«Команда політичної партії «Ошукані українці» на чолі з лідером Олександром Литвином прийняла рішення про участь у місцевих виборах. Олександр Литвин балотується на посаду Черкаського міського голови та веде з собою кандидатів у депутати Черкаської міської ради.

До формування передвиборної програми партійці підійшли виважено та ґрунтовно – спочатку було проведено громадський аудит діяльності Черкаської міської ради за попередні 5 років діяльності, а вже потім на його основі запропоновано 12 першочергових кроків.

презентація аудиту

Результати громадського аудиту було представлено публічно і він чітко демонструє, як міська влада виконувала свої обов’язки і яке місто сьогодні ми маємо.

Партія «Ошукані українці» представила команду на місцеві вибори.

– Ми хотіли дослідити ,як останні роки розвивалося наше місто, дати оцінку владі і зрозуміти, куди ж ми рухалися? Зазначу, що коли відбуваються місцеві вибори, це саме той момент, коли громадяни делегують повноваження владі розпоряджатися землею, майном, коштами. Це і матимуть змогу зробити громадяни 25 жовтня, – зазначив голова партії «Ошукані українці» Олександр Литвин. – Тому мені цікаво стало, як же влада згаданим майно розпоряджалася?

Чому влада боїться перевірок?

Використовуючи дані, доступні в публічних звітах влади, використовуючи надану на запити інформацію, в організації все систематизували і спробували проаналізувати цифри, дані, розібратися, наскільки ефективно влада працювала.

До речі, в процесі аудиту, громадська організація «Ошукані українці» з’ясувала, що Черкаську міськраду аудитори не перевіряли вже 10 років. Попередня планова перевірка фінансово-господарської діяльності проводилася аж у 2010 році. І хоч перевірялися деякі департаменти, але комплексної перевірки не було.

78796

– За останні 5 років бюджет розвитку склав більше 2 мільярдів. Ми аналізували, які департаменти були розпорядниками коштів і на які цілі їх витрачали. 40% коштів, а це понад 800 мільйонів гривень, були використані на реконструкцію доріг, тротуарів, прибудинкових територій. Я й сам хочу, щоб в нас були якісні дороги і тротуари, але при цьому, зазначу, що в діяльності міста є й багато інших питань, які можуть бути важливішими за дороги. Окрім того, є питання до якості ремонту доріг і тротуарів. Адже ми бачимо навіть з соцмереж, що в різних місцях якість робіт мала б бути кращою, – зауважує Олександр Литвин.

Доповідач зауважує, що керівництво Департаменту архітектури та містобудування Черкаської міськради перешкоджає відбору зразків асфальтобетонного покриття доріг міста Черкаси.

Однак не лише в дорогах справа.

Аудит діяльності міськради показує, що у загальноосвітніх та дошкільних закладах міста Черкаси у 2019 році дітям недодано продуктів харчування на загальну суму близько 7 мільйонів гривень.

– У сучасному світі, маючи 2 мільярди бюджету розвитку, керівництво не може забезпечити в школах і садках якісне збалансоване харчування. Можливо, на зекономлені кошти влада пригощає жителів міста халявним шашличком? Можна лише здогадуватися, – каже Олександр Литвин. – Також зазначу, що у той час як Департамент освіти і гуманітарної політики приділяє увагу фасадам, майданчикам та прилеглим територіям, в деяких школах встановили камери, а в цей час туалети в деяких школах мають зовсім непривабливий вигляд. Як колишній правоохоронець скажу, що в деяких тюрмах, мабуть, кращі туалети, ніж в певних черкаських школах. При цьому, діти, мабуть, мають право на дотримання певних гігієнічних норм. А там ні дотримання особистого простору, нічого.

9090

7878

Доходи місцевого бюджету

Загалом, в організації «Ошукані українці» звернули також увагу, як відбувається наповнення місцевого бюджету Черкас. Значну частину надходжень складають податки та збори.

– Ми подивилися вартість, за якою приміщення комунальної власності здаються в оренду. А тоді подивилися вартість, за якою комерційні структури здають приміщення в оренду. Недоотримані кошти від заниженої вартості оренди комунального майна - близько 100 мільйонів гривень на рік. А за 5 років - це 500 мільйонів. Зате серед орендарів комунального майна зустрічаємо прізвища і діючих депутатів, і людей, наближених до керівництва міської ради. А в комунальному майні ж є часточка майна, що належить кожному з нас, – зауважує Олександр Литвин.

Також він пригадує презентацію нашого міста як європейського міста.

– Якщо ми таке європейське місто, то як можна на місці безкоштовного громадського туалету в центрі міста збудувати приватний заклад харчування? Отже, людям в центрі міста немає навіть можливості справити природні потреби? Залишається поки ходити в Макдональдс, що люди і роблять. Я вважаю, що комунальне майно має залишатися комунальним, а не ставати раптово забігайлівками приватних осіб, як це сталося з громадською вбиральнею, – зауважує Олександр Литвин.

бургерна 01

Щось подібне і по землі в Черкасах. Тут теж не все прозоро.

