реклама

реклама

Два мітинги, які відбулися сьогодні в Черкасах проти зменшення кількості пільгових тролейбусів, переросли у штурм міського Будинку рад і перекриття центральної вулиці – бульвару Шевченка.

Мітинг під будівлею Черкаського міськвиконкому проводила КПУ (близько 500 осіб), а на Соборній площі Черкас стояли люди під прапорами СПУ та всеукраїнської партії «Діти війни» (близько 300 осіб). Приблизно на півгодини мітингувальники, після виступів організаторів акцій, перекрили проїжджу частину, зупинивши рух транспорту. Під час перекриття вулиці відбулося декілька сутичок активістів – це в основному пенсіонери – з міліціонерами. Декого забрали правоохоронці.

А починалося все звичайно, по-черкаськи. На одній і другій площі стояли люди з прапорами, а організатори мітингів виступали.

– Я радий, що в двох точках Черкас проводяться мітинги. Бо шістдесят депутатів Черкаської міськради прийняли рішення, що дозволяє їм забрати у людей пільги на проїзд в транспорті. Ми спеціально три дні їздили в тролейбусах, вивчаючи ситуацію. Навіть пільгового тролейбуса, що мав їхати за розкладом, не було, – розігрівав публіку перший секретар Черкаського обласного комітету СПУ Олексій Малиновський. – Не розумію, чому міська влада пішла на такий крок (зменшила кількість пільгових тролейбусів на дорогах міста – Ред.). Адже похилі люди мають один напрямок руху: базар і аптека. Є відповідне рішення сесії міськради – звернення до Кабміну з проханням надати необхідні кошти «Черкасиелектротрансу». Чому Кабмін не реагує, а міська влада, у зв’язку з цим, не протестує. Сьогодні ми стали перед фактом: або їздити, або ні. Що робити у цій ситуації? Наша партія налаштована радикально: готові винести Одарича з кабінету. Але треба робити все цивілізовано. Треба створювати територіальну громаду, яка почне збирати підписи за недовіру меру і депутатам міськради. Є ще варіант – звернутися до обласної влади. Але вона не хоче впливати на ситуацію в місті. Бо виконується рішення Президента, Кабміну, щоб знищити соціальну верству населення. Іншого варіанту, ніж збиратися на мітинги протесту, немає!

Також Олексій Малиновський дорікнув виборцям за пасивність:

– Де люди середнього віку, що повинні захищати інтереси старшого покоління? Мій син тут! А де ваші діти? Треба захищати своїх батьків! Чому ми такі безвідповідальні? – виступав перед публікою, що складалася в основному з пенсіонерів, Олексій Малиновський.

Збоку з плакатом стояли представники Ради опозиційних сил Черкащини. Нагадували про свою акцію, яка повинна відбутися завтра на Покрову.

На мітингу біля міськвиконкому майоріли червоні прапори комуністів. Там виступала представниця профкому тролейбусного парку Лідія Бут. Вона зверталася насамперед до працівників тролейбусного парку.

– Наше підприємство може випустити на лінії 67 тролейбусів, а виходить 45 тролейбусів. З 10 жовтня міська влада прийняла рішення, щоб 39 тролейбусів працювали в режимі без пільг, і лише 6 – у пільговому режимі, тобто перевозили незахищений прошарок громадян. Хочу сказати одне, що в уставі нашого підприємства чітко записано, що господарем нашого тролейбусного парку є громада міста в образі міської ради. І головна ціль підприємства – перевезення громадян! – говорила Лідія Бут, а далі звернулася до пасажирів, - Ви можете вимагати від міської влади, щоб вам надавалися якісні послуги транспортних перевезень. З 10 жовтня багато мікрорайонів міста не мають можливості користуватися екологічним транспортом! Прийнято рішення, у вихідні дні містом ходили взагалі лише 6 тролейбусів, по одному на кожному маршруті…

Лідія Бут поскаржилася, що на власній шкурі відчула дії влади.

– Коли до нас на підприємство прийшло нове керівництво, то звільнилося 62 людини. Люди не можуть витримати того, що твориться на підприємстві… На пільгове перевезення пасажирів держава дає 9 млн субвенції. Це третина того, що потрібно для існування підприємства. Тому по місту пішли платні тролейбуси. І це було б безболісно для жителів міста, якби це зробили з початку року, розприділили рівномірно субвенцію… У нас зараз затримка з зарплати біля 3 мільйонів. Лише пару днів назад працівники підприємства отримали за червень і частково за липень. У нас залишилася заборгованість за липень, серпень, вересень. А зараз середина жовтня.

Лідія Бут просила громадян підтримати тролейбусників. А від влади вимагала повернення на лінії міста всіх 67 тролейбусів і нормального керівництва, «яке знає проблеми транспорту в місті».

