У запеклій суперечці, яка розгорнулася в селі Рацевому на Чигиринщині, – що вибрати: незаймане довкілля чи інвестиції та робочі місця, перемогли прихильники інвестицій. Проте дискусія була вкрай емоційною й не переросла в сутички лише завдяки зусиллям поліції.

DSC_0001

Громадські слухання щодо проекту містобудівної документації про розміщення на території Рацівської сільради 9 бригад птахофабрики «Перемога Нова» з розведення батьківського поголів’я бройлерів (перша черга – три бригади) відбулися минулої суботи в Рацевому. Незадовго перед цим аналогічні слухання пройшли в іншому селі сільради – Вітовому. І якщо у Вітовому підтримка інвестора – холдингу «Миронівський хлібопродукт» (ТМ «Наша ряба»), якому належить «Перемога Нова», – практично одностайна, то у Рацевому від самого початку очікувалася гаряча дискусія.

Як це часто буває, за офіційними гаслами – «екологія» і «робочі місця» – стоять інтереси багатьох людей, які підтримують ці гасла. Так, проти будівництва пташників виступили не так фахівці з екології, як громадські активісти з Чигирина на чолі з головою Чигиринської районної народної ради Павлом Романенком та ті рацівчани, які вже мають стабільний дохід – місцеві фермери, їхні родини та працівники, а також частина пенсіонерів. За будівництво виступили, крім самого інвестора, селяни, котрі не мають роботи й змушені жити за рахунок періодичних доходів та заробітчанства.

Уже перед початком слухань сторони розгорнули бурхливу агітацію. Надворі Павло Романенко через мегафон розповідав селянам про «курячу мафію», олігархічну змову та екологічне лихо, яке принесуть у Рацеве курники. У цей час усередині Будинку культури, де мали відбутися слухання, представники «Миронівського хлібопродукту» демонстрували фрагменти телепередач, у яких розповідалося про життя сіл, де цей інвестор уже працює.

Романенко

Крім понад 900 учасників слухань, які зібралися у залі, розрахованій на 500 осіб, було чимало «гостей» – громадських активістів із Чигиринської народної ради, Національного корпусу та інших організацій. У проходах та перед сценою розмістилися поліцейські. Те, що сільрада запросила правоохоронців, було дуже правильним рішенням. Сама присутність поліцейських, як і їхні професійні дії, у найгарячіші моменти слухань стримували особливо екзальтованих представників громадськості.

... Крики «Ганьба!» почали лунати ще перед початком слухань. Цими вигуками супротивники курників вимагали припинити трансляцію відеоматеріалів від «Миронівського хлібопродукту» та поставити їхні власні відеоматеріали.

«Нашо вони нам потрібні?» – лунало у відповідь з боку прихильників «Нашої ряби», котрі вже почали звикати до думки про роботу і великі зарплати.

Слухання розпочалися близько 12.30, а закінчилися під вечір, і весь цей час крики «Ганьба!» не змовкали. Коли лунали виступи за пташники, «Ганьба!» кричали їхні супротивники, а коли на сцену виходили опоненти пташників, то їм також доводилося перекрикувати вигуки супротивної сторони.

Сільський голова Лариса Постригань, незважаючи на зірваний вже на початку голос та образи на свою адресу, примудрилася таки довести слухання до логічного завершення.

DSC_0671

– Сьогоднішнє рішення повинно бути рішенням жителів нашого села. Наголошую – не чигиринців, не черкащан, а саме жителів Рацевого! – наголосила з самого початку керівник села.

Проте, вже під час обрання лічильної комісії виникли труднощі. Як не просила Лариса Якимівна голосувати тільки рацівчан, руки піднімали всі охочі.

– Голосують тільки жителі Рацевого! Гості не голосують! – намагалася закликати до порядку сільський голова.

– Голосують усі! Ганьба! Порушення прав! Ви робите вакханалію! – лунало їй у відповідь.

