Дружина одного з засуджених стверджує, що її чоловіка змушують зробити анонімну пожертву керівництву його колонії на Черкащині, віддавши 25 тисяч євро, отримані за рішенням Європейського суду з прав людини, пише «Радіо «Свобода».


За заявою дружини Костянтина Ходаківського Вікторії зараз тривають перевірки, однак правозахисники зауважують: шантаж родичів і корупція для теперішньої системи виконання покарань – звичне явище. Натомість у Державній пенітенціарній службі «дуже сумніваються» у правдивості тверджень жінки.

Костянтин Ходаківський – один із 17 заявників у справі «Карабет та інші проти України» про катування ув’язнених Ізяславської колонії на Хмельниччині у 2007 році. Там засуджені оголосили голодування на знак протесту проти поганих умов утримання, і спецпідрозділ, який викликали «здійснити перевірку», кілька днів їх бив.

Європейський суд з прав людини у січні цього року визнав факт катувань і присудив виплатити постраждалим або їхнім родичам компенсацію – по 25 тисяч євро.


Коли керівництво Старобабанівської колонії на Черкащині, куди перевели Ходаківського, про це дізналось, Костянтина несподівано посадили в карцер і заборонили побачення з родичами, стверджує його дружина Вікторія.

– Прямим текстом кажуть: якщо ви хочете, щоб «добре сидів», щоб не повторився Ізяслав, то нехай він напише відмову від цих грошей і перекаже їх на рахунок колонії. Я розмовляла із начальником колонії, конкретно він мені це сказав в обличчя, – говорить вона.

За словами Вікторії, вона дуже боїться: після інциденту в Ізяславській колонії жодних вісток від чоловіка не надходило, і близько півтора року жінка не знала, де він і що з ним. А тепер, коли вона бачила чоловіка востаннє, на ньому були свіжі синці.

Підтвердження заяви дружини Костянтина Ходаківського із незалежних джерел не було. Якщо звинувачення підтвердяться, факт вимагання такого хабара – ляпас Раді Європи і демократичним цінностям, які начебто підтримувала Україна, підписуючи Європейську конвенцію з прав людини, вважає адвокат у справі «Карабет та інші проти України» у Європейському суді з прав людини, виконавчий директор Української Гельсінської спілки Аркадій Бущенко.

– Взагалі-то це просто брутальна зневага до рішень Європейському суду з прав людини, і я точно дам знати всім органам, які спостерігають за виконанням судових рішень, про цю ситуацію, – обіцяє він. – Я думаю, у рамках переговорного процесу щодо угоди про асоціацію, люди, які насмілюються висувати такі вимоги, можуть мати великі проблеми.


Контролювати ситуацію обіцяють і в офісі уповноваженого з прав людини Верховної Ради. Зараз у колонію направили звернення, можливо, туди поїдуть із перевіркою, зазначив представник омбудсмена з питань комунікативної політики та зв’язків із громадськістю Михайло Чаплига.

– Далі, як правило, іде звернення у несудові інстанції, зокрема, в прокуратуру з проханням провести розслідування. Ну, і відповідно – до керівництва Державної пенітенціарної служби, – пояснює він.

«Дуже сподіваюсь, що це – наклеп»

Ці заяви потребують перевірки, говорять у Державній пенітенціарній службі. Журналісти надіслали інформаційний запит тюремній службі та очікує на результати перевірки заяви дружини ув’язненого Костянтина Ходаківського у визначений законом термін.

Тим часом представник відомства Ігор Андрушко «дуже сподіваєтьсяь, що це в черговий раз – наклеп». 

– Я так думаю, що дії адміністрації, у тому аспекті, що стосується рішень Європейського суду або інших судів, знаходяться у рамках правового поля. І я дуже сумніваюсь, що хтось там вимагає гроші повернути в установу або десь там залишити, – говорить пан Андрушко.

Хабарі – звична практика?

Шантаж і вимагання хабара за умовно-дострокове звільнення або покращення умов для в’язнів – звична практика системи виконання покарань, вважає Андрій Діденко із Харківської правозахисної групи.

– Навіть чув такий приклад, коли начальник колонії, зі слів, знову ж таки, засуджених, мав або має власну бензоколонку, і для того, щоб вирішити певне питання, наприклад, щодо звільнення або переведення людини, родичі засудженого приходять на заправку, сплачують кошти і приносять чек. Це є нібито запорукою того, що угода відбулася, – розповідає правозахисник.

