реклама

реклама

Вулиці населених пунктів Черкащини і дороги між ними завішані банерами і білбордами, на яких вакцинацію пов’язують із «тавром антихриста» і називають дорогою в пекло. Оскільки кампанія проти вакцинації із застосуванням релігійних аргументів ведеться давно і вперто, «Прочерк» вирішив з’ясувати точку зору з цього питання лідерів провідних релігійних течій Черкащини, а також фахівців із медицини і права.

банери

Митрополит Черкаський і Чигиринський (Православної Церкви України) Іоан:

Пряма мова Іоан «Я вважаю, що білборди, на яких людей залякують, що, приймаючи вакцину, вони потраплять до пекла чи під інші загрози, описані в Біблії, – це спекуляція. В Біблії ніде не розповідається про вакцинацію, і ніде вакцинація не пов’язується з так званою печаттю антихриста. Святе письмо чітко описує печать антихриста: яка її дія, на що вона спрямована, яка технологія її впровадження. Вакцина ніяким способом не підпадає під печать антихриста. Вона ніяким чином не позбавляє людину свободи її волі й релігійного орієнтування, тоді як печать антихриста безумовно робитиме людину рабом диявольської системи.

Тому ці плакати – однозначна маніпуляція, спекуляція на біблійних істинах про останні події віку цього. Ці маніпуляції покликані впливати на людський страх, емоції, базові інстинкти людини. Вони завдають ще більшої шкоди тій меті, з якою Бог давав Одкровення про печать антихристову для людства. Коли постійно передчасно і невчасно лунає стурбованість з якогось питання, яка потім виявляється безпідставною, виникає сумнів у самій суті попередження, а отже зростає і байдужість, інертність. Отже, банери про вакцинацію завдають тільки шкоди Божій справі Спасіння людського роду.

Висловлю також власну думку як пересічного громадянина, який турбується за своє здоров’я і здоров’я ближніх. Кожна вакцина – це окремий лікарський препарат, вона виробляється у певній країні, на основі певних субстратів, і я б не говорив одразу про всі вакцини. Якщо я переконаний, що вакцина не завдає шкоди здоров’ю, то, вважаю, вона – великий набуток, оскільки стає на заваді поширенню шкідливої вірусної або бактеріальної інфекції. Якщо ж вакцина завдає побічної шкоди, наприклад, скорочує термін життя, необхідно залишати для кожної людини свободу вибору, що для неї важливіше: вберегтися від потенційної загрози зараження чи завдати довгострокової шкоди своєму здоров’ю. Тут ідеться про особисту відповідальність людини. Я, наприклад, ще не визначився зі своїм рішенням з цього питання. Якщо говорити про потенційну вакцину проти коронавірусу, як на мене, потрібно ретельно зважити, що небезпечніше: потенційна загроза смерті від COVID-19 (летальність цієї хвороби не перевищує 3%) чи шкода здоров’ю від самої майбутньої вакцини».

Архієпископ Черкаський і Канівський (Української Православної Церкви в єдності з Московським патріархатом) Феодосій, який, крім богословської, має також медичну освіту, дав «Прочерку» розгорнутий коментар щодо свого ставлення до вакцинації та її пов’язаності з «чіпізацією». Цей коментар опубліковано окремо. Тут же ми наводимо лише основні думки з тексту, наданого владикою Феодосієм.

Пряма мова Феодосій2 «Нас Господь наділив потужним захистом від зовнішніх і внутрішніх інфекцій, – зазначив архієпископ Феодосій. – Таким захистом є імунна система людини, яка старанно виконує свої функції і не дозволяє інфекціям, що потрапили в організм, розвиватися і прогресувати. Усі наші тілесні недуги попускаються нам Богом заради спасіння душі... Однак Господь по Своєму милосердю пропонує нам способи боротьби з цими хворобами. Через вчених, які досліджують механізми передачі захворювань, людству були відкриті знання, що дозволяють справлятися з інфекціями. Так, на основі робіт англійського вченого Едварда Дженнера виник новий медичний напрямок – імунопрофілактика інфекційних захворювань, саме ним було зроблене перше щеплення в кінці XVIII століття. Завдяки його дослідженням у світі було переможене таке страшне вірусне захворювання як чорна віспа і застосована перша вакцина. Тоді ж і стартувала перша кампанія проти щеплень.

