реклама

реклама

Україна загалом і Черкащина зокрема ще не навчилися повною мірою шукати і залучати інвесторів. Але вони стають дедалі кращими учнями. На цьому наголошували іноземні фахівці, які прибули минулого четверга в комплекс «Perlyna Resort» (с. Сокирна під Черкасами), щоб узяти участь у Другому міжнародному Черкаському інвестиційному форумі – 2016.


«Добрі новини» для іноземних інвесторів

Атмосфера форуму була спокійно-діловою. Рожеві окуляри, які українці надягли на себе відразу після революції Гідності, довелося зняти: потоку іноземних інвестицій Україна не дочекалася, і з’ясувалося, що за кожну копійку вкладених у розвиток економіки коштів доводиться боротися. Задля того, щоб подискутувати, як це робиться, та обговорити уже наявний український та іноземний досвід, і зібралися на інвестиційний форум представники місцевої влади і понад 100 українських та закордонних компаній.

– Ми всі розуміємо великий потенціал нашої області, – наголосив голова Черкаської ОДА Юрій Ткаченко. – На практиці використовуємо його ще недостатньо ефективно, однак ми можемо та повинні стати повноцінними гравцями на ринку залучення іноземного капіталу, технологій тощо. Ми повинні мислити глобально, діяти локально, конвертуючи кращі ідеї в конкретні проекти регіонального розвитку.

Цьогорічний форум став логічним продовженням торішнього: якщо в минулому році представники влади і бізнесу, зацікавленого в розвитку Черкащини, головним чином знайомилися, то на цьогорічному вже обговорювали конкретні механізми залучення інвестицій та роботи з інвесторами.

– Бізнес-форум став головною подією року, – наголосив нардеп із Черкащини Максим Поляков. – Це – дуже важливий майданчик для діалогу влади і бізнесу, такий діалог – необхідна умова для конкурентоспроможності й інвестиційної привабливості регіону.

Крім поганої новини – про те, що інвестори до нас йдуть неохоче через війну, корупцію і спад світової економіки, є й гарна – нічого унікального в цих «мінусах» немає. Багато держав стали успішними, розпочавши з дуже низьких стартових позицій.

– Ви кажете, що у вас є корупція, – зазначив керуючий директор сінгапурської компанії «Horizon International Ltd» Пітер Стадлер. – Але корупція – проблема далеко не тільки України. Щоб викорінити корупцію, потрібні зусилля кількох поколінь. Бізнесу не можна сидіти й чекати, коли корупцію буде подолано.

За словами пана Стадлера, інші держави, які мають таку проблему, розсилають по всьому світові людей, які «співають оди своїм країнам», адже репутація – це питання №1 в бізнесі. Україна ж такого чомусь не робить, хоча «в неї є що показати і про що розповісти».

– Є корупція? Окей, це мінус. Значить, треба бути кращими у чомусь іншому: наприклад, зменшити податки, про які ведуться розмови на міжнародному рівні. Треба запропонувати щось, щоб зацікавити людей, які раніше взагалі не дивилися на Україну серйозно. Приміром, запропонувати, що усі їхні майнові спори розглядалися не в «корумпованих українських судах», а в спеціально створеному міжнародному арбітражі. Це – для прикладу. Вам потрібно бути більш прямими і більш рішучими! – наголосив Пітер Стадлер.

Інший учасник форуму, голова ради директорів голландської компанії «FreezOil» Роланд Піпер наголосив, що їхня фірма, яка виробляє біоетанол, розглядає Україну як дуже перспективну для їхнього бізнесу країну й планує найближчим часом побудувати тут принаймні три заводи, розпочавши інвестування українську економіку з Черкащини.

– Зі своїми пропозиціями ми відразу звернулися до керівника області. І реакція була дуже адекватною. Підтримка влади справді є. Це важливо для бізнесу. Тому зараз опрацьовуємо всі нюанси. Нам подобається ризикувати. Україна, мені здається, знову почне рух угору, – наголосив пан Піпер.

Бажання місцевої влади допомагати бізнесу в розв’язанні його проблем на форумі відзначив і президент холдингу «Сатурн» Олександр Громико.