Враз натовп загудів: до мітингувальників вийшов міський голова Черкас Сергій Одарич. Дехто почав плескати в долоні, хтось кричав «Ганьба!» Пригадалося, як у травні опозиція збирала гроші на білет голові облдержадміністрації додому, в Донецьк. Як не кричали мітингувальники на підступах до облдержадміністрації, але Сергій Тулуб до них не вийшов. Та й не пам’ятає народ, коли губернатор так просто виходив до людей.

Сергій Одарич вийшов, але, як виявилося пізніше, дарма.

– Мене запросили пояснити деякі питання, пов’язані з транспортом. Якщо це дійсно потрібно, я поясню. Якщо є потреба просто покричати «Ганьба!», я піду, – розпочав Сергій Одарич.

– У-у-у-у-у-у!!! – гудів натовп.

Однак організатори мітингу таки заспокоїли людей і Сергій Одарич почав пояснювати про забезпечення черкащан пільговим проїздом в громадському транспорті.

– У місті Черкаси 75 тисяч осіб мають право на пільговий проїзд в громадському транспорті. Це по суті кожен четвертий житель міста. А категорій 17. Держава приняла закон, яким визначила, які люди мають право на пільговий проїзд. Держава відповідно до цього кожного року при затвердженні державного бюджету закладає кошти, які повинні компенсувати пільговий проїзд…. На пільговий проїзд в місті Черкаси Верховна Рада, затверджуючи бюджет, щороку виділяє одну й ту ж суму – 9 млн гривень на рік. Потреба компенсації становить 40-45 млн. Тобто держава фінансує по суті одну четверту від реальної потреби, щоб забезпечити пільговий проїзд. В результаті це призводить до того, що тролейбуси виходять на лінію, споживають енергію, працюють працівники «Черкасиелектротранс», а гроші за свою роботу не отримують. За 9 місяців цього року тролейбусний парк здійснив пільгових перевезень на суму більше 25 млн грн., компенсації ми отримали 7 млн грн. Тому це призвело до того, що, по суті, пільгові перевезення працівники «Черкасиелектротрансу» здійснюють за рахунок своїх родин. Ми можемо зупинити комунальне підприємство і оголосити його банкрутом. Бо працювати так, як раніше, підприємство фінансово не може. Інший варіант – здійснювати перевезення відповідно до тієї суми, яку виділяє держава. Ми пішли іншим шляхом. Для того, щоб врятувати підприємство, не допустити банкрутство, вчасно виплачувати зарплату працівникам тролейбусного парку, ми на всіх маршрутах визначили графік руху одиниць транспорту, які без обмежень переводять пільговиків. За чотири дні роботи за цією схемою підприємство майже увійшло в нуль. Якщо ми так далі працюватимемо, збитків не буде. Що стосується держави, я мав низку зустрічей з керівниками підприємств, депутатами міськради. Минулого тижня я доповідав….

Поступово до міського голови стали підходити бабусі…

– Викидали з маршрутки, а тепер і з тролейбуса! – закричала одна бабуся.

– Говорили… – спробував продовжити Сергій Олегович.

– Ганьба! – закричали бабусі і всі їх підтримали.

– Дякую за увагу. До побачення, – попрощався міський голова.

– А-а-а-а-а-а!!! – закричали мітингувальниці.

– Гарячі голови, заспокойтеся! – спробував вплинути на бабусь хтось з організаторів мітингу.

– Погано, що яєць не брала! – крикнула одна бабуся іншій.

І тут почався важкий шлях Сергія Одарича до вхідних дверей міськвиконкому. Обурені люди почали напирати з усіх боків, та так, що навіть міліціонерам, які поспішили на допомогу меру, не одразу вдалося добратися до міського голови. Насамкінець мер таки потрапив у двері.

– Сьогоднішній мітинг висвітлив лише одну проблему. Іскрою для пенсіонерів були тролейбуси, – зазначив пізніше у розмові з «Прочерком» координатор Ради опозиційних сил Черкащини Леонід Даценко. – Потім цей соціальний вибух опинився на обличчі Одарича (очевидці стверджують, що одна з бабусь майстерно плюнула у міського голову – Ред.). Вважаємо, що сьогодні ліві сили підіграли владі. Бо акція опозиції була анонсована десять днів тому. Всі про це знали. Склалося враження, що акція мала на меті випустити пар. Але думаю, що самі організатори не чекали таких дій. Вони думали, що люди не настільки дозріли до таких крайніх дій. Але думаю, якби був якийсь провокатор, який би сказав знести міську раду, люди пішли б. Тому ще раз треба владі доводити, що політика, яку вона проводить, заведе в гулий кут. І завтра будуть такі некеровані виступи громадян, які змітатимуть все на своєму шляху.