У такій атмосфері нарешті затвердили склад лічильної комісії, схвалили порядок денний, створили погоджувальну раду.

Після цього з доповіддю виступив представник «Миронівського хлібопродукту» Ігор Лещенко. Перекрикуючи галас, тупіт і свист, він розповів про етапи майбутнього будівництва (три етапи по три бригади), про те, скільки на нових потужностях триматимуть птиці, як це відіб’ється на екології сіл.

DSC_0718

– Загалом планується розмістити у майбутніх пташниках близько 1 мільйона голів батьківського поголів’я птиці, – розповів Ігор Васильович. – Для порівняння: у Ладижині ми тримаємо 24 мільйони бройлерів. Усі відходи виробництва включно з падежем птахів і водою, якою митимуть пташники, вивозитимуться спеціальними автомобілями на спеціальне підприємство під Канів. Послід, якщо його не захочуть купувати на добриво місцеві селяни, також вивозитимуть.

Ігор Лещенко розповів про те, як у проекті дотримано санітарних норм щодо відстаней від запланованих об’єктів до населених пунктів, до водоймищ, про те, що після будівництва пташників навколишні землі з сільгоспобороту не вилучатимуться. Наголосив, що геодезичні дослідження покладів питної води підтверджують, що їх цілком достатньо і для селян, і для виробництва. Більше того, підприємство забезпечить водопостачанням і Рацеве, і Вітове, і селище Орбіта.

– Звісно, жодне підприємство не поліпшує екології, – зазначив Ігор Васильович. – Але будемо щирі: сьогодні село «вимирає» без будь-якого інвестора, і якщо ситуацію не змінити, то цей процес триватиме й далі.

Відтак розпочалася дискусія. Більшість учасників обговорення наводили цілком серйозні та помірковані аргументи.

– Хочете, щоб була робота, кошти в бюджет? Можливість не їздити на заробітки за кордон, а тут, на місці, отримувати по 8-10 тисяч гривень на місяць? Зробіть правильний вибір, – під свист опонентів закликав літній житель Рацевого.

– Чому лише «Перемога Нова»? Хіба немає інших інвесторів? Ганьба! 200 гектарів землі віддати! – знов-таки під свист односельців обурювався фермер Микола Дмитренко.

– У нас у селі раніше були корови, свині, консервний завод. Усе це також потребувало води. Ті, хто проти будівництва, нарікають на завод на Канівщині. Але це – неправильно, в кожному селі свої обставини. Давайте начистоту: черги з інвесторів у нас немає, – сказав житель села Микола Мірошниченко.

– У аргументах обох сторін є і позитивні, і негативні моменти, – зазначив лідер Національного корпусу Черкащини Дмитро Кухарчук. – З одного боку немає роботи, з іншого – екологічні питання. Звичайно, інвестор селу потрібний. Цей чи інший – я не знаю. Особисто я – проти курників. Але вас переконувати я не буду. Тут жити вам, вашим дітям, вашому потомству.

– Зараз вирішується майбутнє ваших дітей! – намагався перекричати свист і тупіт своїх опонентів голова Чигиринської районної народної ради Павло Романенко. Розчути можна було лише окремі фрази. – Чигиринці уже проголосували проти курників! Ми не допустимо їх будівництва! Нічого в них не вийде! У детальному плані є маса порушень!

– Я думаю, треба припинити цей гармидер і перейти до голосування, – запропонувала жителька села Наталія Круцько.

Полiцiя

За її пропозицію проголосували практично одностайно. Проте відразу після цього з боку представників громадськості почулися нові протести:

– Дайте людям виступити! Куряча демократія!..

Погоджувальна рада більшістю голосів підтримала майбутнє будівництво. Коли ж прийшов час голосувати учасникам слухань, сільський голова запропонувала усім гостям зборів на час голосування вийти з зали – щоб забезпечити чистоту результату і дати можливість зайти всім рацівчанам, яких зал не вмістив. Проте вийшли тільки представники Національного корпусу.

