реклама

реклама

ПАТ «Черкасиобленерго», яке відповідає за розподіл електроенергії з єдиної енергосистеми України між споживачами області, несподівано опинилося в центрі уваги жителів Черкащини. Підприємство, що виконує чисто технічні функції, мусить відбиватися від закидів у порушенні соціальної справедливості, хоча за соціальну справедливість завжди відповідала влада.

От і під час сьогоднішньої прес-конференції керівники обленерго – в.о. голови правління ПАТ «Черкасиобленерго» Ігор Карпенко і директор з технічних питань Анатолій Гончаренко – мусили виправдовуватися за «безсистемні» вимкнення електрики в оселях черкащан.

І.К.: Немає графіків відключень електроенергії? Насправді такі графіки існують. Перші були затверджені ще у вересні. Але до них було дуже багато зауважень, тому було вирішено їх переглянути й перезатвердити за участі райдержадміністрацій і обласної адміністрації. На жаль, і вони виявилися не зовсім досконалими. Загалом, відповідно до інструкції, існує чотири графіки: графік обмеження споживання електроенергії, графік обмеження споживання електроенергії за потужністю, графік аварійних відключень і спеціальний графік аварійних відключень. Останній застосовується тоді, коли енергосистема вже не може впоратися з навантаженням, і вмикається автоматика.

Найбільше нарікань викликав графік аварійних відключень споживачів. Справді, ці графіки не застосовувалися останні 14 років, і про них уже багато споживачів забули. Забули, що є додатки до договорів, і у цих додатках чітко прописані можливості їх застосування. 1 грудня ми були змушені за командою Центральної енергосистеми ці графіки застосовувати. Цей графік не передбачає тривалого застосування й розрахований на момент аварій. Але зараз у енергосистемі України аварійна ситуація не може бути ліквідована протягом доби-двох-трьох. Тому, по узгодженню з губернатором, ми ще раз пройшлися по наших графіках і їх переузгодили з місцевими адміністраціями і міськвиконкомами. Вони більш докладні: в них зазначено вулиці, час відключень. Із них виключено лікарні, котельні, водозабори й частково висотна забудова (14-16 поверхів).

На жаль, система побудована так, що якщо на лінії разом із будинком є котельня, то ці будинки не вимикатимуться ніколи. А ті, де котелень немає, потрапляють у графіки. Звідси й «соціальна несправедливість» (у когось вимикають часто, а в когось – ніколи, – ред.).

А.Г.: На сьогоднішній ранок дефіцит потужностей по Україні становить 2400 мегават. У 8 годин 13 хвилин ми отримали команду диспетчера Центральної енергосистеми розвантажити область на 126 мегават. Ліміт споживання Черкаської області, доведений на 19.12.2014 року, становить 533 мегавати. Із них «Азот», який не підпадає під відключення, сьогодні з ранку споживав 77 мегават. Виходячи з цієї ситуації, всім підрозділам було дано команду застосувати графіки в повному обсязі.

З 19.12.2014 року в компанії запроваджено погодинні графіки по всіх районах електричних мереж і містах (за винятком Катеринопільського району, де на сьогодні йде робота щодо створення таких графіків).

Відключення споживачів електричної енергії буде відбуватися, як правило, таким чином: дві години немає світла, чотири години є, дві години немає. Відключень на день буде, як правило, три (з 7.00 до 23.00 години). Якщо буде застосовано графіки аварійних відключень або збільшено період відключень (з 6.00 до 24.00), то кількість відключень може й збільшитися.

Хочу також поінформувати, що 2 грудня в нас було застосовано першу чергу спеціальних графіків аварійних відключень, коли вимикали не окремих споживачів, а цілі райони. Так, 2 грудня у нас із 17.00 до 18.07 було відключено Монастирищенський, Кам’янський, Шполянський і Смілянський райони електричних мереж у повному обсязі. Це 126 котелень, 12 лікувальних закладів і близько 130 шкіл. Сьогодні ж ми працюємо в межах іншого графіка – графіка аварійних відключень.

Навантаження на персонал компанії сьогодні максимальне. За деякими структурними підрозділами ми повністю припинили виконання планових поточних робіт, робимо тільки перемикання.

