Між новим керівником «Черкасиелектротранс» Віталієм Дядченком та колективом підприємства розгорілася справжня війна. Те, що Дядченко назвав реформами, колектив назвав репресіями. Першими у ЗМІ на керівника поскаржилися підлеглі. Відповідь не забарилася. Дядченко теж вирішив винести сміття з хати і через прес-службу міськвиконкому розповів усім Черкасам, які погані в нього працівники. «Прочерк» побував на підприємстві, щоб з середини подивитися на ситуацію, що склалася.

Чоловіка голови профкому на лінію не випускати!

Основні дві скарги, озвучені профкомом підприємства, такі: на лінію стало виходити менше тролейбусів, а самим працівникам недоплачують зарплату.

– Ось, подивіться, – показує заступник голови профкому Лідія Бут свої нарахування за останні місяці. – Ще за червень мені було нараховано майже дві тисячі гривень, а вже за липень – 1400. І це при тому, що у мене майже однакова норма годин. Так Віталій Дядченко і заощадив близько 200 тисяч гривень… Ми з цього приводу подали скаргу в прокуратуру та інспекцію праці.

Заступник голови профкому Лідія Бут свої нарахування за останні місяці: «Ще за червень мені було нараховано майже дві тисячі гривень, а вже за липень – 1400. І це при тому, що у мене майже однакова норма годин. Так Віталій Дядченко і заощадив близько 200 тисяч гривень…»

Заступник голови профкому Лідія Бут свої нарахування за останні місяці: «Ще за червень мені було нараховано майже дві тисячі гривень, а вже за липень – 1400. І це при тому, що у мене майже однакова норма годин. Так Віталій Дядченко і заощадив близько 200 тисяч гривень…»

Члени профкому скаржаться: раніше, мовляв, з будь-яким керівником можна було зустрітися і обговорити умови праці на підприємстві. Нинішній же керівник не знаходить часу для зустрічі.

Голова профкому підприємства Наталія Тарасенко (справа) і заступник голови профкому Лідія Бут склали цілий список порушень новим директором Віталієм Дядченком законодавства про працю, колективного договору та Закону України «Про професійні спілки їх права та гарантії діяльності».

Голова профкому підприємства Наталія Тарасенко (справа) і заступник голови профкому Лідія Бут склали цілий список порушень новим директором Віталієм Дядченком законодавства про працю, колективного договору та Закону України «Про професійні спілки їх права та гарантії діяльності».

– Щоб він не казав, що ми до нього не зверталися, що він, мовляв, нічого не чув і не знає, ми почали вести з Віталієм Дядченком переписку, – показує листи голова профкому підприємства Наталія Тарасенко. – Склали йому список вимог. Адже він порушує і законодавство про працю, і колективний договір та Закон України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності». У нас зараз мінімальна зарплата на підприємстві 926 грн. А по країні – 960 грн.! Мало того, що ми зарплату не отримуємо, так він її ще й не перераховує!

За відстоювання прав працівників Наталія Тарасенко вже поплатилася. Так, у диспетчерській приклеєний аркуш паперу просто навпроти диспетчера, де написано: «Водія Артура Тарасенка на лінію не випускати!» Цей водій – чоловік голови профкому… На аркуші стоїть підпис начальника тролейбусного парку. За словами Наталії Тарасенко, таку вказівку начальник отримав згори. Від директора.

– А мене перевили з 7-го маршруту на 4-й, менш прибутковий, – говорить Лідія Бут. – Директор у своїх інтерв’ю каже, що провів «ротацію серед водіїв і кондукторів, поміняв їх маршрутами. Ті хто працював на прибуткових маршрутах, працюють на збиткових і – навпаки. Завдяки цьому дуже чітко простежується реальна картина, хто як працює і скільки заробляє». Але ж на прибутковому маршруті є одна норма здачі виручки – наприклад, тисячу гривень, а на іншому маршруті – 200 гривень. Відповідно і розмір відрахувань від суми виторгу на неприбутковому маршруті більший, ніж на прибутковому. Тобто, оплата і преміювання у нас було збалансоване, враховуючи різні виторги на маршрутах! Як же я можу на неприбутковому маршруті заробити стільки ж, як на прибутковому? Це не порівнюється!

Лідія Бут каже, що серед кондукторів було пару жінок-кондукторів у яких були хворі ноги. Вони по довгих тролейбусах ходити не могли. То вони працювали на 4-му маршруті. У зв’язку з тим що їх звідти зняли, вони зразу написали заяву на звільнення. Всього,за інформацією Наталії Тарасенко, нині з підприємства звільнилося більше 30 осіб.

Наталія Тарасенко розповіла, що з підприємства звільнилося більше тридцяти осіб. Це і кондуктори, і водії, і електрики тощо.