Більше того, коли дійшло до голосування, руки стали піднімати люди, які завідомо не є жителями Рацевого. Дехто піднімав по дві руки.

Голосування

Так, в умовляннях, спробах підрахувати голоси, криках і протестах минуло ще хвилин зо 20. Закінчилося тим, що сільський голова запропонувала провести поіменне голосування.

– Банду геть! – пролунало у відповідь.

... Поіменне голосування, яке затяглося на багато годин, показало, що більшість рацівчан готові терпляче чекати, доки головуюча не запитає їхньої думки. Матері з дітьми й літні люди, виходячи, просили врахувати їхню думку поза чергою.

DSC_0672

У результаті в голосуванні в Рацевому взяли участь 715 учасників слухань. Із них 400 підтримали будівництво пташників, а 315 виступили проти. Нагадаємо, перед цим у Вітовому голосували жителі цього другого села Рацівської сільради (а також селища Орбіта). У Вітовому за пташники проголосувало 237 осіб, а проти – 3. Таким чином, шлях до розробки проекту будівництва перших трьох бригад «Перемоги Нової» на землях сільради відкрито.

Фото Максима Степанова та Наталії Каузак

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+6 #17 Клим 31.12.2017 11:12
Цитую Вітове:
Цитую Рацеве:
Черкащани!!! Не довіряйте Дмитрику Кухарчуку і його ряженим побрехунам. Здав він нас, як свого часу Кілікійські пірати зрадили Спартака. Не слухайте його байки, говорить одне, робить інше. Стид і срам.

Шановний, інвестори пропонують у Рацево місцевим жителям роботу і реальну заробітну платню у 4 - 8 тисяч. А що пропонуєте Ви? Ви вербувальник працівників до Польщі? До Москви? Без зарплатні залишетеся?

А нешановный питар с витово, пропонует всем жителям Чигиринщины постепенно выздыхать от "благодетеля инвестора.Ты иуда, подпишись своим именем,чтобы мы знали кого благодарить.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #16 Клим 31.12.2017 11:05
Цитую Казіно:
[quote name="Чекан"
Не могли б ви крім емоційних гасел навести економічні підрахунки. Наприклад, бюджет Чигиринщини живе за рахунок бюджетних додатцій чи самодостатній? Чому інші громадяни області, України повинні за рахунок свої податків утримувати поціновувачей "чистого повітря"? Ви так же волали коли у Рацево "Нібулон" будував совї зховища, а зараз люди, які там працюють отримують навіть досить гідну зарплатню. Що ви пропонуєто компромісне? За що лядм Чигиринщини не існувати, а жити? Знову, як з 2004 по 2008 коли бюджет району наповнювався за рахунок зареєстрованої у Чигирині компанії, яка володіла всіх гральним бізнесом України? А коли гральний бізнес луснув, бюджет району зменшився на 60%. Вашим "чистим повітрям" олів'є не приготуєш.

Без оливье я проживу,а вот без чистого воздуха,можно, но не долго.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #15 Марина 31.12.2017 11:00
Цитую Степан:
[quote name="Свирид Коцур"]Невже так рацівчани люблять курятину, що продалися "Нашій Рябі". Чому не питають думки в других сусідніх селах, наприклад в Тіньках (до села менше 3 км), Суботів приблизно 6 км.[/quote
Люди в селі будуть мати роботу, а для села 4 - 5 тисяч це добре і не витрачати кошти на проїзд до Черкас (скільки зараз квиток коштує?). Тепер громада цих сел вирішить, щоб ВСІ податки залишалися в громаді і не копійки не відраховували цим Свиридам Коцурам. От і подивимося хто і як буде жити. А поки тільки люди жили обіцянками та святим козацьким духом на Чигиринщині.