– Коли можна очікувати завершення відключень електроенергії?

І.К.: Як тільки з’явиться достатньо палива на електростанціях, то необхідність застосування цих графіків відпаде. А щодо наявності палива інформацію треба питати в Мінпаливі.

– Але до весни закінчиться?

І.К.: Думаю, так.

– Чого очікувати містянам у Новорічну ніч?

І.К.: На це запитання може дати досить кваліфіковану відповідь тільки, мабуть, міністр: «Чи буде забезпечено достатньо потужності, генерації?» У нас специфічний продукт – електрична енергія. Її виробляється рівно стільки скільки споживається, і споживається стільки, скільки виробляється. Якщо буде достатньо вугілля на електростанціях у цей день, введено додаткові потужності, то, природно, відключень не буде.

– Чому одні адреси систематично вимикають, а інші – ніколи? Міськвиконком підсвічується щоночі. Освітлюється магазин «Делікат». Чому їх не вимикають?

І.К.: Я вже казав, що на деяких лініях, де є, приміром, котельні чи лікарні, ми намагаємося не вимикати електрику.

А.Г.: Я доповню. Графіки аварійних відключень ми повинні ввести протягом 10 хвилин після команди диспетчера Центральної енергосистеми. На сьогоднішній день ми, як правило, користуємося телемеханікою (відключенням на відстані, з диспетчерської - ред.). Деякі будинки заведені під телемеханіку, а деякі – ні. Щоб відключити будинки, які не заведені під телемеханіку, потрібна аварійно-виїзна бригада, яка виїжджає на місце і вимикає чи вмикає вручну. Для неї потрібні люди. Сьогодні тільки по місту сформовано замість одної шість оперативно-виїзних бригад, які займаються тільки перемиканням.

– А коли півбудинку вимикають, а півбудинку – ні?

А.Г.: Півбудинку можуть бути заведені під телемеханіку, а півбудинку – не заведені.

І.К.: У кожний будинок заходить основне і резервне живлення. У деяких будинках є два живлення. По одній лінії може відбутися відключення, а по іншій – ні. Тому що на одній із ліній є котельня, а вона не підлягає вимкненню. Ми, звісно, можемо перевести ці будинки на єдине живлення, і повністю будинок буде вимикатися. Але при цьому надійність електропостачання у випадку аварії зменшиться, ліквідація затягнеться.

А.Г.: Один і той самий будинок може бути заживлений із різних розподільчих пунктів або трансформаторних підстанцій... Ми місто знаємо не стільки по вулицях і номерах будинків, скільки за трансформаторними підстанціями і розподільчими пунктами.

– Коли люди отримають чіткі графіки відключень?

І.К.: Вчора такі графіки було розміщено на сайті Черкаської міської ради й передано в ОСББ й комунальні підприємства. Ми будемо дотримуватися цих графіків. Хіба що в аварійному режимі, якщо відбудеться аварія десь в електромережах, ми будемо змушені від них відступати.

Крім того, ми готові розглядати коригування графіків, якщо в цьому є необхідність.

– Чи є застосування графіків відключень єдиним способом стабілізувати систему?

А.Г.: ПАТ «Черкасиобленерго» є складовою частиною Об’єднаної енергетичної системи України, і проблема, яку ми сьогодні маємо, є проблемою Об’єднаної енергетичної системи України. Ми лише виконуємо свої повноваження. Скасувати команду, яку дає вищестоящий працівник, у мене повноважень немає...

Але, бачачи ситуацію, яка склалася, я б гадав, що треба вживати інших заходів: зупиняти підприємства, відповідно балансувати мережу і не робити тих речей, які сьогодні ведуть до підняття соціальної напруженості і зносу нашого обладнання. Воно не призначене для того, щоб 17 діб поспіль відбувалися перемикання, які зменшують ресурс цього обладнання. А зараз зима. Це – питання, яке сьогодні має розглядатися на рівні Кабміну, міністрів... Маю надію, що свята ми будемо зустрічати в мирі, злагоді і з електричним струмом у кожній оселі.

– Можна встановити для окремих підприємств певні обмеження щодо споживання електроенергії або вимоги щодо перенесення робочого часу?

