реклама

реклама

Те, про ще неодноразово попереджали екологи, не оминуло Київ – у Бортничах сталася аварія на станції аерації. На муловому полі станції, яке близько десяти років не експлуатується, через інтенсивне танення снігу та підняття ґрунтових вод стався прорив дамби. Внаслідок цього вода із відстійника почала надходити в приймальний резервуар насосної станції, а після його переповнення – вилилася на прилеглу до мулового поля територію. Проте впоралися із надзвичайною подією доволі оперативно: вже за кілька годин "Київводоканал" звітував, що аварія не становить небезпеки для Києва. А голова КМДА Олександр Попов запевнив, що Бортницька станція аерації працює у штатному режимі, аварія ліквідована, а прилеглим територіям не загрожує підтоплення.


Проте, чи справді залишиться такою непомітною для довкілля аварія, що мала місце, які наслідки вона матиме, і чи зберігатимуться аналогічні загрози надалі, ТСН.ua дізнався у екологів.

Кому найбільше дістанеться від нечистот?

Аварія на Бортницькій станції аерації не буде відчутною для Києва, вважає директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко. Він пояснює це тим, що місто знаходиться вище за течією від очисних споруд, тому для нього ця подія нестрашна. А от для тих, хто живе нижче за течією, і хто не має більш-менш потужних очисних споруд на водяних каналах, є підстави непокоїтися.


"Там люди беруть воду просто з Дніпра. Тож якість води в першу чергу відіб'ється на них. Як це вплине на рибу та іншу живність – важко говорити, бо ми не знаємо масштабів викидів. Люди п'ють воду, тому можуть бути зараження тощо", – зазначив еколог. Найбільше, за словами Борейка, дістанеться Черкаській області. "Все лайно піде в Дніпро і створить проблему для Канівського району Черкаської області і нижче розташованих сіл. До того ж, це ж буде неодноразово, тому що найбільша кількість води очікується наприкінці квітня", – застеріг експерт.

Крім того, Володимир Борейко вважає, що суспільство не отримує інформацію про масштаби аварії в повному обсязі – вона "свідомо приховується київською міською владою". А тому, за його словами, експерти не в змозі оцінити ймовірні наслідки цієї події.

"Ще місяць тому я попереджав про можливість прориву греблі. Не можу сказати конкретно, які будуть негативні наслідки, тому що керівництво бортницьких очисних споруд принципово не пускає мене і журналістів, що приходять зі мною, туди подивитися, а мене публічно називають брехуном", – розповів еколог.

Щодо того, чому ніхто особливо не реагував, коли з приводу Бортицької станції та можливої аварії екологи били на сполох, Борейко зазначив, що люди просто не знали, кому вірити. Адже влада запевняла, що все під контролем і все нормально, а екологи говорили протилежне. Спеціалісти ж та працівники самої станції, на думку Борейка, мовчать, бо отримують там зарплату, і їх за таку інформацію можуть просто звільнити.

Небезпечний об'єкт

Ситуація, що склалася на Бортницькій станції аерації, та аварія є невипадковою, переконана голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко. Вже давно екологи вважають цей об'єкт небезпечним і таким, що завдає серйозної шкоди довкіллю.


"Ця станція аерації недостатньо очищає комунальні стоки, скидаючи їх у водні об'єкти, і це є небезпека. А знаходження великої кількості неочищених або недостатньо очищених вод та осадів на мулових полях здійснює прямий вплив на ґрунти, ґрунтові води та водне середовище", – пояснила еколог.

Обладнання і технології, що використовуються на очисних спорудах станції, є недосконалим і застарілим, двадцятирічної давнини, розповіла Тимочко.

"Дамба потребує значних коштів для реконструкції та ремонту, самі ці споруди мають бути переобладнані. Але головне питання – що робити з муловими полями, які вже зараз є вмістилищем небезпечних речовин і при будь-якому підвищенні рівня води можуть становити велику загрозу для довкілля. А найголовніше – вони вже зараз негативно впливають на якість ґрунтів і підземних вод", – наголосила Тетяна Тимочко.

При цьому в екологів залишається чимало питань з приводу Бортницької станції до міської влади, яка начебто підготувала проект реконструкції станції аерації, який вимагають оприлюднити експерти, проте – безрезультатно. За словами Тимочко, експертне середовище так і не ознайомили із даним проектом модернізації. Тому у неї виникають побоювання, що у підсумку з'являться "кулуарні і непрофесійні рішення, які не дадуть бажаного результату", а лише "закопають кошти в черговий раз".


"Нам розказують про якісь міфічні проекти із залученням іноземних інженерів і проектантів. Але цей проект не оприлюднений, не підготована оцінка впливу на навколишнє середовище об'єкту. Саме тому ми не можемо розглядати це як дії влади, спрямовані на покращення ситуації, а лише як спроби вкотре витратити гроші з державного і комунального бюджету без користі для природи", – зазначила Тетяна Тимочко.

На думку еколога, прорив дамби і підвищення рівня мулових полів може загрожувати потраплянням токсичних речовин у навколишнє середовище.

"Те, що вже зараз відбувається забруднення ґрунтових вод і невеликих водних об'єктів, це однозначно. І, так чи інакше, це вплине і на природні об'єкти, і на здоров'я людини", – застерегла вона.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100