– Зараз на Черкащині ми не бачимо перепон для бізнесу, – розповідає Олександр Громико. – Великий плюс, що тут реально люблять інвестора, для нього створюють тепличні умови. Хіба червоної доріжки ще не стелять. Влада справді відкрита. Коли ми вирішили розпочати новий інвестпроект із виготовлення холодильників у Черкасах – просто звернулися в ОДА листом. І були здивовані швидкій реакції. Губернатор нам особисто показував вільні майданчики. Якщо хтось починає вставляти палиці в колеса – він особисто втручається і негайно вирішує проблему. Словом, наш приклад доводить: на Черкащину можна заходити, інвестувати та працювати.

Дослухавшись до порад інвесторів, обласна влада зосередилася на пошуках механізмів, як допомогти іноземним інвесторам вберегтися від найбільших перешкод для ведення бізнесу в Україні – корупції та бюрократизму. Наразі головну увагу приділено двом таким механізмам – індустріальним (або аграрно-індустріальним) паркам і Агенції регіонального розвитку Черкаської області. Обидва ці проекти було жваво обговорено на Інвестиційному форумі.

Підприємцям допоможуть аграрно-індустріальні парки

Туризм, дороги, інфраструктура – це все чудово... коли добре працює промисловість. На цьому принципі: основа економіки – це промисловість наголосив голова парламентського комітету з питань промислової політики та підприємництва Віктор Галасюк. Тому саме промисловістю має передусім опікуватися будь-яка влада, якщо вона бажає успіху своїй країні, області, місту.

Проте створення промислового підприємства – це завжди чимало проблем, значна частина з яких пов’язана з пошуком території для розміщення заводу, підведенням до нього комунікацій, оформленням цілої купи юридичних паперів. Тут у пригоді може стати індустріальний (промисловий) парк.

Індустріальний парк – особлива, юридично оформлена, територія з будівлями для розміщення виробничих цехів та необхідними комунікаціями. У багатьох країнах світу така інституція – звичайна річ.

– Наш парк об’єднує зусилля 70 інвесторів із Європи та інших країн світу, які вклали в нього близько 400 мільйонів євро, – розповів під час форуму голова правління Індустріального та технологічного парку м. Бидгощ (Польща) Анджей Полграбскі. – 7 проектів створено на кошти ЄС. Парк об’єднує офісний центр, торговельний центр, виробничі приміщення, інфраструктуру, 3 приміщення для тренінгів. Індустріальний парк добре сполучений із центром міста дорогами, громадським транспортом. Заснований у 2004 році на площі 300 гектарів, наш парк сьогодні визнано одним із найкращих індустріальних парків Польщі. Ми постійно розширюємо парк, будуємо нові приміщення. В парку працює близько 3 тисяч осіб, у тому числі – українці.

Індустріальний парк іншого польського міста – Кельце має свої особливості: він поєднує бізнес і науку. За словами директора департаменту проектів і розвитку Технологічного парку Кельце Джоанни Рудавської, її парк тісно співпрацює з місцевими університетами.

На думку представників Черкаської обласної влади, особливістю індустріальних парків Черкащини може стати їхня орієнтація на переробку продукції сільського господарства.

– Ми консультувались із нашими партнерами – Асоціацією індустріальних парків України і бізнес-спільнотою, – зауважив голова Черкаської ОДА Юрій Ткаченко. – Урешті дійшли висновку, що для нас перспективним є створення саме агропарку. – Щороку ми в області виробляємо більше 3,5 мільйонів тонн зернових. Понад половину зернових експортуємо непереробленими – як сировину. Ми збільшуємо виробництво овочів, плодів і ягід, але не маємо достатніх потужностей для їх зберігання і перероблення. Велика сировинна база, кількість господарств, що працюють у цій сфері,– це все передумови для реалізації проекту створення агроіндустріальних парків.

Перший такий парк може з’явитися у Золотоноші, повідомив директор Асоціації індустріальних парків України Ігор Николин.