І.К.: Обласна адміністрація звернулася до підприємств міста з проханням по можливості перейти на роботу в нічний час. На жаль, більшість підприємств це просто проігнорувала. Яких-небудь штрафних санкцій законодавством не передбачено. Ми можемо тільки просити. Ліміти на споживання ми теж обмежити не можемо, якщо підприємство їх проплачує.

– Чи готові ви відшкодовувати ті збитки, які надаються населенню і підприємствам при відключеннях?

А.Г.: Правила користування електричною енергією затверджено постановою НКРЕ і Міністерством юстиції України. Вони мають міжгалузеве значення. Вони затверджують типові форми договорів на постачання електричної енергії. В цих договорах записано, що споживачам ІІІ категорії може бути перервано електропостачання в аварійній ситуації протягом часу до 14 годин. Сьогодні ми говоримо про відключення на 2-4 години.

– Прошу відповісти на запитання: чи плануєте ви відшкодування, завдані громадянам: спалені телевізори, холодильники, приведену в некондицію через невчасне відключення продукцію промислових підприємств?

І.К.: На сьогодні енергосистема працює в аварійному режимі. В договорах передбачені форсмажорні обаставини. Це і є форсамажорною обставиною. Щодо пошкодження техніки: давайте зараз вимкнемо і ввімкнемо світло. Чи призведе це до аварії?

– Але ж при включенні може подаватися більша напруга, і в результаті горить техніка.

І.К.: Ще раз повторюю: якщо електротехніка справна, то відключення-включення не призводить до виходу її з ладу.

А.Г.: Сьогодні наша промисловість випускає достатньо приладів, які забезпечують захист електроустановок споживачів від перенапруг та інших негараздів... Дроти, які відходять від лічильників, – це вже електроустановки споживача. І кожний споживач у праві застосовувати ті заходи безпеки, які для нього на сьогодні прийнятні. Я не несу відповідальності за електроустановки споживачів. Далі. Якщо є скарги на перенапругу, ми з такими речами розбираємося і в разі наявності нашої вини відшкодовуємо збитки, завдані споживачу.

– Скільки вже відшкодовано?

А.Г.: За нинішніми відключеннями з 1 грудня до сьогодні – жодного випадку. Бо я не бачу в сьогоднішній час фактів ненормальної роботи мережі, які привели б до згаданих вами наслідків.

– За що були звільнені керівники Черкаського РЕМ? Чи підтверджуєте ви цими звільненнями, що вони «хімічили» з відключеннями?

І.К.: Справді, на сьогодні звільнено директора Черкаських міських електричних мереж, написано заяву одним із його заступників. Причина така: у понеділок розпочато комплексну ревізію підрозділу. Того ж дня директор написав заяву про звільнення. Поки що ревізію ще не закінчено. Результати очікуються до середини січня. Тому що йдеться не тільки про відключення, а й про інші види господарської діяльності.

– У пресі з’явилася інформація, що деякі посадовці вашої системи вимагають хабарі за невідключення. Сума, яку треба заплатити за невідключення, нібито близько 30 тисяч гривень.

А.Г.: Слухати такі звинувачення досить неприємно. Графіки аварійних відключень складено по кожній підстанції, заміна кожного споживача, який відключається, заноситься в оперативний журнал. Якщо є конкретні факти, ми готові їх обговорювати.

– Чи вимикатимуть і далі будинки з електроплитками?

А.Г.: Так, систему треба розвантажувати. Усі будинки, менші за 14 поверхів, вимикатимемо.

– А як бути з підсвіткою адмінбудівель, нічним освітленняя, новорічними ялинками? Чому їх не вимикають?

А.Г.: Є електроустановки, за які ми відповідаємо, а є за які – не відповідаємо. Вуличне освітлення, приміром, у межах відповідальності комунального підприємства «Черкасисвітло»... Ялинками ми також не займаємося...

Нарешті, навантаження, яке сьогодні лягає на оперативно-диспетчерський персонал, надто велике. Якщо замість однієї оперативно-виїзної бригади по місту сьогодні їздить шість, це може призводити до помилок диспетчерів та інших речей.

