вони трохи «підляпали» дорогу, закривши найбільші вибоїни.

Ринок не відповідає проекту

Перший заступник міського голови Черкас Віктор Беззубенко, який також відвідав ринок разом з губернатором, переконаний: ринок на Пастерівській може існувати, але відповідно до того проекту, який затверджувала міська рада. Те, що існує там зараз, цьому не відповідає. Віктор Анатолійович розповідає: проїзд губернатора був з перешкодами, бо вулиця заставлена автомобілями, з яких торгують, і автомобілями покупців.


– Це перше, що ми помітили. Друге: на місці, де починається односторонній рух на Пастерівській, ближче до проспекту Хіміків, машини стояли просто на тротуарі в калюжах. Усе це в антисанітарному стані, – ділиться враженнями Віктор Беззубенко.

Утім, він наголошує: давати оцінку цим порушенням не має права, це мають робити відповідні служби та органи контролю.

– Міською радою виділена ділянка в межах 5 тисяч 300 квадратних метрів під комерційне використання. Там передбачена проектом гуртова торгівля овочами і фруктами з наметів. Кількість наметів теж чітко передбачена в проекті. Також передбачена стоянка, яка б абсолютно не перешкоджала руху автомобілів по вулиці Пастерівській, – коментує Віктор Анатолійович. – Моє бачення однозначне: ринок там повинен бути в тому вигляді, який є в проекті, гарно облаштований у відповідному санітарному стані і, найголовніше, – безпечний для громадян міста в плані контролю за продуктами, які там продаються.

Якщо вже міська рада виділила ділянку, то має бути послідовною. Хоча в майбутньому, за умови розвитку інших гуртових ринків, цей може сам припинити своє існування. Поки що сподівається, що самі підприємці наведуть тут порядок, поприбиравши автомобілі з-за меж ринку і давши можливість вільного проїзду по Пастерівській.

– Для того, щоб розвантажити вулицю Енгельса, нам треба зробити нормальний проїзд по вулиці Пастерівській. Тому що це дві потужні артерії, які повинні бути і відремонтовані, і по яких повинні безперешкодно проїжджати автомобілі, – коментує Віктор Беззубенко.

Закривати ж ринок – не в компетенції міської влади.

– У наших повноваженнях є тільки муніципальна інспекція. Вона туди вже виїжджала декілька разів, фіксувала порушення. Що стосується сесії міської ради, то вона має право розірвати договір про оренду земельної ділянки. Але для цього мають бути чіткі юридичні підстави і висновки про те, що земля використовується не за цільовим призначенням, – каже він.

Утім, ні візити муніципальної інспекції, ні висновки інших інстанцій чомусь не можуть вплинути на ситуацію і щось кардинально змінити на ринку Пастерівському. На запитання журналістів жителі прилеглих будинків лише обурюються: мовляв, скільки можна розповідати одне й те саме. І писали, і скаржилися – все без толку. Лише наголошують: «Так жити далі неможливо». Але в кого, врешті, не вистачає волі навести там лад, і хто «недопрацьовує» – це питання поки що залишається відкритим.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100