Замість обговорення транспортної реформи на громадських слуханнях у Черкасах 11 лютого панували сварки між чиновниками, працівниками «Азоту» та просто активними черкащанами. Більше трьох годин у Будинку культури імені Івана Кулика понад 800 черкащан були вимушені слухати різноманітні пропозиції вперемішку з емоційними суперечками.

О 18.00 в Будинок культури було складно протиснутися, тому що учасники слухань заповнили не лише залу, а й фойє приміщення.


Реєстрація на участь у слуханнях відбувалася одразу біля входу до закладу. Пред’явивши паспорт, учасники зібрання отримували так званий мандат – папірець фіолетового кольору з номером, який давав право на участь у голосуванні.


За оцінкою представника КВУ Юрія Саса, зал заповнили мобілізовані азотівці і «списочники Полавського». Натомість на самому «Азоті» стверджують, що на захід зігнали «бюджетників» із дитсадків і шкіл.

Перші ряди в залі Будинку культури зайняли переважно чиновники мерії та депутати.

У першому ряду, зокрема, сиділи депутат міської ради Валерій Воротник, директор департаменту фінансової політики Наталія Джуган, директор департаменту охорони здоров’я Олег Стадник, в. о. міського голови Віктор Білоусов

У першому ряду, зокрема, сиділи депутат міської ради Валерій Воротник, директор департаменту фінансової політики Наталія Джуган, директор департаменту охорони здоров’я Олег Стадник, в. о. міського голови Віктор Білоусов


Вступне слово надали в. о. міського голови Вікторові Білоусову. Головуючим було одноголосно обрано голову правління Громадської ради Черкас Івана Сухарькова. Російською мовою він запропонував присутнім обрати лічильну комісію.

– Державною мовою говори! Представтеся! Хто ви взагалі? – почали вигукувати із залу.

Заспокоїти присутніх вирішила почесний президент ПАТ «Азот» Валентина Жуковська. Вона запропонувала затвердити двох співголовуючих – Білоусова і Сухарькова.

– А щодо мови, то я хочу сказати: не потрібно завжди починати з того, що є різний патріотизм в Україні: що є патріотизм російський, а є суто український. Ми всі живемо на цій землі. Це наша Україна і це місто Черкаси. І якщо на «Азоті» працюють люди, які приїхали 60 років назад піднімати це місто з Росії, і в них є діти, які говорять російською мовою, це зовсім не означає, що ці діти не мають права голосу. Тому я пропоную зняти це питання!

На фото: Почесний президент ПАТ «Азот» Валентина Жуковська та голова правління Громадської ради Черкас, працівник «Азоту» Іван Сухарьков

На фото: Почесний президент ПАТ «Азот» Валентина Жуковська та голова правління Громадської ради Черкас, працівник «Азоту» Іван Сухарьков


Частина залу зустріла останні слова Жуковської оваціями.

– Зняти це питання! – під оплески повторила Валентина Жуковська. – І запросити Віктора Федоровича для того, щоб ми почали розмовляти про те, для чого ми тут зібралися! Будь ласка, Вікторе Федоровичу, займіть своє місце! – показала вона на стілець на сцені.

Втім Білоусов на сцену не піднявся.

Натомість почав свій виступ під сценою депутат міської ради, директор КП «МІА «Черкаси» Валерій Воротник.

– Шановна громадо, в мене дуже слушне питання. Що веде пані Жуковська в цьому залі? Не жителька Черкас взагалі… – підкреслив Воротник. Значна частина залу від таких слів обурилася і почала «гудіти».

Жуковська попросила дати свій паспорт і показала Воротнику черкаську прописку.

– А руки чого у вас трусяться? – запитав у Жуковської під час демонстрації паспорту Воротник.

Валентина Жуковська демонструє депутату Валерію Воротнику свій паспорт

Валентина Жуковська демонструє депутату Валерію Воротнику свій паспорт


Натомість Білоусов, покликавши Жуковську, пошепки попросив її «не робити концерт».

– Ну, що ви робите?.. – риторично запитав Віктор Федорович.


Валентина Жуковська знову взяла слово, запропонувала «заспокоїтися» і зробила зауваження Воротнику за те, що він «як депутат міської ради і керівник комунального підприємства зайняв місце завчасно, коли багато жінок похилого віку стоять». Зал знову зааплодував. Воротник намагався перебити Жуковську, нагадуючи, що «Черкаси – це не лише «Азот».

– Друзі, вам що мало Майдану? Чому ми в одному місці не можемо знайти спільну мову? Валентино Борисівно, вибрали головуючого, нехай він веде. Покиньте президію, – вийшов на сцену в. о. мера Віктор Білоусов.

Слово нарешті знову взяв головуючий «азотівець» Іван Сухарьков, який зазначив, що російська мова – його рідна, а в Черкасах він живе з 1998 року.

