Місцеві бюджети на наступний рік формуються відповідно до нового Бюджетного кодексу, згідно із яким вони отримують значно більше коштів на виконання своїх повноважень. Тільки у Черкасах збільшення другого кошика – тобто коштів, які ідуть на виконання власних повноважень та бюджету розвитку – зростає на 33 млн. грн.

Про це під час колегії 1 грудня начальник Головного фінансового управління Черкаської облдержадміністрації Володимир Кулеша.

В Умані таке збільшення бюджету відбудеться на 5,5 млн. грн., по районах збільшення бюджетів очікується від 2 до 6 млн. грн. Загалом бюджети розвитку по області додатково отримають до 31 млн. грн.

Щоправда, водночас, за словами Володимира Кулеші, планується скоротити видатки із Державного бюджету на фінансування делегованих повноважень, хоча при цьому необхідно забезпечити зростання заробітної плати на 10% та оплату енергоносіїв у повному обсязі. До делегованих повноважень входить виплата зарплати лікарям, вчителям, вихователям дитячих садочків, бібліотекарям, завідувачам районних будинків культури, дитячим спортивним школам та іншим закладам, що підпорядковані управлінням сім‘ї, молоді та спорту, та утримання цих закладів, у тому числі – і сільських ФАПів.

– Вперше нормативи, за якими Мінфін обрахував обсяги видатків за основними функціями, визначені у розмірі меншому, за минулорічні. Відповідно, видатки за усіма галузями менші за минулорічні. Але ми маємо забезпечити зростання заробітної плати на 10%, збільшення вартості енергоносіїв, індекс інфляції тощо. Місцевим бюджетам доведеться компенсувати кошти на делеговані повноваження або власними ресурсами, або приступити до реальної оптимізації видатків. Переконаний, що перший шлях приречений на невдачу, можливості екстенсивного розвитку вже вичерпані. Тому керівники місцевого самоврядування мають відтепер мати чітку схему оптимізації відповідних сфер, аби перейти від схеми утримання бюджетних закладів до надання якісних бюджетних послуг на основі ефективного використання бюджетного ресурсу, – повідомив головний фінансист області.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100