Здавалося б, побешкетували й розпочали сесію, але ні! Екстремальна ситуація, яку створили самі ж депутати Черкаської обласної ради на нинішній сесії, показала справжнє обличчя політиків з обох таборів: сьогодні ми побачили, якою насправді переляканою є обласна влада та наскільки нерішучими є черкаські опозиціонери.

«Двері Черкаської обласної ради завжди гостинно відкриті! Так зустрічали сьогодні мітингувальників - двоє з трьох дверей були заблоковані такими засувами», – написала під своїм фото у Фейсбуці журналістка Вікторія Мальована

«Двері Черкаської обласної ради завжди гостинно відкриті! Так зустрічали сьогодні мітингувальників - двоє з трьох дверей були заблоковані такими засувами», – написала під своїм фото у Фейсбуці журналістка Вікторія Мальована


А починалося все з провокаторів. Саме так, очевидно, слід називати, молодиків, які, взявшись під руки, утворювали живу стіну перед будівлею обласного Будинку рад. Від кого потрібно було захищати вхідні двері влади у той час, коли за спинами молодиків ці ж двері захищали «беркутівці», невідомо. Не хочеться вірити, що нинішні правоохоронці в бронежилетах настільки слабкі, що потребують підтримки юнаків з парасольками Партії регіонів. Та свою справу юне крило Партії регіонів таки виконало: депутати й усі, хто йшов на сесію, були вкрай схвильовані через штовханину.

Хто кого захищає? 

Хто кого захищає?


Фото Вікторії Мальованої 

Фото Вікторії Мальованої


Фото "Прочерку"

Фото "Прочерку"


Обласна влада вже й вікна замуровує? Робить з підвалу бункер?

Обласна влада вже й вікна замуровує? Робить з підвалу бункер?


ВІДЕО штовханини.


Між іншим, і коридори будівлі облдержадміністрації були наповнені міліціонерами. Вже пізніше я зустрів одного з них в громадському транспорті.

– Та викликали на заходи. Тепер роботу треба підтягувати, – розповідав він комусь по телефону про втрачений час.

І знову пригадалися «беркутівці»: мало того, що їх страхували якісь молодики, так ще й керівництво, вочевидь, не довіряло своїм бійцям захист будівлі. Для чого коридори обласної влади наповнювати міліціонерами та представниками СБУ? Виходить, влада не вірить, що «беркутівці» стримають натовп? Або у влади фобія, або «беркутівців» усіх треба перевірити на профпридатність. Чому їм не прийшло в голову сказати цим молодикам під дверима: «Хлопці, та ми самі впораємося! Не забирайте наш хліб. Йдіть собі з Богом…»

Пояснити свою присутність на мітингу та участь у блокуванні дверей молодики чітко не могли.

Уже на початку сесії депутат від «Батьківщини» Михайло Мушієк обурювався, стоячи мокрий від дощу за трибуною:

– А чого реєструватися, як мене годину на дощі протримали?! Депутатів обласної ради не пускають! – струшуючи з волосся краплі дощу, важко хекав депутат.

Фото "Прочерку"

Фото "Прочерку"


Голова облради Валерій Черняк вперто просив депутатів зареєструватися. Обурення Мушієка потонули в звучанні державного гімну.

Опозиціонери навіть під час гімну вирішили не здавати трибуну. Фото "Прочерку"

Опозиціонери навіть під час гімну вирішили не здавати трибуну. Фото "Прочерку"


Після гімну опозиція зайняла трибуну. Регіонали хвилею попливли до трибуни назустріч своїм колегам. Тут дивним чином опинилися і голови райдержадміністрацій, і депутати-регіонали з Черкаської міськради: Віктор Горкун, Ольга Сисоєва, Ігор Мельников, Ігор Валовий, Володимир Гудзенко...

Ольга Сисоєва за хвилину до безладу

Ольга Сисоєва за хвилину до безладу


– Дивіться, які сміливі регіонали, – дивувався, стоячи за трибуною депутат від «Батьківщини» Анатолій Бондаренко, до якого саме підступав депутат-регіонал і колишній заступник губернатора Василь Корнієнко: – Василь Іванович, давно ми з вами не бачилися…

Зчинився безлад. ВІДЕО.


Щось говорив про дисципліну голова облради Валерій Черняк. У цей час чулися викрики: «Я готовий з тобою один на один!», «Прибери руки!», «Як ви мене обізвали?», «Я хочу зробити заяву!»…

– Ти хоч зробити заяву? Які проблеми! – намагався упорядкувати хаос навколо себе депутат-регіонал Вадим Рудишин. – Давайте сядемо! Роби заяву! Які проблеми! Тільки не провокуй ситуацію! Не залазь на трибуну!

Анатолій Бондаренко зірвався і з матюками почав пояснювати регіоналам, що на його матір у селі здійснюється тиск, зокрема, їй відключили газ.

Коли Анатолій Бондаренко говорив про маму, голова Городищенської РДА Олександр Ганжа пропонував «двинути» опозиціонерам, щоб вони розійшлися. Ось ВІДЕО.