Наталія Тарасенко розповіла, що з підприємства звільнилося більше тридцяти осіб. Це і кондуктори, і водії, і електрики тощо.

– Вражає, що директор так просто змінив стару систему плати праці. Але ж коли ти проводиш такі зміни, то повинен згідно КЗОТу (Кодекс законів про працю) за два місяці попередити кожну людину. Наш директор цього не зробив! – обурюється Наталія Тарасенко.

Тролейбуси ріжуть на металобрухт. «Територія припала комусь до душі!»

Окреме обурення викликає в профспілки тролейбусників бажання нового директора продати старі машини. На думку тролейбусників, територія їхнього підприємства припала комусь до душі, бо тут не треба нічого добудовувати, все облаштоване для ремонту транспорту.

Йдемо з Наталією Тарасенко по території тролейбусного парку. У дальній його частині стоїть тролейбус без вікон. З середини летять іскри.

– У інтерв’ю Віталій Дядченко каже, що відремонтувати старий тролейбус дорожче, ніж купити новий. Але це не так! Новий тролейбус коштує мінімум 2 мільйони гривень, а щоб відремонтувати найгірший тролейбус потрібно максимум 200 тисяч гривень. Це в десять разів менше! У нас є тролейбуси, у ремонт яких було вкладено 30-50 тисяч гривень і вони досі їздять на лінії. А у нас тролейбуси ріжуть! – показує голова профспілки. – Директор хоче 30 тролейбусів здати на металобрухт. Залишиться 60. Половина буде на ремонті. Всього по місту їздитиме тридцять. Це мало! Пільговики поламають двері і тоді дешевого транспорту взагалі не буде!

Крім того, вона зазначила, що весь транспорт підприємства знаходиться під арештом Пенсійного фонду і тому не може бути проданий.

Майстер вимикає зварювальне обладнання і показує на лонжеронну раму (основа).

– У принципі, цей тролейбус можна було не різати. Лонжеронна рама ніде не лопнула. Варто було б листки металу замінити над колесами і можна було б їздити на ньому, – сумно каже майстер.

Голова профспілки підприємства: «Новий тролейбус коштує мінімум 2 мільйони гривень, а щоб відремонтувати найгірший тролейбус потрібно максимум 200 тисяч гривень. І в нас є умови для цього. Це в десять разів менше! У нас є тролейбуси, у ремонт яких було вкладено 30-50 тисяч гривень і вони досі їздять на лінії»

Голова профспілки підприємства: «Новий тролейбус коштує мінімум 2 мільйони гривень, а щоб відремонтувати найгірший тролейбус потрібно максимум 200 тисяч гривень. І в нас є умови для цього. Це в десять разів менше! У нас є тролейбуси, у ремонт яких було вкладено 30-50 тисяч гривень і вони досі їздять на лінії»

Далі йдемо у їдальню. Але тепер вона називається буфет. Там вибір невеликий – солодка водичка, морозиво… 

 

До їдальні заходить і кондуктор Галина Василівна. Обурюється.

– Я тут постійно вареники брала. А зараз ходжу голодною. У мене розірваний графік: працювала до 11 години, а потім з 13-ї на лінію. У цей час могла б пообідати. Я живу в Південно-Західному районі звідки мене «розвозка» у 4.10 забирає на роботу. То чи хочу я в такий час снідати? Ні! А тут би вже поїла…

 

– Учора ні копієчки не вторгувала. Сьогодні морозиво і три кави продала. Люди хочуть хоча б пиріжки купити, але немає. От візьміть червень, тоді виторг був приблизно 500 гривень у день. А зараз 12, 15, 11… – гортає журнал з чеками касир Тетяна Степанівна.

– Наша кухарка написала керівництву службову записку, що не може готувати їжу, бо необхідний асортимент продуктів вичерпався. Директор не реагував, їжу не завозив. То люди і перестали сюди ходити. Одразу ж їдальню перейменували в буфет. Як приклад, Віталій Дядченко наводить ситуацією з їдальнею водоканалу. Мовляв, водоканал не вкладає у їдальню кошти з тарифу на воду. Але ж там їдальня має можливість продавати послуги на сторону. Я сама там була декілька разів на весіллях, друзі запрошували. Ми за тим же принципом хотіли діяти. Просили дозволу хоча б пиріжки продавати переходив, щоб був додатковий прибуток їдальні. Нам не дозволили. Мовляв, ви тролейбусники, то возіть людей і буде з вас… – розповідає Наталія Тарасенко.