– Пробачте ще раз, буду говорити російською. Вийшло так, що я працюю на «Азоті». Реально. Очолюю Громадську раду Черкас. Тому з вашого дозволу говоритиму російською, – обґрунтував Сухарьков.

Він закликав присутніх обрати секретаря. Хтось із залу запропонував на кандидатуру секретаря Ольгу Усову, яка, як виявилося, була представником Громадської ради Черкас. Власники мандатів її підтримали.


– Я вважаю, що президію більше не варто вибирати. Вистачить тих людей, які є. Ми сюди прийшли не красуватися на стільчику, а хочемо отримати реальні відповіді, – сказав Сухарьков і надав можливість виступити Валентині Жуковській. – Це єдина людина, яка змогла зібрати 26 тисяч підписів. У жодному місті такого не було!

Близько 10 хвилин свого виступу Валентина Жуковська присвятила корупції, яка нібито «живе» в мерії, питанню використання бюджетних коштів і впровадженню транспортної реформи.

– Всім зацікавленим скажу: я не збираюся балотуватися на посаду мера, мені не потрібні ніякі рішення міської ради, мені не потрібна земля в Соснівці, мені не потрібні дозволи на кіоски, мені практично нічого від влади не потрібне… Але єдине, що мене сьогодні цікавить, що цікавить «Азот», 26 тисяч людей, які підписалися щодо необхідності громадських слухань, – ефективна, дієва, прозора влада! – заявила Жуковська.

Також вона запевнила, що не хоче продавати тролейбуси «Азоту», але хоче, «щоб тролейбуси в Черкасах були».

– Купіть ті тролейбуси, які будуть для вас найкращими, найдешевшими… Ми не заперечуємо! Але 30 мільйонів гривень, які зникли з бюджету… Я від вас, любі чиновники, не відстану, поки ви не скажете мені, куди ви ці гроші діли, я ваші оборудки покривати не буду! – звернулася зі сцени Валентина Борисівна.

Депутати міської ради Володимир Мамалига, Віталій Дядченко та Олександр Радуцький чекали черги на виступ, «підпираючи» колонку на сцені

Депутати міської ради Володимир Мамалига, Віталій Дядченко та Олександр Радуцький чекали черги на виступ, «підпираючи» колонку на сцені


Далі до трибуни підійшов депутат Олександр Радуцький. Сухарьков відмовлявся давати йому слово, просячи «дотримуватися регламенту».

– Тут півзалу прийшли, щоб підтримати Валентину Борисівну. Скажіть, будь ласка, ви хочете, щоб Радуцький казав? – запитав у присутніх Радуцький.

У відповідь частина людей протягнула слово «ні», частина – «так».

– Так що я вас прошу! Півзалу, п’ять хвилин уваги, я вас прошу! Дякую! – намагався говорити Радуцький під поодинокі вигуки «Ганьба». – Я знаю, чому мені бояться давати слово. Після мого виступу в другій школі Валентина Борисівна там більше не з’являлася. Бо люди були здивовані, почувши правду.

Він емоційно розповів про те, що в 2011 році ПАТ «Азот» не сплатив у місцевий бюджет 104 млн, що підприємство намагається приватизувати «Водоканал», та озвучив інші претензії, які стосуються дитячих майданчиків і тролейбусів. Радуцький попросив Жуковську прокоментувати озвучені факти.


– У мене троє дітей. Двоє хворіло ацетоном. Ось ця «благодійність» з боку «Азоту» будується на здоров’ї наших дітей, – зазначив депутат. Жуковська в ці хвилини посміхнулася. – Повірте, вона поїде, а нам тут жити… Я намагався достукатися до серця кожного з вас. Ви прийдете додому і переосмислите те, що я вам сказав. Не все так прекрасно, як про це каже Жуковська. Так, у владі є корупція, з нею треба боротися, але не з Валентиною Борисівною.

Дивіться також ВІДЕО.

Утім Жуковська, замість відповісти на питання Радуцького, процитувала… Леніна.

– У вас непогано виходить висаджувати траву в жовтні, виловлювати золотих рибок, але щоб бути депутатом, вам ще треба вчитися, вчитися і вчитися! – сказала під оплески Жуковська.

Мікрофон у руки знову взяв Віктор Білоусов, який закликав присутніх заспокоїтися, а Жуковську – не розділяти місто та «Азот», бо «ніхто від цього в космос не полетить».

– Не робіть цирк! – резюмував в. о. мера.

Натомість Іван Сухарьков, взявши мікрофон, знову запропонував обрати лічильну комісію у складі п’яти осіб. Її визначили серед членів Громадської ради Черкас. Присутні депутати вимагали назвати, де працюють члени лічильної комісії. Громадська рада на такі прохання не відреагувала.