І.К.: Я доповню. Ми вчора мали розмову з мером Черкас і його заступниками щодо відключення вуличного освітлення. Справді, є розуміння. І ми хотіли б звернутися до власників оцих магазинів, розважальних центрів із проханням знизити навантаження. Але відключити їх фізично ми не можемо, в нас бракує персоналу. Уявіть: ми відправляємо бригаду. Поки вона закінчить відключення, їм за годину вже треба їхати знов вмикати. Тому ми й просимо власників підприємств розділити соціальну відповідальність у цей непростий час.

– Вам особисто відключають електрику?

А.Г.: Я живу в приватному секторі, і він не відключається. На жаль.

І.К.: Я сам (моя родина) проживаю в Броварах. У тому будинку, де я знімаю квартиру, були відключення. Я це помітив по індикатору мікрохвильовки. Але я йду на роботу о 6 годині, а повертаюся о 20-21-ій.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
-1 #14 Василь 04.01.2015 13:50
Цитую Олег:
магазин АТБ та ряд торгівельних та ігорних закладів, які не відключаються зовсім. А реклама горить постійно!!!


Тому що АТБ - це магазин в якому полюбляють скуплятися сепаратисти
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-1 #13 Василь 04.01.2015 13:48
Антон Яценко обіцяв голодні бунти хасидів та їх рабів. Напевно в обленергодослух алися депутата народного
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #12 Олег 23.12.2014 11:41
БРЕХНЯ! Частину району ж/д вимикають 3 рази на добу загальною тривалістю до 6 годин на день. А частину - ні разу. А в районі ж/д немає ні лікарень, ні 16-ти поверхівок, нічого, що не підлягає під виключення. Зате є 2 школи, які постійно вимикають. І є 4 відділення банків, магазин АТБ та ряд торгівельних та ігорних закладів, які не відключаються зовсім. А реклама горить постійно!!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-1 #11   21.12.2014 21:07
Значить не те вкидають. Пару мільонів не пробували закинути? Спостерігайте як будуть відбиватися від такого закиду. Отримаєте справжнє задоволення від того, як з бабла тріски летітимуть.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #10 Небайдужий 21.12.2014 20:23
А, що робив Уряд влітку, чому вже тоді не вирішувались питання про закупівлю вугілля? Такі обставини лише підтверджують безпорадність та непрофесіоналіз м урядовців, відсутність прогнозування ситуації на перспективу, адже ще зовсім недавно вони заохочували населення на перехід з газового опалення на електричне.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-1 #9 ЛВВ 21.12.2014 12:35
Якщо вимкнути напругу, а потім включити її меньше, чим через 4 хвилини, то виходить з ладу холодильник (читай інструкцію по експлуатації на холодильник). Люди йдуть на роботу, вдома нікого немає, а Обленерго грається життям наших побутових приладів: безконтрольно вмикають-вимикають напругу, годують прилади підвищеною напругою бульше 242 Вольт. Такі реалії. Якщо не йти в Європу, це багно буде у нас віками.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #8 Нестор Іванович 20.12.2014 22:50
.К.: На сьогодні енергосистема працює в аварійному режимі. В договорах передбачені форсмажорні обаставини. Це і є форсамажорною обставиною...

Законодавство дозволяє споживачам не платити за послуги не належної якості, якби критична маса українців перестали бути дійною коровою олігархів, ситуація миттєво змінилася б на кардинально протилежну.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #7 Олександр 20.12.2014 18:36
Цитую рубильник:
Интересно бы узнать, как недостаток генерации с его веерными отключениями,
отразился на экспорте э/э из Украины в дружественные страны

Яценюк наказав вимикати рекламу і світло на центральних вулицях. Цікаво чи думав він про це, коли віщував на майдані. Це мабуть і є хвалена Європа, до якої він нас так запрошував. Ми ж там ніколи не були( і не будемо) і тому не знаємо що й до чого
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #6 рубильник 20.12.2014 13:09
Интересно бы узнать, как недостаток генерации с его веерными отключениями,
отразился на экспорте э/э из Украины в дружественные страны
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #5 стабилизец 20.12.2014 11:24
Ну дык за что боролись.. . Передали выключатель в частно-загребущие ручки, теперь будете ходить на поклон. И благодарить, что пока запускают на прыватну террыторыю и не выгоняют пенделями :lol:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100