Фото Назарія Вівчарика, сайт «Прочерк»

реклама

Коментарі  

 
+3 #26 sergo 03.11.2011 23:03
как говорил один сантехник-у вас вся система прогнила-менять надо!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #25 Сусід 25.10.2011 11:38
Хоче хтось того чи ні, а у людей вже з'явилося і потихеньку розвивається заборонений КЛАСОВИЙ підхід в пошуках вирішення життєвих своїх проблем, а не розпіарений НАЦІОНАЛЬНИЙ. Тобто з'являється розуміння, що є не "титульна" якась нація і решта інших, а багаті і бідні люди, експлуататори (да-да!) і наймити, дурисвіти і одурені, злодії та обкрадені. Якщо хтось і досі вважає, що комуністам так легко було організувати цей мітинг, - ласкаво просимо створити власну версію!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+13 #24 Оксана Колісник 19.10.2011 19:33
Цитую SERVER:
А я поддерживаю эти новшества...Кто знает сколько пенсионеров ездит троллейбусами?. Миллионы в прорву.
Колего, так це ж прямий обов'язок міської влади порахувати, скільки їздить пенсіонерів різними видами транспорту. Бо, судячи з темпів витрачання дотації тролейбусним парком , таке враження, що у нас всі Черкаси на пенсії і до них ще в гості приїхало стільки ж київських і катаються, катаються... А та "прорва", в якій Ви намагаєтесь відшукати ті мільйони, здається, має цілком конкретні ім'я, по-батькові і прізвище. Там, думаю, можна нашукати інші мільйони, від ЖКГ, включно з теплопостачання м, дорожніх робіт і т.п.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-15 #23 Мойша 17.10.2011 14:14
Когда Моисей разбил скрижали из цельного самоцвета, все бросились собирать осколки. Собранное и стало основой будущего благосостояния их семей. Богачам достались здоровенные куски, на которых написано "кради", "возжелай", "прелюбодействуй ". А беднякам - мелкие на которых одни "не", "не", "не".
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-30 #22 Петя 17.10.2011 12:44
Комунисты вообще ур****, как и СПУ в лице Малиновского. Деньги Киев должен на троллейбусы, а они к Одаричу поперлись. Надо было Тулуба кабинет ломать или в Киев ...
А так это просто кому шо а кому ПИАР
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-11 #21 Черкаси 17.10.2011 10:43
"Прочерк", а чого ви постійно про тролейбуси пишете? Це не мерові обов"язки! Мер повинен слідкувати, щоб вчасно салюти проводилися, щоб камінь й дерево на фестивалі завозилися, фейсволи ліпилися висотою з Арарат. А ви - про якихось там пенсіонерів-кровосісів!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+28 #20 Фелікс 17.10.2011 10:33
Цитую SERVER:
А я поддерживаю эти новшества. Во первых, не все пенсионеры пользовались бесплатным проездом. Некоторые изредка (раз в неделю) едут на рынок, а другие катаются туда-сюда и именно в час пик им надо. Нам работающим людям в троллейбус было не сесть.А теперь просто прелесть: подходит полупустой троллейбус, есть места, платишь 1,25 грн. и с комфортом, лучше чем в маршрутке едешь с работы и на работу. А пенсионерам надо доплачивать как в России сделали 50-60 грн. в месяц. И,я думаю, пенсионеры лишний раз подумают ехать или нет. Троллейбусники привыкли жить на государственные компенсации, а кто считает эти затраты?.Кто знает сколько пенсионеров ездит троллейбусами?. Миллионы в прорву. Нет пусть уж будет небольшая стоимость проезда ,но платят все.


ЯКА ........... ТЕБЕ НАРОДИЛА???!!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+21 #19 Я 16.10.2011 21:02
Жалкую що пропусив таке,...............
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-24 #18 SERVER 15.10.2011 21:44
А я поддерживаю эти новшества. Во первых, не все пенсионеры пользовались бесплатным проездом. Некоторые изредка (раз в неделю) едут на рынок, а другие катаются туда-сюда и именно в час пик им надо. Нам работающим людям в троллейбус было не сесть.А теперь просто прелесть: подходит полупустой троллейбус, есть места, платишь 1,25 грн. и с комфортом, лучше чем в маршрутке едешь с работы и на работу. А пенсионерам надо доплачивать как в России сделали 50-60 грн. в месяц. И,я думаю, пенсионеры лишний раз подумают ехать или нет. Троллейбусники привыкли жить на государственные компенсации, а кто считает эти затраты?.Кто знает сколько пенсионеров ездит троллейбусами?. Миллионы в прорву. Нет пусть уж будет небольшая стоимость проезда ,но платят все.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+28 #17 Іван 15.10.2011 19:41
Все до чого доторкнеться одарич руйнуеться. Згадаймо: РЕУ, комітети самоорганізації населення, аварійна служба, районні у місті ради, тролейбусне управління,стру ктура міськвиконкому, клуб юних моряків, оптимізація лікарень та шкіл і т.д. І все під одну пісеньку - кошти підуть на ремонт доріг, дахів у школах, зменьшення тарифів на ЖКГ, медикаментів для населення. Де дороги та все інше. Пора змінити не платівку, а патефон!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100