На сороковій хвилині заходу учасники громадських слухань нарешті повернулися до реформування системи громадського транспорту в місті. Для доповіді дали слово начальнику управління транспорту, депутату міської ради Віталію Дядченку. Чиновник коротко розповів про свій досвід роботи в мерії, а потім півгодини озвучував саму концепцію реформування. Згідно з нею, реформування відбуватиметься в кілька етапів: реконструкція доріг і тротуарів, оновлення рухомого складу, радикальне скорочення кількості автобусних маршрутів з наданням переваги тролейбусам задля розвантажування центральної частини міста.

Не забув чиновник також дорікнути колишньому мерові Сергію Одаричу та керівництву «Азоту» за невдалу закупівлю тролейбусів для міста.

– У цьому питанні треба поставити крапку, а в майбутньому уникати таких незручних ситуації, – зачитав з аркуша Віталій Дядченко.

Після виступу Дядченко про щось спілкувався з секретарем зборів, представником Громадської ради Черкас Ольгою Усовою

Після виступу Дядченко про щось спілкувався з секретарем зборів, представником Громадської ради Черкас Ольгою Усовою


Опісля знову були палкі дискусії. Гостро виступали депутати міськради, в. о. мера Білоусов і сама ініціаторка громадських слухань Валентина Жуковська.

Жуковській довелося витримати словесні перепалки з Олександром Радуцьким, Віталієм Дядченком та Віктором Білоусовим, які звинувачували «Азот» кожний у своєму: у несплаті в попередні роки орендної плати за землю в розмірі 104 млн грн, у непублічних домовленостях з колишнім мером Сергієм Одаричем, у неувазі до проблем міста...

Дискусія знов і знов поверталася до 15 тролейбусів, які «Азот» придбав ще у 2012 році, поклавшись на обіцянку тодішнього мера Сергія Одарича відкупити їх для міста.

Позиція міської влади полягає в тому, що коштів у бюджеті Черкас недостатньо, а підприємства, розташовані на території міста, повинні відчувати свою відповідальність і надавати йому посильну підтримку.

Натомість Валентина Жуковська переконувала, що міська влада, не виконуючи свої обіцянки, втратила довіру підприємців. А з «Азотом» не потрібно розмовляти «мовою вимог та ультиматумів».

Дискусії були настільки палкі, що під кінець нервування почесного президента «Азоту» стало доволі помітним, вона дедалі рідше посміхалася опонентам і стала допускати досить різкі, як для неї, висловлювання.


Демонстрували хвилювання й інші промовці, що виходили на сцену. При цьому позиція кожного із них сильно відрізнялася від решти. Було важко уявити, що в такому, здавалося б, відпрацьованому питанні, як рух громадського транспорту, може існувати така велика кількість різних думок, які не доповнювали, а, радше, заперечували одна одну.

Дехто переконував, що ніяка транспортна реформа місту не потрібна, і достатньо просто докупити нових тролейбусів. Хтось наголошував, що реформа потрібна, і вона має супроводжуватися радикальною зміною маршрутів громадського транспорту. Інші доводили, що достатньо прибрати дублювання автобусних і тролейбусних маршрутів (з наданням переваги тролейбусам як комунальному і екологічно чистому транспорту). Ще інші казали, що «підсуджувати» тролейбусникам – це чиста корупція...

За час понад тригодинних дискусій кількість учасників слухань помітно зменшилася.

За три години слухань люди поволі виходили з залу. Фото з «Фейсбуку» Володимира Мамалиги

За три години слухань люди поволі виходили з залу. Фото з «Фейсбуку» Володимира Мамалиги


Зрештою, за півгодини до закінчення слухань люди з залу запропонували провести перереєстрацію. Під час перереєстрації лічильна комісія нарахувала 373 зареєстрованих учасників, тобто зафіксувала наявність кворуму. Прихильники міської влади наполягали, що в залі – менше 300 учасників громадських слухань. Присутній на заході журналіст «Прочерку» нарахував менше 150 осіб із мандатами. Водночас головуючий Іван Сухарьков наполіг на наявності кворуму.

Учасники загальноміських громадських слухань майже одноголосно ухвалили резолюцію. Вони вимагають від депутатів найближчим часом внести зміни до статуту громади міста, які б забороняли поєднувати мандат депутата міськради з роботою на керівних посадах у міськвиконкомі та комунальних підприємствах, зобов’язали щороку проводити публічні бюджетні слухання та ухвалити деталізований план здійснення транспортної реформи в місті.