– Наші експерти проаналізували деякі території, зараз вони працюють над концепцією розвитку індустріальних, агроіндустріальних парків та інших інвестиційних майданчиків, – наголосив пан Николин. – На сьогодні можна було б запропонувати інвесторам вкладати кошти в Золотоношу. На місцевому рівні ухвалено рішення щодо розвитку індустріального парку в цьому місті впродовж 30 років. Зокрема, можливий розвиток в майбутньому парку сільськогосподарського машинобудування, створення техніки для переробки сільгосппродукції та інших індустріальних сфер.

Як повідомив у коментарі «Прочерку» перший заступник міського голови Золотоноші Олег Масло, сесія міськради схвалила рішення про створення індустріального парку, під який виділяється 25 гектарів землі.

– Ми беремо на себе відповідальність за формування цієї земельної ділянки, сприятимемо Черкаській облдержадміністрації в залученні інвестицій у розвиток інфраструктури, передусім у газопостачання та електропостачання. Це – найбільше цікавить інвесторів, – наголосив Олег Михайлович.

Крім того, за словами Ігоря Николина, в Черкаській області планується розвивати агроіндустріальні парки в Звенигородці, а згодом, можливо – у Драбівському районі, Тальному. Логістичні центри агропродукції (з переробкою – від первинної обробки до глибинної заморозки) може бути створено в Черкасах, Смілі, Умані, де є розвинута інфраструктура і комунікації.

Агенція регіонального розвитку – інструмент гармонізації стосунків влади, бізнесу й науки

Ще одним механізмом взаємодії бізнесу і влади має стати Агенція регіонального розвитку Черкаської області.

Такі агенції давно й ефективно діють у європейських країнах. Як розповів на форумі представник Малопольської регіональної агенції (м. Краків, Польща) Яцек Адамчик, головне покликання такої установи – досягнення балансу й гармоні у стосунках між владою і населенням (наприклад, у питання роз’яснення населенню необхідності того чи того інфраструктурного проекту), між державним і приватним сектором, між іноземними інвесторами та місцевим бізнесом тощо. Ще одне завдання агентства – допомога малим та середнім підприємствам, а також стартапам.

– Іноземні проекти дають гроші й технології, але іноземці хочуть інвестувати в сильні регіони, – зазначив пан Адамчик. – Тому ми всіляко підтримуємо будь-який бізнес. Наприклад, якщо в когось є ідеї, але немає бізнес-плану, якщо комусь потрібні допомога, консультація – він приходить до нас.

Були спроби створювати подібні агенції й в Україні, в тому числі – на Черкащині. Але, як зазначив під час Інвестиційного форуму координатор міжнародних проектів Центру реформ та місцевого розвитку України Андрій Гінкул, усі ці проекти спиралися на зусилля когось одного: або місцевої влади, або самоврядування, або бізнесу, або громадського сектору, або науки. А отже – були нестійкими. Наразі ж на Черкащині створюють агенцію, серед засновників якої – усі ці складові.

– У цьому інструменті вже закладений баланс інтересів і прагнення реалізувати амбітні проекти розвитку, – додав голова ОДА Юрій Ткаченко. –Усі об’єдналися з однією метою – розвиток території і підвищення її конкурентоспроможності. І ми починаємо конкурентну боротьбу між регіонами.

Агенція регіонального розвитку залучатиме міжнародні гранти, супроводжуватиме розвиткові проекти, надаватиме допомогу інвесторам тощо.

– Спільно з командою голови ОДА ми напрацьовували ефективну та прозору модель Агенції регіонального розвитку, – каже президент «Української Бізнес Асоціації» Володимир Чеповий. –Це – зовсім нова конструкція, не подібна до інших. Це – об’єднання влади, бізнесу, науки та громадських організацій. Нині зроблений системний крок до залучення європейських грошей в інфраструктурні проекти Черкаської області.

Нині в області є близько 600 га земельних ділянок промислового призначення та 80 тис. кв м комерційної нерухомості під реалізацію інвестиційних проектів. Найближчим часом тут запустять он-лайн базу інвестиційних пропозицій.

– Ми пропонуємо місцевим підприємцям та іноземним інвесторам прозорі механізми співпраці, підготовлені території для інвестицій, мінімум бюрократії та максимум нашої підтримки, – підсумував голова Черкаської ОДА. – Від них просимо участі в розвитку Черкаської області.