Валерій Черняк таки докричався до всіх. Депутати розсілися, а Михайло Мушієк таки зробив заяву про злочин. Переконавшись, що в залі присутній прокурор області, депутат повідомив: суть злочину полягає в тому, що його не пропускали на сесію облради.

– Мене не пропускала міліція в шлемах. А перед ними стояли ряди якихось хлопців по 18-20 років в чорних курточках… Це порушення моїх депутатських повноважень. Просив би прокуратуру і міліцію розібратися терміново, поки вони там стоять, – порадив правоохоронцям Михайло Мушієк.

Пізніше, отримавши слово, з подібною заявою про злочин виступить і Анатолій Бондаренко.

«Команда молодости нашей» Фото "Прочерку"

«Команда молодости нашей» Фото "Прочерку"

Потім виступав комуніст Віктор Роєнко. Його виступ про соціальну справедливість не вписувався в загальний контекст.

– Безпрецедентним є ціни на дитячі товари! Ви знаєте, що дитячий велосипед вже коштує майже стільки, як в радянські часи мотоцикл, – розповів страшну правду Віктор Роєнко.

Взагалі виступ комуніста нагадував більше потік свідомості. То він порівнював «Свободу» з неофашистами, то вимагав погасити заборгованості з зарплат, а насамкінець рекомендував повернути владу простому народу.

Опісля повернути дух революції в сесійну залу спробував Анатолій Бондаренко.

– Шановні колеги! Шановні присутні! – звернувся він з трибуни до депутатів.

– Шановні черкащани! – раптом з’явився десь з боку Микола Булатецький. – Я хочу зробити заяву! Я готовий не йти на повторні вибори, якщо Сергій Тулуб покине Черкащину!

Регіоналів немов електричним струмом стукнуло: одні захлопували Миколу Булатецького, інші підходили ближче до трибуни, треті – сперечалися з Булатецьким, чи є він нардепом. Це була друга хвиля безладу.

– Банду – геть! – почав скандувати Микола Булатецький і частина опозиціонерів його підтримали.

Валерій Черняк закликав регіоналів розсістися на місця і проголосувати за те, щоб вивести Миколу Булатецького з зали. Регіонали слухняно виконали вказівку. Проте незрозуміло було, кому ж виводити Булатецького з зали. Як втім і те, що далі робити опозиції.

Фото "Прочерку"

Фото "Прочерку"

 

Микола Іванович вирішив знайти серед регіоналів достойну кандидатуру на посаду губернатора. Він запропонував і екс-губернатора Олексія Головка, і ректора Черкаського національного університету Анатолія Кузьмінського, і головного фінансиста області Володимира Кулешу. Ті ніяковіли, поглядаючи на Сергія Тулуба…

Дивіться ВІДЕО - кого Булатецький пропонує в губернатори?


– А в вас води нема? Бо горло захрипло, – винувато звернувся Анатолій Бондаренко до колег.

Це почув Сергій Тулуб і пожартував з Анатолія Бондаренка. Той зміряв поглядом жартівника і відвернувся.

– О! Антошка! – раптом оживився Анатолій Бондаренко, побачивши, як до зали заходить нардеп Антон Яценко.

Тут Микола Іванович сам покинув сесійну залу. За ним пішли і деякі опозиціонери, зокрема, нардепи Сергій Пашинський та Костянтин Бондарєв. А Анатолій Бондаренко таки розповів, як з метою тиску на нього його матері на місяць відключили газ.

– Ви вже переступили моральні і людські принципи, – обурювався Бондаренко.

Депутат також висловив обурення з приводу того, що не розслідується справа про замах на його життя.

Опісля він висловив загальну вимогу опозиції: заслухати звіт голови облдержадміністрації Сергія Тулуба.

Після голосних заяв розпочалася сесія. Звіту Сергія Тулуба так ніхто і не почув. Зате Сергій Борисович висловив занепокоєність з приводу того, що справа про замах на Бондаренка не розслідується.

– Я вже сьогодні створю групу з керівників правоохоронних органів. Мене теж це непокоїть, що був замах на життя кандидата в нардепи. І досі немає результатів розслідування! В понеділок буде перше засідання цієї групи. І під моїм особистим контролем ми будемо займатися цим і надамо громаді відповідь на це питання! – запевнив Сергій Тулуб.

Він також пообіцяв розібратися і щодо ситуації з матір’ю Анатолія Бондаренка.

– Родичі не відповідають за дії наших… – тут Сергія Борисовича спробував перебити Бондаренко, та Тулуб не дав цього зробити: – Анатолій Васильович, давайте, ви ж знаєте, з якою повагою я до вас ставлюся.

Опозиціонери засміялися.

– Анатолій Васильович, давайте так, як ми завжди з вами розмовляли, спілкувалися… – зауважив Сергій Тулуб.

А під вікнами обласної влади спокійно стояли автобуси з «беркутівцями»…

А під вікнами обласної влади спокійно стояли автобуси з «беркутівцями»…

 

Сесія продовжувалася. Звіту голови Черкаської ОДА Сергія Тулуба опозиція не добилася...

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100