Одарич: «Директор – на місці!.. Я теж свого часу закрив їдальню на ДОКу»

Незважаючи на всі скарги тролейбусників на нового керівника, міський голова Черкас Сергій Одарич переконаний «новий керівник тролейбусного парку на своєму місці». Пригадаємо, що як повідомляв раніше «Прочерку» мер, саме він приймав рішення про призначення Дядченка.

– Чомусь представники профкому приводили вам факти про нарахування заробітних плат лише за останні пару місяців, коли підприємство очолив Віталій Дядченко. А ви підніміть дані не за той період, коли він почав їх «перетасовувати», а за попередній період. Інформацію про те, що деякі працівники підприємства отримували по 5-7 тисяч гривень я взяв від самої голови профкому. Вона озвучувала це офіційно місяць тому на круглому столі в федерації профспілок. І це викликало бурхливу реакцію в профспілок. Оскільки зразу постало питання: таку зарплату можна отримати лише, якщо грубо порушуються вимоги щодо робочого часу. Тож представники галузевої профспілки накинулися на неї, мовляв, як ви допускаєте, що люди перепрацьовують.

Сергій Одарич запевняє: з приходом Дядченка на підприємство, там зросла виручка.

– При чому, бачимо це не по вересню, коли діти в школи повертаються, а в літні місяці. Тому це для мене є сигналом. Керівник займається тим, чим потрібно. Я зацікавлений не менше ніж ви, щоб розкрити цю пухлину, що протягом багатьох років там утворювалася. У нас з вами зараз такий шанс є!

– А як ставитеся до закриття їдальні на підприємстві? Адже це питання обговорювалося ще при попередньому керівнику.

– Позитивно ставлюся! Бо тролейбусний парк повинен здійснювати перевезення людей тролейбусами і все. А не надавати послуги громадського харчування. Якщо ми всі будемо продовжувати робити все, то в результаті ми нічого не зробимо. Громадське харчування – це окремий напрямок роботи. Якщо люди захотіли б харчуватися, то я вам гарантую, що там би стояла черга підприємців, які бажали харчувати людей. Можна було б проводити конкурси і тендери. А там черги немає. Бо проведені за місяць дослідження показали, що замовляли люди в їдальнях. Знаєте скільки борщів там замовили за місяць? 4 порції.

– Журналісту в їдальні казали, що, наприклад у червні, там було виручки близько 500 грн… Дуже дорогий борщ…

– Та який дорогий?! Там йшло дотування з тарифу на проїзд. А це є грубим порушенням закону. Та що таке навіть 600 гривень, коли там 600 працюючих. Це одна людина їла на гривню в день. Про що ми говоримо? Тому я не розумію, чому треба утримувати їдальню за рахунок підприємства, якщо ця послуга не користується попитом? Якби послуга користувалася попитом, то там було б виторгу мінімум дві тисячі! Більше того! Я це все проходив. Я закрив свого часу їдальню на ДОКу (деревообробний комбінат). Я зустрівся з людиною, запропонував йому приміщення з орендною платою 1 гривня. І все. До сьогоднішнього дня на ДОКу працює ця послуга і все нормально. І працівники ДОКу харчуються, і на сторону послуга надається. Сходіть на водоканал. Але ні в випадку ДОКу, ні в випадку водоканалу немає дотації! – запевнив Сергій Одарич.

Працівники найпопулярнішого серед пільговиків Черкас транспорту – тролейбусів – завжди мали проблеми з зарплат, оскільки держава затримує виплати дотацій на перевезення пільговиків. Нині у тролейбусників ще й проблеми з директором підприємства.

Працівники найпопулярнішого серед пільговиків Черкас транспорту – тролейбусів – завжди мали проблеми з зарплат, оскільки держава затримує виплати дотацій на перевезення пільговиків. Нині у тролейбусників ще й проблеми з директором підприємства.

Наприкінці минулого тижня відбулася зустріч між профкомом і директором КП «Черкасиелектротранс» Віталієм Дядченком.. Директор відкинув всі претензії і звинувачення профспілки, але, у в свою чергу, звинуватив профспілку в нецільовому використанні коштів. Кожна зі сторін наполягає на свої правоті. На сьогодні конфлікт триває…

