реклама

реклама

Напередодні шевченківських роковин у Черкасах презентували «Альбом малюнків Тараса Шевченка 1841-1843 років». Це факсимільне відтворення першого (за хронологією) із чотирьох альбомів малюнків Кобзаря.

Представити видання у Черкаси приїхали засновник фонду «Рідна країна», нардеп від Черкащини Микола Томенко, а також шевченкознавець Сергій Гальченко.

– Я в межах фонду зі своїми друзями взявся за такі речі, які або держава не видає, або немає їх в планах, якісь унікальні речі, – розповідає Микола Володимирович.

Видання є факсимільною копією альбому Шевченка, який зберігається нині в інституті літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України. Тут містяться ескізи, етюди, зарисовки і начерки, виконані в 1841-1845 рр. у Петербурзі та під час його першої подорожі в Україну 1843 року.


В альбомі є фрагменти з його майбутньої серії офортів «Живописна Україна», малюнки Києво-Печерської лаври, Видубицького монастиря. Також у виданні містяться 7 аркушів з записами фрагментів українських пісень, написаних рукою Пантелеймона Куліша.


Альбом був надрукований за сприяння Миколи Томенка видавництвом «Веселка». Поки що тираж становить 1 000 примірників. Безкоштовні видання, обіцяє Томенко, отримають усі ВНЗ, де готують художників, скульпторів та архітекторів.

– Подивитися техніку Шевченка – це обов’язкова річ. Українському художнику потрібно мати при собі «підручник» реальної техніки малюнка, як Шевченко це здійснював, – переконаний Микола Томенко.

До альбому також додана тоненька книжечка – це коментарі до кожного малюнка відомого шевченкознавця Сергія Гальченка. Щороку він видає «Кобзар» Шевченка, однак кожен звіряє з оригіналами. Одна з його ідей – видати словник мови Тараса Григоровича.

– Два роки тому один вінницький професор написав розгромну статтю на моє видання «Кобзаря», що я не адаптую Шевченка для сучасного читача. Ну, знаєте, якби я навіть був тричі академік і десять разів герой України, я б не відважився редагувати Шевченка. Мова Шевченка – це канон, – каже Сергій Гальченко.


«Альбом малюнків Тараса Шевченка 1841-1843 років» йому вдалося зробити цілісними, бо ж до нього Гальченко додав колись вилучені три аркуші, зокрема, і малюнок хати Шевченка.

Ініціатор видання альбому Микола Томенко переконаний: потрібно робити все, аби Шевченко ставав ближчим до людей.

– Я оце дивлюся на теперішні шкільні програми: він в шапці, в кожусі, і змушують дітей вчити «Як умру, то поховайте…» І що в тих дітей залишається у знаннях про Шевченка? Потрібна інша система викладання, пропагування, – переконаний Микола Томенко.

Разом з черкаськими опозиціонерами він пообіцяв запропонувати замінити в школах портрети Кобзаря.


– До 200-річчя ми хочемо запропонувати усім школам на безоплатній основі поміняти Шевченка в шапці на європейського Шевченка, на автопортрет, де він сам себе малював. Щоб діти бачили молодого, впевненого в собі, відкритого, а не після заслання, після 10-ти років такого життя… Щоб бачили людину, яка вибудувала національну ідею, доктрину, по якій ми живемо, – наголосив нардеп.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100