Фото, відео «Прочерку»

реклама

Коментарі  

 
0 #38 Валера 20.02.2014 12:52
" И по поводу подписей которые якобы были собраны у жителей Черкасс, вы их собирали за отгулы это достоверная информация, ваши работники звонили и ходили по знакомым и просили подписаться. "

Точно ...В подписные листы вписаны родственники и знакомые в почти принудительном порядке.Это факт!Так что 26 000 - фикция
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-1 #37 Кудряшка 17.02.2014 12:44
Скорее всего Вы тоже работник Азота потому что большая половина были именно с вашего предприятия. Я сиделе среди вас и женщины говорили "Лучше бы я день отработала чем сидеть здесь" и не надо рассказывать про то что кто-то выходи из зала и всё такое. На задних рядах сидели работники Азота, которых туда согнали в 16,00 они сами это говорили и когда стало понятно что это цырк они начали рассходиться это даже на фото видно. И по поводу подписей которые якобы были собраны у жителей Черкасс, вы их собирали за отгулы это достоверная информация, ваши работники звонили и ходили по знакомым и просили подписаться. Так то не надо ля ля
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #36 черкащанка 15.02.2014 00:06
Серед присутніх в залі були не тільки робітники "Азоту", але й ветерани, пенсіонери, всі автоперевізники і т.д. А за поведінку наших "обранців" - депутатів мені як звичайній черкащанці дуже соромно и прикро - ведуть себе як ті "рябки". Якби обиратили депутатів особисто кожного, а не за списками - навряд чи Радуцький та його Ко зараз плигали сценою. А взагалі депутатство все зробило щоб зірвати збори. А чому автор статі не написав як за командою жінки, що стояла біля сцени швиденько покинули залу ті люди, які сиділи на перших 10 рядах? І тільки після цього вона нагадала про кворум та стали перераховувати мандати. Гидко за владу, гидко за нас, яка її обрала.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #35 Куда пропал Беззуб...? 14.02.2014 20:57
Цитую Петро Петрович:
Чому Жуковська не дасть відповідь, про заборгованість перед міським бюджетом за оренду землі у розмірі 104 млн. грн. За ці кошти можна було би придбати 60 нових тролейбусів. Чи ці борги були списані Одаричем?

Викт... депутат облсо..., почти четыре года вице-мэр города и занял непонятную выжидающую позицию некого хитро... ч..... Он, просто обязан отвечать за очень многое, в т.ч. и за "шоколад" с Одаром.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #34 Фром 13.02.2014 19:15
Мне кажется, хуже от этих слушаний городу точно не стало. Вся мишура с перепалками и обвинениями уйдет, а вполне логичные требования к власти останутся. Понятно, что Конституционный суд завернет все запреты для депутатов работать на рыбных местах в горисполкоме, но на суету чиновников все равно весело посмотреть.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-3 #33 обуржуился вконец 13.02.2014 17:36
Цитую Козырь:
Белоусов как всегда достойно, Жуковская полный позор. Ее уже тихо ненавидит весь город, а кто то и не тихо :-)

мы говорим Ленин, подразумеваем - партия, мы говорим партия, подразумеваем - Ленин. Билоус... и партия комунистов есть, а Ленина нет. Вдадимир Маяковский
о таких говорил: что он сделал, кто он и откуда - этот самый человечный человек?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #32 незнайка 13.02.2014 15:20
Здравый смысл и жизненный опыт+ликбезовск ая освита
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-1 #31 зазнайка 13.02.2014 14:48
Цитую незнайка:
В стране нужны реформы Реформы принимаются только в зале заседаний ВРУ Самые умные там не могут прийти к общему мнению даже в вопросе назначения выборов городского Головы Сколько людей-столько и мнений Это простая говорильня

это то, вам, Незнайка, сказал, что в ВРУ работают самые умные? Фирташ, наверное?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #30 чиновника на нари 13.02.2014 14:48
Цитую Я черкащанин:
[quote name="Андрей Саенко"]quote]

Не надо выдумывать. Я не сторонник Жуковской, но совмещение постов - не коррупция, поскольку это не запрещается украинским законодавством. В...руют или нет названные персонажи - мы можем только догадываться, никого из них за руку пока не поймали. Троллейбусы городу нужны, этого никто не отрицает. 30 миллионов не украдены, а потрачены на другие цели (на какие - четко объяснила Джуган).

сразу видно, писал сотрудник исполкома. если не запрещено, не значит надо поощрять. ни в каком другом городе нет такого количества чиновников-депутатов. это раз. второе. Хватали за руку. он двое уже сидят. Третье. Не знаю, что сказала Джуган где-то, но я так и не понял, кто дал право єтим г....кам тратить деньги, предназначенные на тролейбусы на что-то другое. и что может быть важнее троллейбусов.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #29 Дід Трохим 13.02.2014 14:46
Цитую тирло:
Ну вона ж і страшна! :sigh:

Попроси Прочерк, хай твоє ліцо засвітять. Єсть коменти по приколу, єсть дурнуваті, ну хуже всього б...ячі.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100