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+13 #21 Еля 25.09.2011 11:36
Так я згідна з вами Феліксе, Одарич дійсно зібрав у міськвиконкомі більшу половину ПРОЙДОХ І НЕУКІВ І ВОНИ ВСЕ ПРОДАДУТЬ ТІЛЬКИ ЩОБ БУТИ ПРИ ПОСАДІ,ДЛЯ НИХ НЕМАЄ НІЧОГО СВЯТОГО, ВОНИ ЗА ПОСАДІ І РІДНУ МАТІР ПРОДАДУТЬ, АЛЕ НАСТАНЕ ТОЙ ЧАС ЩО І ВОНИ БУДУТЬ БІГТИ ЗВІДТИ ЯК КРИСИ ВИТРАВЛЕНІ.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+16 #20 Сева 24.09.2011 16:47
Якщо Одарич взяв собі в радники АДІДАСА це вже говоить про багото .... :lol:
Ні цей парубок меру не додає позитиву.
Скажи хто твій друг ? а далі !!!!! ой-йой.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+27 #19 Сева 22.09.2011 15:16
Колективу, "борітеся поборите" , тепер все залежить від вас самих, кого вибирати, чи гречкосіями стати. З вами в одиночку розправиться рейдер АДІДАС.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-5 #18 Фелікс 21.09.2011 10:07
НЕ ВИТРИМАВШИ МОРАЛЬНО -ПСИХОЛОГІЧНИЙ ТИСК ТА ПОГРОЗИ ФІЗИЧНОГО ВПЛИВУ, ЗВІЛЬНИЛАСЬ ГОЛОВА ПРОФКОМУ Н. ТАРАСЕНКО.
ПРИКРО, АЛЕ ГОЛОВА ФЕДЕРАЦІЇ ПРОФСПІЛКИ ШЕВЧЕНКО ВІДМОВИВСЯ ЗАХИЩАТИ ПРОФСПІЛКУ ТРОЛЕЙБУСНИКІВ І ВСІХ ЧЕРКАЩАН, А СТАВ НА СТОРОНУ ОДАРИЧА І АДІДАСА.
ГАНЬБА ПРОДАЖНИМ ШЕВЧЕНКУ І ОЧОЛЮВАНИМ НИМ ПРОФСПІЛКАМ.
ШЕВЧЕНКО САМ ЛІГ ПІД ВЛАДУ І ПРОФСПІЛКИ ПЕРЕТВОРИВ В КОРМУШКУ І ПРИСЛУГУ ВЛАДІ.
ПРИКРО, ЩО КОЛЕКТИВ БЕЗ БОЮ ЗДАВ СВОГО ПРОФСПІЛКОВОГО ВОЖАКА...
КОЛЕКТИВ, ЯКИЙ НЕ ХОЧЕ ЗАХИЩАТИ НІ ПРОФСПІЛКУ, НІ СЕБЕ - ПРИРЕЧЕНИЙ НА ЗНИЩЕННЯ... ТАКА ДОЛЯ БЕЗХРЕБЕТНИХ...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+25 #17 Артём 20.09.2011 21:15
Директора уже поменяли в тралейбусном, уже несколько дней как...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+33 #16 1 19.09.2011 11:59
у мера такая *****
Он говорит шо тролейбусникам едальня ненужна а он в обед же ...т тогда и ему ненужна
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+45 #15 дед 17.09.2011 13:43
забастовка-вот последнее оружие пролетариата
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+47 #14 Алена 17.09.2011 10:56
Насколько я помню, Сергей Олегович обещал ещё в прошлом году закупить новые троллейбусы, я лично слышала его выступление по "ВИККЕ". И что? Где они? Старые порежут, а новые не купят! Это всё для того, чтобы вообще не было муниципального транспорта, т.к. для местной власти -это сплошная морока,транспор т убыточен,на нём ездят пенсионеры и разные льготники.Да ещё и зарплату плати из бюджета,а ситуация с питанием вообще потрясает.Короче,зря сотрясаете воздух!Никакие возмущения не помогут!Как говорил Тигипко:"Любые реформы болезненны ДЛЯ НАРОДА".Только,почему-то,после этих реформ богатые становятся богаче,а бедные-беднее...
Поживём-увидим,что и как,зачем и к чему!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+52 #13 Фелікс 16.09.2011 14:42
*** ВИРІЗАЮТЬ ЧЕРКАСИ!
ПОЧАЛИ З ДЕРЕВ, А ТЕПЕР І ТРОЛЕЙБУСИ - РУКАМИ ЧЕРКАСЬКИХ ПРОДАЖНИХ ДЕПУТАТІВ!!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-28 #12 Крук 15.09.2011 14:11
Цитую NazarStodola:
Цивілізований демократичний світ став таким завдяки у найбільшій мірі профспілковому рухові. Тільки наші розумники, замість розбудовувати справжні профспілки ......

Цілком згоден, якщо ліниві коти, які заглядають адміністрації до рота, якщо директор дасть команду бухгалтерії не відраховувати профспілкові внески автоматично, а їх зобов'яже хоч номінально, але плати орендну плату за приміщення чи кімнату в якому вони знаходяться - профспілка зникне в той же день. Тому як прості роботяги не бачать в них захисників своїх інтересів, так само як і користі від їх інснування в теперішньому вигляді.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100