Після силових зіткнень у Києві останніх днів, та і до цього, влада намагається нав’язати громадськості образ «майданівця» як такого собі розбишаку: наглого, безкультурного, якого можна і треба лупцювати кийками, саджати в буцегарні роздягати догола і стріляти у спину вслід чи травити своїми «тітушками» тощо.

Що собою являють загони самооборони Євромайдану мені довелось побачити наяву: просто напросився в охоронну службу і був з «ударівцями», із ще п’яти такими ж як я, відправлений із Черкас до Києва. По прибуттю, попили чаю, пройшли інструктаж, який провела спершу координатор від обласного «Удару» Тетяна Богомол (до речі – старожил київського Майдану). Вона поінформувала на що і на кого звертати увагу, з акцентом на те, щоб не пропускати випивох, а також «…ні в якому разі нікого не бити». Пізніше ще був загальномобілізаційний інструктаж всіх «ударівців» Майдану.

Інструктаж «ударівської» самооборони Майдану. Група Черкаських охоронців на чолі із координатором Тетяною Богомол

Інструктаж «ударівської» самооборони Майдану. Група Черкаських охоронців на чолі із координатором Тетяною Богомол

 

Зрештою нашій групі випало замінити хлопців-охоронців барикад на Хрещатику, що в напрямку Українського Дому. Впродовж доби нас мали замінювати через кожні чотири години, забезпечивши на час відпочинку відповідним пропуском і спальним місцем на підлозі коридору 4-го поверху Будинку Профспілок. Притому ані захисних шоломів, ані якихось кийків ніхто нам не запропонував. Так і стояли у звичайних шапках, затискуючи в руці хіба що мобільні телефони. Того ж часу поруч із нами стояли охоронці від інших політичних партій та громадських організацій, що додавало більшої впевненості та переконливості. Чимало із них мали на собі будівельні та мотоциклетні шоломи, окремі тримали в руках таку-сяку палицю. Такий «презентабельний» вигляд мали переважно ті, хто вже довгий час займається тут цією справою. Один із них підійшов до нас - «новачків» і дав зрозуміти, що в разі критичної ситуації можна буде озброїтись всіма підручними засобами, зокрема і палицями, що в бочках біля барикади. Підійшов до однієї із них, аби обрати на всяк випадок замашнішу, однак нічого вартого уваги там не знайшов.

Перших чотири години надвечір”я минули спокійно. Люди заходять і виходять з Майдану через наш пропусний пункт постійно. Особливо зростає їх число після закінчення робочого дня. Завернули кількох п’яничок, один із них доволі активно і з матюками прагнув прорватися: випровадили попід руки. Спробували не пустити на Майдан даму із собакою бійцівської породи та ще й без намордника – не вийшло: глянула на нас так, що куди там тому собацюрі. А так в основному люди були доволі привітні. Тричі приносили нам чай в термосах, бутерброди. Попри те, що охоронці, маючи відповідні бейджики на грудях, позачергово обслуговуються в будь-якій польовій кухні Майдану. З’явилася і перша ситуація, яка застала нас зненацька. А саме, один із прохожих запропонував нам пачку цигарок. Ніхто з охоронців не протягнув до неї руки. Виявилося, що ніхто із них не палить!.. А молодий хлопець все ще стояв із простягнутою пачкою цигарок. Довелось мені її взяти, щоб згодом віддати наймолодшому із нас, зобов’язавши надалі в таких випадках імітувати курящого: до ранку у нього вже було сім пачок цигарок.

Повернувшись в штабну палатку, дізнались, що у нашого колеги, з яким приїхали із Черкас і вистояли першу зміну охоронцями, саме день народження. Як зізнався іменинник Віктор Куликов із села Лихоліти, що на Чорнобаївщині, на запитання дружини, який подарунок йому зробити таки вмовив її відпустити його на Майдан. Тож вперше в житті святкував свої іменини в центрі Києва, у палатці, та ще й без каплі спиртного. В подарунок імениннику вручили автомобільний прапорець Євромайдану.

Іменини на Майдані святкує Віктор Куликов із Лихоліт

Іменини на Майдані святкує Віктор Куликов із Лихоліт

 

Повечерявши завдяки кулінарним старанням дружини Куликова, подалися відпочивати на 4-й поверх Будинку Профспілок. Належало  кілька годин сну, перед тим, як о 2-й годині ночі заступити на чергову зміну по охороні території Майдану. Кабінети профспілкових чиновників всі зачинені – без права їх відчиняти. Тож довелось шукати собі місце для сну серед таких же, які покотом спали в коридорах на підлозі застеленій матрасами.

