Кожного дня з екранів телевізорів, сторінок газет, у соціальних мережах до нас звертаються люди з проханням про допомогу. І здебільшого ці прохання про допомогу – питання життя і смерті. Слава Богу, є люди, які зберегли бажання та готовність допомагати. Але при цьому в Україні простежується некоректна ситуація, коли благодійники, роблячи добрі справи, змушені платити при цьому спеціальний податок, який можна назвати “податком на людяність”. Зокрема, якщо ви захочете зробити внесок на лікування певної людини, що не є вашим родичем, доведеться сплатити податковій 15% від суми допомоги. Наприклад, з 2000 гривень хворий отримає тільки 1700 гривень, тоді як 300 гривень піде державі. А якщо сума благодійного внеску буде більш суттєвою, то податок зросте до 17%.

З цією проблемою зіткнулася нещодавно особисто. До мене звернулися про допомогу батьки дитини, для яких загальна сума, яку потрібно було зібрати є просто астрономічною. І при перерахуванні своїх грошей, я змушена була заплатити додатково чималі гроші. Я зловила себе на думці, що збираючи 150 тисяч гривень на лікування, батьки так чи інакше змушені залучати додатково щонайменше 22 500 гривень. Ці гроші родина могла б витратити на оплату квитків та проживання протягом усієї процедури для лікування за кордоном.

В багатьох країнах будь-яка цільова допомога на лікування, що надходить чи-то від благодійних організацій, чи-то від окремих громадян, або взагалі звільнена від оподаткування, або ж користується суттєвими податковими пільгами. Ще один підхід — оподатковувати лише дуже значні внески, які становлять кілька тисяч доларів.

В Україні, до речі, не так давно змінювалось законодавство про благодійництво, однак питання податку на допомогу “від людини до людини” депутати, на жаль, обійшли стороною. Водночас, вирішити проблему могли б не такі вже й масштабні зміни. Наприклад, у статті 170 Податкового кодексу в пункті, що регулює звільнення від оподаткування цільової благодійної допомоги, варто додати, що податок не сплачується також і з допомоги фізичній особі-платнику податків. Всього лише кілька слів, але, цілком ймовірно, що якраз вони дозволять людині назбирати необхідну суму для лікування. Можливо, це врятує комусь життя.

Благодійники спробували достукатися до депутатів – нещодавно змінювалося законодавство у сфері благодійності. І зараз у парламенті зареєстровано кілька законопроектів, які пропонують вирішити ще декілька актуальних проблем. І ми сподіваємося узагальнити всі адекватні та необхідні законодавчі пропозиції, звести їх до одного законопроекту та запропонувати для підпису депутатам різних політичних партій та фракцій. Сподіваюся, що питання благодійництва зможуть подолати ідеологічні та суб’єктивні протиріччя між депутатами від влади та опозиції.

Хіба так важко знайти консенсус бодай по одному питанню, тим більше якщо цей консенсус може врятувати чиєсь життя?

Валентина Жуковська, почесний президент ПАТ «Азот», голова наглядової ради благодійного фонду «Дитячий світ»

* передрук зі сторінки Валентини Жуковської у Facebook

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100