У ситуації, коли півтора десятка вагонів з нафтою зійшли з рейок, і охоплена полум’ям рідина полилася на будинки городян, хепі-енду бути не може. Торік 22 серпня в аварії, яка сталася в Городищі, люди втратили свої оселі й надихалися їдкого диму, залишилися без майна, свійських тварин і документів, перенесли багато хвилювань за власне майбутнє...

22 серпня тут усе було залито охопленою полум’ям нафтою

22 серпня тут усе було залито охопленою полум’ям нафтою


Але, на щастя, драма їхнього життя не стала трагедією: всі вижили. «Це – просто чудо!» – сказали ми в розмові з головою облдержадміністрації. «Справді чудо. Але не тільки – всі служби спрацювали добре і злагоджено», – відповів Юрій Ткаченко.

Повз місце аварії нині курсують сучасні потяги

Повз місце аварії нині курсують сучасні потяги

 

Сьогодні на місці аварії про неї нагадує хіба що значна кількість нетипових для сучасного Городища новеньких будиночків. Це – оселі, відновлені за кошти «Укрзалізниці» із новітніх матеріалів, але за проектами знищених вогнем споруд. Обійстя оточені сучасними парканами із металопрофілю. На старому місці відновлено станцію техобслуговування автомобілів.

Оновлена вулиця

Оновлена вулиця

 

Учора в Городищі, де напрацьовано важливий досвід з усунення наслідків техногенної надзвичайної ситуації, відбулися навчання служб, які відповідають за ліквідацію НС, і виїзне засідання регіональної комісії з питань НС.

 

– У нинішніх умовах кожна людина повинна знати, куди при виникненні надзвичайної ситуації бігти, телефонувати, хто відповідальний, як будуть опікуватися про неї, про її родину, як буде скоординовано дії всіх служб, чи достатньо ліків, пально-мастильних матеріалів, – пояснив журналістам Юрій Ткаченко. – Ми повинні навчитися бачити ситуацію очима пересічної людини.

Із аварії керівництво області намагається робити висновки.

– Найголовніше – координація дій служби з питань надзвичайних ситуацій, влади, правоохоронних органів, громад, – переконаний Ткаченко.

– Аварія на залізниці була дуже серйозна, – у свою чергу каже заступник начальника управління Державної служби з надзвичайних ситуацій в області полковник В’ячеслав Гончар. – По даній аварії було залучено всі сили та засоби Городищенського району, її було ліквідовано протягом трьох годин.

За словами головного інженера Шевченківської дирекції залізничних перевезень Сергія Марейченка, з урахуванням втраченого вантажу витрати «Укрзалізниці» перевищують 24 млн грн. Причини транспортної події стануть відомі після проведення відповідної роботи, до якої залучено науковців і дослідні інститути. Але СБУ оцінює аварію як транспортну пригоду, а не як свідому диверсію...

 

Літня жителька Городища Світлана Хуртак – серед тих людей, які втратили житло й навіть не сподівалися на його відновлення. Але тепер живе в оновленій хаті. Її думки зайняті не виживанням:

– Зараз головне – щоб не було війни, щоб діти наші не страждали, – каже жінка. – А ми з чоловіком уже якось переживемо.

– Деякі місцеві жителі не вірили, що все можна відновити. Сьогодні вони переконалися, що влада на це здатна, – з гордістю каже Юрій Ткаченко. – Але для нас це – обов’язок. Якби це не було зроблено силами «Укрзалізниці», ми знайшли б кошти в обласному бюджеті або в меценатів. Ця робота в нас налагоджена, і ми бачимо результат.

Коли журналісти разом із Ткаченком відвідували оселю Світлани Хуртак, неподалік на вулиці зібралися її сусіди. Вони хитали головами: мовляв, зараз журналісти напишуть, що все добре, а у наших колодязях – у багато разів перевищений вміст нафти. Й дорогу, раніше цілком пристойну, вантажівками так «розкатали», що ні проїхати по ній не можливо, ні пройти.

Дорога до оновлених будинків – справді жахлива

Дорога до оновлених будинків – справді жахлива

 

Ткаченко підійшов і до них. Виявилося, що про негаразд із якістю води він щойно дізнався.

– Я дав доручення підготувати до 15 лютого проект змін до обласного бюджету, щоб депутати на сесії могли виділити кошти для того, щоб забезпечити людей, які тут живуть, якісною питною водою, – сказав голова ОДА жителям вулиці. – Міському ж голові Городища доручено вирішити питання дороги: тут живуть учні, і їм потрібно якось діставатися до школи...

реклама

Коментарі  

 
+3 #4 Ginza Progect 06.02.2015 16:41
Громадяни України-Черкасцi! Ну чому Ви просто не попросили у Януковича скасувати стипендії,випла ти, підвищити комуналку, підняти податки на пенсійний вік, обвалити гривню? Повірте, Янукович зробив би це без війни і розвалу країни,
і не загинуло б стільки солдатів і мирних українців!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #3 Я черкащанин 04.02.2015 11:42
Цитую Гека Чепе:
На Героїв Чорнобиля було знищено 5 будинків з дворовими спорудами, на Індустріальній теж 5 частково. Бачимо 2, скільки фоток не друкуй. Чекаємо решти.


Відновлено всі будинки, незалежно від того, що ми бачимо на фото.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #2 Столяр 04.02.2015 11:03
В першому на фото будинку, помилились з фундаментом - "строітєлі" так поспішали, що заклали паралелограм. Бажаючі можуть завжди пересвідчитись особисто.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #1 Гека Чепе 04.02.2015 10:35
На Героїв Чорнобиля було знищено 5 будинків з дворовими спорудами, на Індустріальній теж 5 частково. Бачимо 2, скільки фоток не друкуй. Чекаємо решти.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100