реклама

реклама

olika0 Або як журналіст з депутатом ходила на екскурсію в медичний новобуд

Наче нескінченне реаліті-шоу «Дом-2» тривало у Черкасах будівництво обласної дитячої лікарні. Цілісіньких 22 роки. І ось немов мана небесна – гряде щасливий кінець...

Згадаємо, як все починалось. У 1986 році «Черкасицивільпроект» розробив проект обласної дитячої лікарні. Розпочато будівництво було у 1991 році, а продовжено з перервою в 10 років – аж у 2006-му. Потім ще трохи постояли до 2010 року. Незліченна кількість дач за цей час з’явилась на берегах Дніпра, а довгобудові все не могли дать ради...

І ось нарешті він на фінальній стадії. Дев’ятого березня коридорами «Лікарні майбутнього» пройде сам Президент, переконаючись у якості виконаних робіт. А поки що перевірити готовність лікарні до введення в експлуатацію вирішила депутат обласної ради Любов Майборода.

- Хочу одразу сказати, що будівництво проводиться утаємничено від контролю громадськості, навіть для мене, депутата, потрапити на цей об’єкт є проблемою, що є аномальним, бо це бюджетні кошти, які мають бути під контролем, - розповідає дорогою до новобудови Майборода.

Зараз на новобудові працює до 800 будівельників...

Зараз на новобудові працює до 800 будівельників...

У цьому нам вдалось дуже швидко переконатись: охоронці об’єкта влаштували справжній допит («хто ми і чого прийшли»), до адміністрації провести погодились не одразу.

Хоча доброзичливим виявився заступник директора ТОВ «Черкасиміськбуд» Григорій Манілов, який без зайвих вагань погодився показати, як проходить будівництво. Зараз тут працюють близько 800 осіб. Завершуються роботи в господарчому блоці, харчоблоці, овочесховищі. Кипить робота над кисневидобувною станцією, яка в майбутньому зможе всю лікарню забезпечувати киснем.

- В експлуатацію ми вже здали приміщення перинатального центру обласної поліклініки, яка буде розташована також в дитячій обласній лікарні. До 9 березня точно буде завершено усі роботи по першому поверху лікарні. Якщо не буде проблем із коштами, то до середини року завершимо усю лікарню, - запевняє Григорій Іванович.

Походили широкими коридорами та майбутніми палатами, мали навіть змогу помацати дорогий якісний лінолеум та не менш якісну фарбу для стін «майже по 100 грн. за кілограм». Вразив також план майбутнього холу, де буде своєрідна зона релаксу із декоративними фонтанами, травичкою, басейнами та диванами – не лікарня, а курорт!

Розкішний хол має вразити Президента, який приїде на відкриття лікарні у березні

Розкішний хол має вразити Президента, який приїде на відкриття лікарні у березні


В приміщеннях вже давно не холодно, опалюється воно на 80%. До речі, будівельникам обходиться це разом із водопостачанням майже у 350 тис. грн./міс. Але Манілов переконує, що для області, після передачі в експлуатацію, то буде дешевше. Адже котельня новенької лікарні розумно працює – там є датчики, які фіксують температуру зовні, за їх допомогою можна встановлювати температуру і в приміщеннях лікарні. Окрім цього ще й на кожній батареї є регулятор температури, тож економія, на думку пана Манілова, буде значною. Прямуємо далі коридорами і випадково зустрічаємо непересічну в історії будівництва лікарні особистість – архітектора.

Головний архітектор проекту лікарні Валерій Борець розповів, чому проект змінювали під час будівництва. Справа в тому, що процес дуже розтягнувся у часі, в 2009 році вийшли нові нормативи для приміщень лікарні, тому довелося робить корективи.

Щодо коштів, які потрібні на завершення будівництва, то сума прозвучала вражаюча – близько 100 млн. на будівельні роботи та ще стільки ж на закупівлю технологічного і медичного обладнання. І тут потрібно враховувати фактор часу, адже ціни на обладнання далі можуть зростати. Тож чим швидше надійдуть гроші – тим дешевше все це обійдеться.

Аби обласна дитяча лікарня запрацювала, називаються суми від 100 мільйонів гривень...

Аби обласна дитяча лікарня запрацювала, називаються суми від 100 мільйонів гривень...

