реклама

реклама

З початком наступного навчального року у Черкасах планується масштабний наступ на слабоалкогольну продукцію. Ініціатива “Стоп алкопоп”, започаткована в місті Благодійним фондом “Дитячий світ” і головою його правління Валентиною Жуковською, продовжиться більш радикальними кроками і вийде за межі суто інформаційної роботи. Зокрема, у Черкасах виявлятимуть нечесних продавців алкоголю, які наживаються на молоді. Набір волонтерів, які долучаться до кампанії, вже триває.


Перший етап кампанії по боротьбі зі зловживанням слабоалкогольними напоями в Черкасах стартував кілька місяців тому і здійснювався, переважно, в інформаційному напрямі. Як розповідають у “Дитячому світі”, представники Фонду разом з іншими громадськими діячами зустрічалися з учнями і розповідали про реальну шкоду від слабоалкогольних напоїв. Зокрема, нещодавно Олександр Пунов, фахівець Черкаського міського центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, і Юрій Оробець, координатор Руху за тверезість, у десяти черкаських школах (№ 2, 4, 5, 10, 12, 13, 18, 20, 21 і 22) прочитали лекції “Легкий алкоголь — важкі наслідки” для більш ніж півтори тисячі учнів 7-11 класів. Діти з подивом  дізнавалися про наслідки, до яких призводить захоплення “алкопопом”. Дехто навіть приходив з батьками.

“Гарна, корисна ініціатива. Дуже багато п'є сучасна молодь. З цим треба щось роботи, - говорить Сергій Червоній, який разом з сином відвідав одну з лекцій. - Я й сам не знав, що там понамішувано в цих “слабоалкоголках”. Більше ніколи не куплятиму”, - зізнається батько.

Для збільшення натисніть на картинку

Для збільшення натисніть на картинку


Окрім лекцій учні отримали інформаційні брошури і переглянули відео-ролик про наслідки впливу алкоголю на молодий організм. Фільм було знято фондом “Дитячий світ” спільно з Вiддiлом кримiнальної мiлiцiї у справах дітей МВС, який безпосередньо стикається з проблемою підліткового алкоголізму. Цей ролик було передано в різні освітні установи Черкаської області для проведення профілактичних бесід з дітьми групи ризику.

Також діти заповнювали анкети, розроблені спільно з Центром соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, які дозволять виявити реальну ситуацію щодо вживання школярами алкоголю і тютюну. У планах Фонду - розробити спеціальні інформаційні стенди в школах. Прикладом може стати школа №22, де вже створено “Куточок тверезості”. Є ідея проведення конкурсу творчих номерів на тему тверезого стилю життя, а також написання сценарію вистави про шкідливість алкоголю, яку театральні колективи шкіл могли б представляти перед учнями молодших класів та у дитсадках.

Представники «Дитячого світу» наводять сумну статистику: Україна, яка навряд чи може сьогодні похвалитися високими доходами своїх громадян, займає п'яте місце в світі (!) за споживанням алкоголю на душу населення — майже 16 літрів чистого етанолу щороку. Зрозуміло, що такі “рекордні” позиції країна досягає через низьку ціну і широку доступність алкогольних напоїв. Українська молодь вперше пробує алкоголь мало не у 10 років, а у віці 14-18 років вже близько 40% підлітків вживають спиртні напої регулярно. Опитування в школах показало, що для більшості старшокласників придбати пиво чи слабоалкогольні напої — не проблема. От і маємо щороку сумну статистику — 3-4 тисячі смертей від отруєння алкоголем (не кажучи вже про хронічні хвороби, викликані алкоголізмом). Ініціатори “Стоп алкопоп” пригадують, як у листопаді минулого року двоє школярів на Черкащині отруїлися невідомим алкоголем. Причому, що то був за напій — не встановлено до цього часу. За однією з версій, діти постраждали від сурогатного спирту, який містився у “слабоалкоголці”.

Слабоалкогольні напої (або “алкопоп”), за визначенням Вікіпедії - це лікеро-горілчані напої міцністю від 1,2% до 8,5%, з масовою концентрацією екстрактивних речовин не більше ніж 14 г/100 см3, виготовлені на основі водно-спиртової суміші з використанням інгридієнтів, напівфабрикатів та консерванта, насичений чи ненасичений діоксидом вуглецю, іноді містять кофеїн чи екстракт гуарани. Тобто, за всіма смаковими добавками і напівфабрикатами у таких газировках не так вже й важко сховати сурогатний спирт, або ж, принаймні, спирт найнижчої якості.

Не дивно, що, скажімо, у Франції, Англії чи Німеччині на “слабоалкоголки” введені спеціальні податки, через які кожна пляшка такого сумнівного задоволення подорожчала на кілька євро. В Україні ж все навпаки — слабоалкогольні напої коштують дешевше, ніж сік, а обсяг їх продажів постійно зростає, незалежно від сезону чи економічної кризи. Європейці усвідомлюють, що пити коктейлі з барвників, цукру, смакових добавок і низькоякісного спирту — це знущання над власним організмом. А у США взагалі було повністю заборонено продаж слабоалкогольних напоїв, що містять кофеїн. В Україні ж “алкопоп” процвітає й приносить щедрі прибутки виробникам, водночас забезпечуючи лікарні (особливо дитячі) новими пацієнтами...


“Понад 80% споживачів “алкопопу” - діти від 12 до 17 років, і більшість серед них - дівчатка, — розповідає  Валентина Жуковська. - Проблема слабоалкогольних напоїв в Україні чомусь постійно залишається на задвірках соціальної уваги. Більше говорять про боротьбу з курінням, з рекламою тютюну і горілки, та навіть про той же пивний алкоголізм. А що говорити про “слабоалкоголку” - мовляв, це ж передовсім “слабо...”, а вже тільки потім “алкогольні” напої”.

Голова наглядової ради фонду “Дитячий світ” поділилася намірами створити карту “Черкаський алкопоп”, де були б зафіксовані торговельні точки, що порушують заборону на продаж алкоголю неповнолітнім: “Сподіваємося на розуміння наших планів з боку громадськості та підприємців. Переконана, що спільними зусиллями ми зможемо зупинити цю загрозливу для всієї країни тенденцію”.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100