Так явно не відпочивають чиновники Федерації Профспілок України

Так явно не відпочивають чиновники Федерації Профспілок України

 

Довгий час заснути не давали мобільні телефони відпочиваючих. Будильники яких постійно когось піднімали на службу: рух не припинявся ні на хвилину. Хтось кашляв, хтось храпів. Словом, як в армійській казармі. Проснувся від дзеленькотіння будильника власного телефону. Секунд 20 шукав його десь під матрацом, аж поки не заткнув його вимогливий писк. Заступивши в нічну зміну, перше, що побачили – як шестеро охоронців динамічно вели попід руки когось із затриманих.

Охоронці вночі когось за щось затримали

Охоронці вночі когось за щось затримали

 

Вночі моросило сніжком. Людей входящих і виходящих стало зовсім мало, проте рух їх був постійним. Склалося враження, що і нічний Майдан цікавий для багатьох. Помітною була значна кількість молоді і, зокрема, молодих пар. Просто собі прогулювались вздовж Майдану: навіть романтично якось це виглядало.

Двічі до нас підходили киянки із термосами кави. З охотою пили їхню каву, щиро дякуючи за таку підтримку. По всьому видно було, що і їм це приносить задоволення.

Кияни пригощають кавою

Кияни пригощають кавою

 

Поруч із нами, при вході на Майдан, стояло також двоє хлопців-галичан із Львова та Коломиї. Їм довірено оберігати скриньку із пожертвами, опечатаною та прив’язаною скотчем до бочки, на якій вона стояла вже кілька годин. Час від часу туди хтось опускав гроші. Поцікавився у них, яка категорія людей більш охоче це робить. У відповідь почув, що перш за все це роблять люди середнього та старшого віку. Хто п’ять, десять чи двадцять гривень, а хто й тисячу чи сотні доларів. На моїх очах до скриньки підійшов чоловік років 45, витягнув із гаманця з десяток стогривенних купюр і не без зусиль проштовхнув їх у проріз в скриньці. Натомість отримав цукерку і міцний потиск руки кожного із нас (десь з десяток рукостискань). Ще через дві години за коштовною скринькою підійшли двоє майданних інкасаторів і в супроводі її охоронців відбули у майданне казначейство де і розподілять грошову пожертву на потреби повстанців.

А для нас нічна вахта минула без проблем. В основному спілкувалися із собі подібними з інших областей. Приємно було констатувати, що все це люди цікаві, нерідко інтелектуали, з хорошою аналітикою, розуміння глибини суспільних процесів та явищ і, головне, - всі вони мають яскраво виражені переконання: як громадянські, так і політичні. Подумав, що саме такі мають складати основу прийдешньої української влади.

Далі була неділя, віче на Майдані та силові сутички із «цепними» псами антинародної влади в суцільних намордниках «Беркуту». Хтось колись комусь та має поступитися! Вчинок за владою, яку народ не любить, не поважає і прагне позбавитися від неї як від заразної корости!

 

Степан ВІНЯРСЬКИЙ – журналіст.

Випускник факультету журналістики Львівського держуніверситету.

Із 1988 року працює в Черкаських засобах масової інформації.

Фото до матеріалу - авторські.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+1 #19 YUIKJ 23.01.2014 16:12
Цитую gfnhsjn:
панове -геть зКиэва до своїх корів

і ти , .... повертайся до своїх, у стадо
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #18 сапочка 23.01.2014 16:11
Цитую будячок:
"собі подібні", "цепні" пси.. це шо - новий сленг у журналістів? :sigh: а скажіть, шановний пане, якими стануть оті "цепні", якщо зміниться ЦЯ влада та прийде ІНША - ВАМ ПОДІБНА? чи не буде СОРОМНО дивитися в очі ТИМ ЖЕ "псам", які сьогодні ВИКОНУЮТЬ СВІЙ обов'язок, свою присягу? сьогодні у них кидають камінням, палять і т.п. А хіба ВОНИ не чиїсь ДІТИ, БАТЬКИ... так і хочеться сказати, що ВАМ ТА ВАМ ПОДІБНИМ ВЖЕ ОЧІ ЗАМАЙДАНИЛО :-x :-x Ви тільки СЕБЕ І СОБІ ПОДІБНИХ ЧУЄТЕ... :oops: :oops: :oops:

а ви нічого не бачите і не чуєте. Ці беркути складали присягу на вірність народу, отримують зарплати з наших податків, а клепають народ так, що схоже це для них не просто робота, а улюблена справа, ще й над прапорами державними глумляться. СОРОМ їм, та тим, хто їх захищає!!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #17 разоблачитель 23.01.2014 12:27
а що коли Степан був титушкою ? а навигадував що герой ? згадати як вiн працював в укртелекомi ?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #16 пересічний 22.01.2014 22:16
Стьопа! Ти забув, як Іудив на телебаченні.Як здавав Хоменка Калініченкові.І зараз по тилам лазиш,щоб потім бити себе в груди, що був на передовій.Слава героям! Прилаштуванцям ганьба.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #15 Махновський вогник 22.01.2014 17:27
репортаж такий собi
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #14 Микола 22.01.2014 12:56
Цитую Жесть:
щось пан не договарює...

http://tsn.ua/kyiv/u-miliciyi-pokazali-video-palayuchih-silovikiv-330411.html

Подивися на відео застрелених, покалічених, побитих, пограбованих людей, мораліст х***нов.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #13 Сима 22.01.2014 11:22
Цитую нейм:
Цитую Сима:
Цитую Читач:
Однобоке, відверто заангажоване висвітлення.

на поводу "Свободы", а сама она не изжила свой горький опыт братания с фашистами. Потому, что только у фашистов идеология разделения на своих и врагов: есть мы арийцы-майдановцы и остальные недоношенные позволившие иметь себе иную политическую позицию. Вы хоть раз майданутые может прийти к власти цивилизованым, европейским путем - путем выборов, а не путем путчей-майданов?

Помилковість ваших переконань полягає в тому, що ви мимовільно або навмисно не враховуєте той факт, що цивілізованим шляхом до влади можна прийти виключно в цивілізованій країні.

Вы хотите сказать что в 2010-м на выборах люди помилково дали вашему майданутому Президенту Ющенку 3%? Вся беда в ВАС! Если бы у вас была одна опозиционная партия, вы имели бы большие шансы выиграть выборы. А вы идете путем фашистко-ленинским путем захвата власти: революция
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #12 Семьон 22.01.2014 11:08
Цитую Хома:
Что тут сказать, сам не раз был на Майдане и убедился насколько там выше в моральном и интеллектуально м планах люди, нежели среди тулубнутых титушек или отдельных комментаторов на сайте...

Помогали в бутылки бензин наливать? Моралист.. :-x
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #11 нейм 21.01.2014 19:46
Цитую Сима:
Цитую Читач:
Однобоке, відверто заангажоване висвітлення. В тому, що на майдані "люди цікаві, нерідко інтелектуали, з хорошою аналітикою, розуміння глибини суспільних процесів" бачила вся Україна.

Потому, что идут на поводу "Свободы", а сама она не изжила свой горький опыт братания с фашистами. Потому, что только у фашистов идеология разделения на своих и врагов: есть мы арийцы-майдановцы и остальные недоношенные позволившие иметь себе иную политическую позицию. Вы хоть раз майданутые может прийти к власти цивилизованым, европейским путем - путем выборов, а не путем путчей-майданов?

Помилковість ваших переконань полягає в тому, що ви мимовільно або навмисно не враховуєте той факт, що цивілізованим шляхом до влади можна прийти виключно в цивілізованій країні.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+12 #10 Я черкащанин 21.01.2014 19:21
К чему все это злопыхательство ? Ужасно, что сегодня украинцы атакуют украинцев. Боль и страдание людей трудно чем-то оправдать. Но перед этим несколько месяцев стоял совершенно мирный Майдан, и его как бы не замечали. А напряжение тем временем нарастало. То, что случилось - это закономерный результат нежелания власти работать над решением тех проблем, которые поднимались на Майдане. Ответственная власть должна думать не только о своих интересах, но и об интересах тех, кто с ней не согласен. Янукович должен быть президентом не только своих сторонников, но и противников. Иначе никакого согласия в обществе не добиться.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100