А ты чьих будешь, холоп стёпа?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #14 Мишко 31.12.2017 10:58
Цитую Прохожий:
Цитую Максим:
Рагулі продажні. Рідну матір за 200 гривень прродадуть. Ну як ще назвать таких людей? А коли курники зас*руть все навколо і в криницях вода г*мном смердітиме будуть волати "ратуйте." Так вам і нада - всім воздастся по діяніям їхнім, славних прадідів великих правнуки погані, як писав Тарас.

Прочитал и аж сердце защемило. Люди так переживают за чистую воду, воздух. Скажите, а кто "зас*ав" прибрежную пляжную зону Днепра окурками от сигарет, мусором? Кто зас*ал леса Чигиринщины и не только? Там же горы мусора, пластик, бутылки. И вас это почему-то совсем не колышет. Может тут у противников строительства другие интересы, откатные?

Ну так давай засрём и остальное,срать ,так срать.Вот только то,что засрут курники,всё остальное покажется детским лепетом.Эколог хренов.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #13 Богун 30.12.2017 21:46
А чому ви не пишете, що у Чигирині 22.12.2017р.теж пройшли громадскі слухання з цього питання.І 645 осіб жителів м.Чигирина проголосували проти будівництва курників.0-за.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-9 #12 Вітове 28.12.2017 14:13
Цитую Рацеве:
Черкащани!!! Не довіряйте Дмитрику Кухарчуку і його ряженим побрехунам. Здав він нас, як свого часу Кілікійські пірати зрадили Спартака. Не слухайте його байки, говорить одне, робить інше. Стид і срам.

Шановний, інвестори пропонують у Рацево місцевим жителям роботу і реальну заробітну платню у 4 - 8 тисяч. А що пропонуєте Ви? Ви вербувальник працівників до Польщі? До Москви? Без зарплатні залишетеся?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #11 Рацеве 27.12.2017 22:21
Черкащани!!! Не довіряйте Дмитрику Кухарчуку і його ряженим побрехунам. Здав він нас, як свого часу Кілікійські пірати зрадили Спартака. Не слухайте його байки, говорить одне, робить інше. Стид і срам.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #10 Микола Петрович 27.12.2017 18:53
І сам не гам, і другим не дам
Сгоріла хата, хай горить і сарай.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-3 #9 Прохожий 27.12.2017 13:26
Цитую Максим:
Рагулі продажні. Рідну матір за 200 гривень прродадуть. Ну як ще назвать таких людей? А коли курники зас*руть все навколо і в криницях вода г*мном смердітиме будуть волати "ратуйте." Так вам і нада - всім воздастся по діяніям їхнім, славних прадідів великих правнуки погані, як писав Тарас.

Прочитал и аж сердце защемило. Люди так переживают за чистую воду, воздух. Скажите, а кто "зас*ав" прибрежную пляжную зону Днепра окурками от сигарет, мусором? Кто зас*ал леса Чигиринщины и не только? Там же горы мусора, пластик, бутылки. И вас это почему-то совсем не колышет. Может тут у противников строительства другие интересы, откатные?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-12 #8 Казіно 27.12.2017 13:00
Цитую Чекан:
Будете там скоро дохнути від болячок та нестачі питної води і чистого повітря то не бунтуйте!!! Самі винні в своєму горі, самі потім і викручуйтесь!!!

Не могли б ви крім емоційних гасел навести економічні підрахунки. Наприклад, бюджет Чигиринщини живе за рахунок бюджетних додатцій чи самодостатній? Чому інші громадяни області, України повинні за рахунок свої податків утримувати поціновувачей "чистого повітря"? Ви так же волали коли у Рацево "Нібулон" будував совї зховища, а зараз люди, які там працюють отримують навіть досить гідну зарплатню. Що ви пропонуєто компромісне? За що лядм Чигиринщини не існувати, а жити? Знову, як з 2004 по 2008 коли бюджет району наповнювався за рахунок зареєстрованої у Чигирині компанії, яка володіла всіх гральним бізнесом України? А коли гральний бізнес луснув, бюджет району зменшився на 60%. Вашим "чистим повітрям" олів'є не приготуєш.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100