Нагадаємо, за півроку обсяг капітальних інвестицій в області становить 2,3 млрд грн. Це – в понад півтора разу більше, ніж за такий же період торік.

Фото Ігоря ЄФІМОВА

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+2 #9 Ахтунг Зольдатен 11.10.2016 13:28
Цитую СОЛДАТ:
Что это за п.........о тут нарисовалось под ником "Сафроникус"?...кладбища покоя не дают? :-)

Кратко о правах Украинцев в стране с которой она ведёт войну. Согласно
официальным заявлением первых лиц государства Украина.
В случае войны такие граждане считаются либо:
а) перебежчиками - предателями родины (Украины)
б) пленными
в) врагами, которые подлежат уничтожению!
Походу в Украинских СМИ и высших политических кругах про слово
"логика" никогда не слышали...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+11 #8 PR 27.09.2016 16:22
Читаю коменти на "Прочерку" і розумію: тут зібралася саме та цільова аудиторія, до якої треба було донести інформацію про інвестфорум.
Високоосвічені, прогресивні люди, якими є "прочерківські" читачі-коментатори, якраз і є потенційними інвесторами економіки Черкащини! :-)
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #7 СОЛДАТ 27.09.2016 16:15
Что это за п.........о тут нарисовалось под ником "Сафроникус"?...кладбища покоя не дают? :-)
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-7 #6 Никус Сафроникус 27.09.2016 14:49
Цитую .:
Цитую Никус Сафроникус:
Будете лечить их до конца с гимном на устах и ясностью в голове и жаром в сердце

Просися, сєпарок, щоб тебе вилікували! Бо Жиліна і Мозгового не встигли ;-)

Шо вже "междометия" для своих ников исчерпала а то могу подсказать
наприклад:Висел а писанька
А тебе следовало посетить Краснопольское кладбище Днипра
Кушугумское кладбище под Запором там много вылеченных твоей пропагандой лежит
под табличкое "неизвестный"
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #5 . 27.09.2016 10:59
Цитую Никус Сафроникус:
Будете лечить их до конца с гимном на устах и ясностью в голове и жаром в сердце

Просися, сєпарок, щоб тебе вилікували! Бо Жиліна і Мозгового не встигли ;-)
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+16 #4 Макар 27.09.2016 09:39
И опять всматриваюсь в лица"инвесторов".Ну одни и те же ожи. ткаченко,а где инвесторы из ОАЭ?Когда эти чинуши закликают инвесторов под свои гарантии,заметь те,ни под благоприятный инвестиционный климат,который гарантируют ЗАКОНЫ,а под "честное" слово этих недоруководител ей,так и хочется сказать- за кого вы нас держите.Какой вес имеет ваше честное слово,мы уже убедились за эти два постмайдановски х года.Если бы хоть одна мразь от власти за своё невыполненное обещание понесла уголовную ответственность ,то их(обещаний)в разы бы уменьшилось.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+19 #3 Оксана 27.09.2016 09:25
Нам не надо было бы напоминать,о том что за пол года размеры капитальных инвестиций становять 2,3 млрд.грн,если бы мы- жители области почувствовали это на себе,а так это очередной дешёвый пиар власти.Языком ляпать-не мешки таскать.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-4 #2 Никус Сафроникус 27.09.2016 09:03
С днём рождения, великий лидер украинской нации!
Вступте в ЕС, получите американское оружие и пойдёте на заболотию строем по 5 каре.
Против этих орд, этих демонов в лаптях.
Будете лечить их до конца с гимном на устах и ясностью в голове и жаром в сердце.
Слава Украине!http://mtdata.ru/u16/photo6B10/20103328862-0/huge.jpeg
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+13 #1 Олександр 26.09.2016 14:28
В Україні індустріальні парки вбиває податок на землю, на нерухомість... ви ще нікого не залучили, а податки платити треба кожен місяць/квартал, і ці податки не маленьки. А ще вартість під`єднання до електромереж ... десь рік назад було 1600 грн/кВт, і це тільки купівля ліміту... плата за спожиту електроенергію буде далі радувати, як і передоплата та замовлення обсягу споживання та і взагалі спілкування з обленерго.
Але... дорогу осилит идущий!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100