У даний час у засобах масової інформації нерідко з’являються повідомлення, що висловлюють скептичне, а часом і відверто негативне ставлення до імунопрофілактики. Така точка зору щодо щеплень, на жаль, часто знаходить відгук і серед православних віруючих... Звичайно, щеплення іноді можуть і негативно вплинути на організм людини. Але все-таки вони бувають украй необхідні. Головне – чітко дотримуватися всіх правил з підготовки до щеплення, що дозволять уникнути поствакцинальних ускладнень.

Слід також пам'ятати, що проблеми, пов’язані з вакцинацією, є не церковними, а медичними питаннями... Однак варто нагадати, що в розв'язанні цієї проблеми, перш за все, необхідно враховувати саму цінність дару життя, даного людині Богом і високу ймовірність смерті, пов'язану з особливо небезпечними інфекціями... Робити чи не робити собі або своїм дітям щеплення – вирішувати тільки вам. А отже, ви, і тільки ви, несете персональну відповідальність перед Богом як за своє життя, так і за життя своїх рідних і близьких».

Коментуючи, наскільки вакцинація пов’язана із так званою печаттю антихриста, згадки про яку є у Біблії, владика Феодосій зазначив, що «багато з того, що говорять зараз на цю тему, більше відноситься до забобонів, ніж до того, що говорить Святе Письмо і Соборний розум Православної Церкви». Це стосується і чуток про «чіпізацію населення планети на тлі пандемії коронавіруса». Насправді ж, за християнським ученням, антихристова печать буде поставлена лише тим, хто погодиться служити антихристу, зректися Хреста і хулити Бога. «Це вам не просто паспорт або ідентифікаційний код! Це не чіп! Це підпорядкування волі людини волі звіра. Це заповіт людини з дияволом», – наголошує архієпископ Феодосій.

Отець Юліан Шеремета, настоятель черкаської парафії Покрови Пресвятої Богородиці Української Греко-Католицької Церкви:

Пряма мова Юліан Шеремета «Передусім, усі ці плакати та іншу зовнішню рекламу на тему вакцинації і кодів вішали не ми. Ми вважаємо їх дурницею. Вакцинація, коди не мають нічого спільного з вірою. Греко-католицька церква ніколи не засуджує ані біометричної паспортизації, ані податкових кодів. Ми не розуміємо позицію тих, хто пов’язує ці речі з релігією. Разом із тим, можу висловити свою власну точку зору щодо вакцинації. Наголошую: це саме моя власна позиція, а не церковна; до віри вона не має ніякого відношення. Моє особисте ставлення до вакцинації негативне. Я бачив багатьох дітей із аутизмом, про яких батьки казали, що це сталося після вакцинації. Також я знаю випадки погіршення стану здоров’я і навіть смерті дітей після вакцинації. Звісно, медицина цього не визнає, але це є факти. Я особисто вважаю, що вакцинація нищить наш імунітет. Вакцинація, як на мене, – це елемент прибуткового фармацевтичного бізнесу. Ще раз наголошую, що це позиція не церкви, а моя, приватної особи Юліана Шеремети. Якщо в мене запитають, чи я буду собі робити вакцинацію від коронавірусу чи від грипу, я відповім, що ні, не буду. Але якщо до мене прийде людина, яка хоче зробити собі вакцинацію, я скажу: добре, якщо хочеш, іди роби. Бо це питання не віри, а науки, медицини».

Пряма мова Беляев2Пастор Валерій Бєляєв, лідер «Руху Реформації» Черкащини:

«Я не знаю про мотивацію людей, які розміщають банери проти вакцинації, але вважаю, що підхід до вакцинації має бути індивідуальним. Людина має право вибору – робити це чи ні. Вважаю, що ані державні, ані релігійні органи не повинні примушувати чи забороняти людині приймати вакцину. Наприклад, в моїй родині був негативний досвід щеплення від поліомієліту, де лікарі підтвердили, що вакцина була зайва. Але я не стверджую, що іншим не потрібні щеплення. Я проти маніпуляцій, пов'язаних з темою вакцинації. В спільноті християн є різні погляди на цю тему. Церква не примушує людей до прийняття чи не прийняття конкретної позиції. Кожна людина має право вибору і діє згідно зі своїми переконаннями чи станом здоров'я».

