реклама

реклама

Вимагати перевиборів депутатів до Черкаської міської ради обіцяють опозиційні сили вже найближчим часом. Для цього готові скласти мандати та навіть блокувати трибуну. Натомість «регіонали» приводу для такого рішення не бачать, мовляв, люди й так втомилися від постійних виборів. «Прочерк» намагався з’ясувати, чи готові народні обранці відмовитися від свого депутатства та піти на дострокові вибори.

Опозиціонери вже мають досвід у блокуванні трибуни

Опозиціонери вже мають досвід у блокуванні трибуни


Про важливість перевиборів депутатів до міської ради першим заговорив після свого імпічменту екс-мер Черкас Сергій Одарич. Він запевняє, що не зможе, повернувшись на посаду, працювати з теперішнім депутатським складом. Вимагаючи перевиборів у Верховній Раді, народні депутати України Микола Томенко та Ірина Геращенко вже навіть зареєстрували у Верховній Раді України проект необхідної постанови.

Крім того, днями про важливість перевиборів від імені опозиції заявив і координатор Ради опозиційних сил Леонід Даценко. За його словами, наразі опозиція розробляє систему заходів, спрямованих на вимогу перевиборів міського голови та депутатів міської ради.

Про свою готовність скласти мандати кажуть і самі депутати міськради від «Батьківщини». Зокрема, у коментарі «Прочерку» депутат міської ради Микола Булатецький запевняє, що його партія від перевиборів лише виграє.

– Люди йшли в депутати, аби діяти на благо громади, відстоювати її інтереси. Зараз ці функції не виконується, тому перевибори – це дійсно хороший шлях, – запевняє Микола Іванович. – Сьогодні суспільство не довіряє діючій владі. А новий виконавчий комітет підконтрольний центральній владі, зокрема Тулубу (голові Черкаської ОДА, – ред.) Так бути не повинно. Я впевнений, що опозиція отримає підтримку на перевиборах, адже на останніх виборах черкащани віддали свої голоси за «Батьківщину», «Свободу» та «УДАР», – говорить Микола Булатецький.

Також він повідомив, що напередодні мав розмову зі своїм сином, головою фракції «Батьківщина» в міській раді Максимом Булатецьким, та запевняє, що останній теж підтримує перевибори міськради.

Сам же Микола Іванович зараз хоче більше сконцентруватися на здобутті мандата народного депутата, тож у своїй участі у виборах до міської ради не впевнений.

– Я буду боротися за мандат народного депутата, захищатиму волевиявлення черкащан, які мене підтримали. Всі свої зусилля зосереджу на цьому, – каже Микола Іванович.

Підтримує ідею перевиборів і голова обласної організації «Батьківщина», віднедавна член виконавчого комітету Анатолій Бондаренко.

– Я підтримую перевибори, адже впевнений, що опозиція зможе набрати значно більше голосів, а в раду ввійдуть нормальні депутати. У цьому скликанні і в нас тушки були, і у «Фронті змін», але це вже наша відповідальність… – каже Анатолій Бондаренко.

Він переконує: якщо буде рішення міського бюро, то навіть готовий блокувати роботу ради.

Ініціативу «батьківщинівців» щодо перевиборів підтримують і депутати-«вільні демократи», запевняє голова депутатської групи Олег Ліходькін.

– Щось слабо в це віриться (у перевибори, – ред.), але якщо така ініціатива дійсно є в «Батьківщини», ми готові її підтримати. На нашу думку, з цим складом ради працювати – неможливо. Не можу собі уявити, як після виграшу суду Сергій Одарич буде з ними працювати, – зазначає Олег Олексійович.


Натомість народний обранець із депутатської групи «Черкащани» Олександр Радуцький впевнений, що перевибори місту не завадять, але… лише через рік!

– Я готовий завжди йти на перевибори по своєму округу, тому для мене це не є проблемою. Але якщо ухвалити таке рішення зараз, то для міста це буде утопія, тому що треба виконувати Програму соціально-економічного розвитку: ставити в школах склопакети, ремонтувати дороги… – каже Олександр Романович.

Свою тезу про те, що перевибори доцільні лише через рік, він аргументує «колапсом у місті».

– Сьогодні у місті колапс, адже прихильники екс-міського голови не хочуть працювати, а ті люди, які готові покращувати життя міста, до роботи ще не приступили… Через рік, коли все устаткується, можна і перевибори, – запевняє Радуцький.

Між тим голова фракції Партії регіонів у міській раді Ігор Мельников сприймає інформацію про можливі перевибори зі сміхом. Йому складно уявити, як опозиціонери блокуватимуть трибуну.

– А хто з опозиціонерів взагалі «за» перевибори? «Свободи» там немає, «Батьківщина» сьогодні має двох представників у владі, тому я сумніваюсь, що вони виступатимуть за перевибори. Але якщо вони таки блокуватимуть трибуну, то мені навіть буде дуже цікаво на це подивитися. Від чого її взагалі блокувати? – запитує Ігор Мельников.

Він впевнений, що черкащани вже втомилися від виборів.

– Критикувати легко, а треба працювати! Потрібно, щоб люди розуміли, що в місті є влада. Люди втомилися від виборів. Сьогодні треба вирішувати питання: будувати будинки, ремонтувати дороги… А ми все будемо перебирати! Це не потрібно ні «Батьківщині», ні «УДАРу», ні Партії регіонів… У «Батьківщині» є багато розумних людей, і я б не сказав, що вони хочуть перевиборів, – запевняє Ігор Петрович.

Не вірять у дострокові вибори і експерти. На думку заступника голови Черкаської обласної організації КВУ Юрія Саса, заяви опозиції про блокування трибуни та вимога перевиборів – банальний піар.

– Перевибори можливі тільки у випадку, якщо депутати складуть добровільно свої повноваження, а цього не відбудеться. Я вважаю, що з боку опозиції все обмежиться політичними заявами. Вони й самі сприйматимуть це як політичний перфоменс, як можливість нейтралізувати негативний імідж голосування з «регіоналами». Вони можуть блокувати трибуну, усвідомлюючи, що перевиборів не буде. Це буде розраховано не на депутатів, а на виборців, – каже Юрій Сас.

Не зміниться ситуація, на думку експерта, і в разі повернення Одарича в крісло мера.

– Тут питання лише в тому, який доступ Сергій Одарич має до Президента, адже суди та дорогі адвокати – це радше піар. Сьогодні виграє той, хто може в Києві знайти краще порозуміння. Зараз виграв Тулуб, бо він зміг пояснити, що з його губернаторством контроль за областю буде кращим, – вважає він.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100