Після оглядин грандіозної лікарні виникають двоякі почуття. Перше – це захоплення. Великий сучасний заклад, де надаватимуть якісні послуги та рятуватимуть дитячі життя, нарешті з’явиться в області. З іншого боку – наскільки фінансово виправданим є створення такого медичного монстра, які колосальні кошти потягне його утримання? Любов Майборода наче прочитала мої думки:

- Якістю виконаних робіт я задоволена, але до повноцінного функціонування лікарні ще далеко, тут потрібні зусилля і кошти. Актуальним вважаю питання утримання такої лікарні – навряд чи Черкаська область зможе собі це дозволити, доцільніше було б зробити заклад міжрегіональним – на декілька областей, -- міркує депутат.

Депутат Майборода називає зведення грандіозної лікарні уроком для керманичів області

Депутат Майборода називає зведення грандіозної лікарні уроком для керманичів області

Пані Майборода наводить приклад Вінницької області, де функції обласної дитячої лікарні успішно виконує міська дитяча. Чи не краще було б відреставрувати міську лікарню, а на зекономлені кошти купити необхідне і важливе медичне обладнання? І це, напевне, було б зроблено значно швидше, ніж 22 роки будувати медчиний гігант.

- Будівництво цієї лікарні має бути всім нам уроком. Перш ніж починати реалізовувати такі масштабні проекти, варто прораховувати усі можливі ризики та більш економічні варіанти. Якщо ж ми і далі будемо так все будувати, то ми вічно будемо злиднями, - підсумовує Любов Володимирівна.

Джерело - газета "Нова Молодь Черкащини"

реклама

Коментарі  

 
+10 #12 Frosya 25.02.2011 12:22
Такі об`екти будують не для того, що вводити в експлуатацію, а щоб БУДУВАТИ. Черевко "будував" для своєї команди, Тулуб для своєї. Треба ж донецьких десь розсиляти.. Кабмін теж поставив на ній хрест - сьогодні на першому місті ЄВРО.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-7 #11 гость 25.02.2011 09:42
заклад супер
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #10 Кrushtoff 24.02.2011 21:21
Білі люди черкаськими дорогами не їздять: даєш гелікоптери на Чернечій горі в Каневі! 97 мільйонів гривень кабмін вже виділив..
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+10 #9 Электорат 24.02.2011 17:30
Когда в Черкассах и области построят ДОРОГИ ?????????????????????
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+20 #8 ПЕГАС 19.02.2011 20:16
Про відкриття лікарні чули вже не :zzz раз - згадайте Черевка. Та й Тулуб обіцяв. Янукович очевидно не приїде - нема чого відкривати, а от котеджі для донецьких на Черкащині побудують і не один. Інакше навіщо сюди їхати табунами з Донецька та Харцизська..
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #7 жужа 18.02.2011 21:39
Особливо хол лікарні подобається: уявляю наших дітей серед фонтанів, струмків та папуг. Кажуть Тулуб розпорядився кенгуру з Австралії завезти. оце кайф!..
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+12 #6 Frontmen 18.02.2011 21:29
А що Янукович буде відкривати? Виходить чергова "Потьомкінська деревня".. До чого тоді ця метушня з реорганізацією..
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+11 #5 Fagot 18.02.2011 14:44
Добре, :sad: що в Черкасах є своя KOZA NOCTRA (СПІЛЬНА СПРАВА): наші батьки будували цю лікарню, ми будуємо і наші діти будуть будувати!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+16 #4 Мойша 18.02.2011 10:32
С приходом каждого нового руковдителя в районе, области, стране (я имею в виду постсоветское пространство)вс егда начиналось грандиозное строительство в результате которого у его близких родствеников и ближайшего окружения пофвлялись дома и дачи. Сейчас же с учетом прогресса, берут не кирпичами на дачу а "откатами" через фирмы родствеников. А требуещиеся еще 200 млн.грн это 25 млн. долларов и при даже скромных 20% этого самого отката "кто-то" положит в карман 5 млн. так ненависных некоторым именно американских долларов:)
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+22 #3 Обиватель 18.02.2011 10:02
Наш БАМ....великий,дорогий і...Мабуть потрібно буде реформувати більшість лікувальних закладів щоб утримувати цього монстра.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100