Валерій Макеєв, юрист, адвокат, громадський діяч:

Пряма мова Макеев«Вважаю, що зовнішня реклама із закликами проти вакцинації, якою сьогодні заповнені Черкаси, має ознаки як адміністративних так і кримінальних правопорушень.

Законом України від 17.03.2020 р. № 530-IX "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)" запроваджено посилення відповідальності за порушення карантину. Зокрема, Кодекс України про адміністративні правопорушення (надалі – КУпАП) доповнено статтею 44-3 "Порушення правил щодо карантину людей", викладено в новій редакції ст. 325 Кримінального кодексу України (надалі – ККУ), що передбачає відповідальність за порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним хворобам та масовим отруєнням.

Згідно зі ст. 44-3 КУпАП за порушення правил щодо карантину людей, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм, передбачених Законом України "Про захист населення від інфекційних хвороб", іншими актами законодавства, а також рішень органів місцевого самоврядування з питань боротьби з інфекційними хворобами передбачено відповідальність у формі штрафу для громадян від однієї до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і для посадових осіб – від двох до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

У відповідності до ст.5 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», саме органи місцевого самоврядування у сфері захисту населення від інфекційних хвороб забезпечують проведення профілактичних і протиепідемічних заходів на територіях населених пунктів. Тому саме на органи місцевого самоврядування лежить відповідальність щодо проведення заходів, у т.ч. із заборони протидії вакцинації.

Крім того, розміщення вказаних носіїв має ознаки злочину за ст.161 ККУ – Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками, що карається позбавленням волі на строк від п'яти до восьми років.

Таким чином, ініціатива (без будь яких додаткових заяв громадян про наявність правопорушень!!!) щодо припинення та подальше унеможливлення протиправних дій щодо розміщення рекламних носіїв із антидержавницькою тематикою має покладатись на національну поліцію та орган місцевого самоврядування».

Ірина Білоус, директорка Черкаського обласного центру громадського здоров’я:

Пряма мова Білоус «Сьогодні питання вакцинації дуже актуальне, і ставитися до нього потрібно серйозно. Білборди і банери, які ми бачимо сьогодні, як і будь-яка інша спрямована проти вакцинації інформаційна компанія, формують хибне ставлення щодо імунізації, недовіру до медиків, а отже несуть загрозу громадському здоров’ю черкащан, впливаючи на свідомість і підсвідомість, на ухвалення рішень. Це особливо небезпечно в зв’язку з напруженою епідеміологічною ситуацією щодо інфекційних захворювань в країні.

Ми маємо пам’ятати, що крім COVID-19 існує багато інших вакцинокерованих інфекцій: кір, кашлюк, дифтерія, правець, поліомієліт та інші. Важливо формувати в населення науково обґрунтовану, правильну, фахову думку щодо імунізації, розуміння важливості дотримання календаря щеплень. Звісно, існують протипокази до щеплення: ГРВІ, деякі інші стани. Компетентно встановити, чи є такі протипокази, може тільки лікар.

Існує думка, що щепитися чи ні – це особисте рішення кожного, і, можливо, краще перехворіти інфекційним захворюванням, ніж щепитися. Це – неправильний підхід, оскільки в разі хвороби можуть виникнути ускладнення, на її лікування буде витрачено багато коштів і ресурсів, а крім того, існує велика вірогідність передачі інфекції іншим людям. Саме тому сьогодні, в час пандемії коронавірусу, багато країн світу докладають чимало зусиль і витрачають коштів для розробки вакцин проти цієї хвороби.

На жаль, навколо вакцинації утворилося багато міфів і чуток. Приміром, дехто твердить, що щеплення викликає аутизм. Це – цілком хибна думка. Існують науково достовірні дослідження, якими доведено, що аутизм ніяк не пов’язаний із вакцинацією. Звісно, як і будь-які інші ліки, вакцини можуть мати певні побічні дії. У побутових розмовах ці побічні дії часто перебільшують. У своїй лікарській практиці я стикалася із побічними діями вакцин: як правило, це почервоніння шкіри, незначний біль навколо місця уколу – і все! Це – нормальна реакція організму.

Буває, що про ускладнення говорять тоді, коли насправді має місце простий збіг. Бувають випадки, коли людина раптово занедужує, приміром, на застуду. І якщо перед цим їй укололи вакцину, вона може пов’язувати саме з нею погіршення стану свого здоров’я. Хоча насправді це не так.