– Виявили цікавий факт. Торік продали 292 земельні ділянки в Черкасах. Сума від проданих ділянок склала 2,9 млн грн. А коли дослідили продажі землі за попередні періоди, то виявили, що у 2016 році за 110 проданих ділянок тоді місто отримало більше 10 мільйонів. Виходить, земля подешевшала у 9 разів? А коли ми проаналізували кількість вільних земельних ділянок, які були безкоштовно роздані, то виявили, що їх набирається аж 8,5 га. Виходить, бюджет міста недоотримує близько 120 мільйонів від такої «благодійності»? – дивується Олександр Литвин. – Ми продовжуємо наш аудит і обов’язково з’ясуємо, хто ті щасливі власники безкоштовних земельних ділянок, і чи є серед них прості черкащани, чи лише наближені до нинішньої влади люди.

Скільки коштує керівництво міста?

ГО «Ошукані українці» також проаналізувала, хто керує містом. Виявилося, що це, згідно штатного розпису, 592 чиновники.

– Їх утримання обходиться черкащанам у 150 мільйонів гривень. Наприклад, у департаменті управління справами та юридичного забезпечення Черкаської міськради – 78 осіб. І там люди отримують зарплату від 25 тисяч гривень і вище. Що вони всі там роблять? – зауважує Олександр Литвин. – А проаналізувавши як використовується майно нашого міста, земля нашого міста, виходить всі ці чиновники працюють дарма?

9898

«Ошукані українці» обурені, що проаналізувавши витрачання коштів з міського бюджету, виявляються такі суттєві недоліки. Значну частину грошей тратять на дороги, а дітки недофінансовані, незбалансоване харчування в освітній галузі, що вже казати за туалети, які часто бувають необлаштовані як слід. Багато порушень буває при проведенні тендерів.

– Часто буває, що в тендерах виграє відомий в місті будівельник абощо. Окремо питання по тарифах, як теж потребують аналізу, важливим є питання якості води. Слід актуалізувати питання безпечності міста, адже воно є найбільш кримінальним в Україні. Слід проаналізувати, хто і як платить за оренду у великій промисловій зоні Черкас? Якщо раніше я говорив в цілому про аудит діяльності влади, то тепер треба розбивати аудит на багато напрямків: фінансовий аудит, земельний аудит тощо. Адже це все стосується нас і нашого з вами майна, яким розпоряджаються певні особи у владі, – каже Олександр Литвин.

Сам Олександр Литвин починав свою роботу в пожежниках, тож має великий життєвий досвід і каже, що слід проводити у місті також екологічний, транспортний, а ще архітектурний аудит.

– Я дивлюся на будинки, на будівництво яких дають дозволи в міській раді. У нас в місті є пожежна драбина, яка здатна досягти 9 поверху. Як тоді у нас дають дозволи на будівництво будинків, вище дев’ятого поверху? А ще є питання в медицині, освіті, комунальній сфері…. – перераховує Олександр Литвин.

Кандидат на посаду Черкаського міського голови стверджує, що кошти в бюджеті є, і є в міста потенціал. Однак до всього слід підходити з розумом, зважено і по-господарськи.

– Після проведення аудитів за всіма цими напрямками, детального дослідження всіх питань, перейдемо до аналізу, яке місто хочемо будувати. Чи туристичне місто, чи промислове? Мають бути завдання стратегічні і тактичні. Мається на увазі, що планувати треба одні питання на рік, інші на 5 років. На жаль, наша влада поки живе не за такими правилами. Адже сьогодні можна запланувати і спортивні палаци, і заводи, та на все це треба запланувати фінансування і все це має вписуватися в загальну концепцію розвитку міста, в його стратегічний план – зазначив Олександр Литвин.

789

4567 

*Передвиборна агітація

реклама

Коментарі  

 
+4 #5 Іванович 06.10.2020 16:57
Плитка - це нормально. Тільки коли діти в садіках і школах нагодовані, і не сосисками. І туалети людські в тих же садочках і школах. А так - розбазарювання грошей черкащан, ще й без врахування думки черкащан.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #4 Хм-хм 06.10.2020 13:07
Офігєть! Раніше побиті тротуари фотали як прокол, а тепер гарненьку плитку! Балаболи і загальнофразник и!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #3 Аліна 06.10.2020 10:34
Нічого собі, хлопці накерували ((( а тепер за майбутнє батьківщини і черкащани? Досить, наїлися.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #2 Сліпий 06.10.2020 09:00
оманда черкаського мера за квартал отримала майже два мільйони гривень зарплатні
01 червня 2020, 17:14 Новини Черкас
Такі дані оприлюднив у фейсбуці черкаський активіст Сергій Костенко, пише vikka.ua.
Зокрема, А.Бондаренко отримав майже 400 тис. гривень виплат за період з 1 січня по 31 березня. Зазначимо, що із тих коштів 219 308 грн. він отримав у вигляді матеріальної допомоги. Додамо, що за три місяці Бондаренко лише 9 днів провів на лікарняних/відпустка/відрядженнях.
Секретар міської ради, свободівець Я.Нищик провів на роботі лише робочий календарний місяць – 21 день. Ще один місяць він провів у відпустці й за це отримав 263 616 гривень, з них 153 тис. – у вигляді матеріальної допомоги.
Ще один сободівець у заступниках міського голови – Ю. Ботнар за цей же час отримав 252 624 гривень зарплати, з яких більше половини, 130 457 гривень – у вигляді матеріальної допомоги. У відпустці/на лікарняних він провів 16 днів
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #1 Окуляри 05.10.2020 18:19
Досить фахово і без пустослів'я підготовлена інформація. Не завадило б нашим виборцям, які голосують за "гречку", ознайомитись. Можливо трохи розвидниться.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100