– Сьогодні дуже складно довести факт шантажу у в’язницях, бо система – закрита, – зауважує очільник правозахисної організації «Донецький меморіал» Олександр Букалов. – Ситуацію не змінити, внісши зміни до законодавства. 

На думку Букалова, має бути політична воля на місцях і в керівництва пенітенціарної служби.

– Випадки притягнення винуватих за хабарі або інші порушення рахуються десятками. Це – не дуже багато, але й не дуже мало насправді, – визнає він.

Після того, що відбувалося в Ізяславській колонії, відповідні відомства проводили там перевірки, однак кримінальних справ порушено не було. За неналежне виконання посадових обов’язків 26 співробітників установи та обласного управління були притягнуті до дисциплінарної відповідальності, а двох осіб попередили про неповну службову відповідність.

Натомість прес-служба управління Державної пенітенціарної служби України в Черкаській області у відповідь на заяви дружини Ходаківського інформує, що «Костянтину Ходаківському 08.09.2009 року Первомайським міськрайонний судом призначене покарання у вигляді позбавлення волі строком 9 років і 6 місяців, відбуває покарання в Старобабанівській виправній колонії УДПтС в Черкаській області (№ 92) з 25.11.2009 року. За період відбування покарання дисциплінарних заохочень не має, натомість має 42 дисциплінарних стягнення, провину свою не визнає.

17 січня 2013 року Європейський суд з прав людини виніс рішення щодо відшкодування Ходаківському 25 тисяч євро у справі «Карабет та інші проти України». 4 червня 2013 року Ходаківський К.О., звернувся до адміністрації установи із заявою щодо оформлення доручення на право отримання належних йому коштів його дружиною – Ходаківською В.Г. Його звернення було задоволене. Державна виконавча служба України надала припис за № 780/5-11 13 червня 2013 року щодо перерахування коштів по справі на рахунок представника Ходаківського К.О. – його дружині Ходаківській В.Г. Таким чином вказані кошти ні на рахунок засудженого ні на рахунки колонії ніколи не находили – їх розпорядником є громадянка Ходаківська В.Г.

З приводу ненадання можливості бачитися з чоловіком, управління Державної пенітенціарної служби України в Черкаській області повідомляє, що з 18 до 21 вересня 2013 року Ходаківська Вікторія перебувала на довготривалому побаченні із Ходаківським Костянтином, під час побачення та після його проведення жодних скарг чи заяв ні від засудженого, ні від його дружини на адресу адміністрації не надходило.

На фото – начальник управління ДПтС України в Черкаській області Анатолій Грищенко

На фото – начальник управління ДПтС України в Черкаській області Анатолій Грищенко

24.09.2013 року начальником управління ДПтС України в Черкаській області Грищенком А.В. згідно графіку було проведено комплексний прийом засуджених з особистих питань у Старобабанівській виправній колонії (№ 92), під час обходу виправної колонії та здійснення прийому засуджених від засудженого Ходаківського К.О скарг чи заяв не надходило.

25.09.2013 року, після появи у ЗМІ інформації про вимагання коштів, керівництвом установи засуджений Ходаківський К.О був викликаний на особистий прийом з приводу надання письмового пояснення із зазначених питань. Під час бесіди засуджений пояснив, що викладена інформація є неправдивою та ніякого підґрунтя під собою не має. Претензій щодо умов утримання та упередженого ставлення до адміністрації колонії та управління ДПтС України в Черкаській області не має».

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+1 #4 ktd 30.09.2013 12:48
Цитую незнайка:
Место отбывания срока-совсем не место улучшения благосостояния

Скольких вы лично пытали?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #3 Олександр Васильович 26.09.2013 19:54
Цікаво, а які пояснення з цього приводу дав начальник колонії.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-6 #2 незнайка 26.09.2013 14:11
Место отбывания срока-совсем не место улучшения благосостояния
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #1 Loki 26.09.2013 13:33
Если случай и правда имеет место быть, то скорее всего в ближайшее время, после самоубийства счастливого обладателя, будет найдена его предсмертная записка-завещание заверенная капо, в которой он будет настоятельно требовать, чтобы после его смерти, вышеозначенная сума перешла во владения хозяина, но уж никак ни в коем случае не попала в руки кума или же перешла в собственность местного KZ)))).
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100