На жаль, появу деяких інформаційних кампаній проти тієї чи тієї вакцини можуть спричиняти й конкурентні війни фармацевтичних кампаній, виробників різних препаратів. Тож не всяким інформаційним кампаніям потрібно вірити.

Дуже рідко можуть виникати і справжні ускладнення. Але кожен випадок побічної дії лікарських препаратів, у тому числі й вакцин, розглядається на рівні фахівців Міністерства охорони здоров’я. Розглядаються всі зафіксовані випадки щодо побічних дій усіх препаратів усіх років випуску і всіх серій. Дані МОЗ свідчать, що випадки побічної дії є, але не настільки серйозні й не настільки часті, як про це іноді розповідають. Інакше кажучи, користь від вакцинації для громади набагато перевищує вірогідність появи ускладнень».

Коментарі фахівців зібрав Максим Степанов

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
0 #8 Дмитро 31.01.2021 23:41
Особисто мені цікаво, а чи спеціально перший плакат - викапаний інтернет-мем goat.se? Якщо це дизайнер так висловив своє відношення до змісту плакату - велика йому шана.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-3 #7 тіж яйця 07.11.2020 09:21
Цитую Черкащанка:
А хтось,взагалі несе відповідальніст ь за розміщення такого роду реклам, чи всім однаково, аби грошики капали?Сьогодні одні заклики, а завтра буде інша пропаганда.А ніхто не реагує. Безкарність породжує інші правопорушення!

ті,хто відповідає і отримує за це немалу ЗП-фанати МП
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #6 Константинополь 06.11.2020 22:35
Обратите внимание как хитро "Прочепрк" подписал главаря Русско-Кагебистской Псевдоправослав ной Церкви(РПЦ) в Черкассах: "Української Православної Церкви в єдності(!!!) з Московським патріархатом" т.е. так называемая "УПЦ" - это не обычная часть Русско-Кагебистской Псевдоправослав ной Церкви в единстве с Путиным и Гиркиным, а какая то, якобы, отдельная церковь, которая не подчиняется московскому патриархату.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #5 черный властелин 06.11.2020 19:55
Все правильно. Пусть не прививаются-естественный отбор никто не отменял.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #4 Ни стыда ни совести 06.11.2020 18:34
Традиционные христианские церкви с вакцинацией и любой другой медицинской помощью не борются в принципе.

Цель таких акций - компрометация и разрушение доверия к защитникам традиционных обществ, традиционной культуры, и традиционных ценностей для еще более быстрого продвижения социальных технологий, разрушающих традиционные нации и сложившиеся нормы общественного поведения и морали.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #3 Прикол в том 06.11.2020 16:30
Что по дифолту - священники не должны и не могут думать! Они могут только верить! Вера и знания не совместими, это основы психологии. Если священник начнёт думать и рассуждать, он потеряет веру. Первое, что он не сможет сам себе разумно обьяснить, это триединство Шефа. Это не подлежит рассуждениям и обьяснениям, это чисто вера. Два медведя в одной берлоге не зимуют. Из этого места растут и ноги монотеизма. Если есть минимум два бога, не говоря о большем их числе, то нет ни одного. У человека появляется выбор. Потому церковь и государство не совместими. Одно есть смерть другого. Не может один, вечно живой бог лежать маринованным в мавзолее, а другой, тоже вечно живой, воскресши, наблюдать за приключениями своих овец. Сегодня ситуация точно такая же как и с иконой комми, фотографией на белой стене. Так что все эти их "умничания" и попытки доказательств на основе своих конспектов первоисточников , они могут себе засунуть в карман. Вакцина связанна с разумом, но не с верой.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+17 #2 Черкащанка 06.11.2020 15:41
А хтось,взагалі несе відповідальніст ь за розміщення такого роду реклам, чи всім однаково, аби грошики капали?Сьогодні одні заклики, а завтра буде інша пропаганда.А ніхто не реагує. Безкарність породжує інші правопорушення!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+15 #1 Перехожий 06.11.2020 14:45
Може компетентним органам пора б розібратися, хто цю дурню розвішує. Особливо вражає ймовірна загроза 5G,якого ще ніхто і не бачив.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100