Україна з давніх-давен була підприємницькою державою, а українці з діда-прадіда привчалися дбати за себе та бути господарями. Тривалий час не маючи державної незалежності, українці реалізовували свою волелюбність і тягу до самостійності в розвитку власної справи.

У 19-му столітті тільки на Лівобережжі проводилися до 400 ярмарків на рік. А імена видатних українських підприємців - Терещенка, Ханенка, Симиренка були відомі в усьому світі. Дехто з них створював свою справу з нуля, будучи за нинішніми мірками типовими представниками малого та середнього бізнесу. Тому питання не в тому, чи потрібен країні малий та середній бізнес, і чи є він взагалі. Статистика свідчить, що за динамікою створення середніх підприємств Україна відповідає європейським показникам. За 20 років незалежності України, малі та середні підприємства добре освоїли нішу торгівлі та послуг. Стрімкий розвиток цього сегменту, висока конкуренція пропозицій та розмаїття цін, товарів і сервісів  – переконлива ілюстрація енергії та динамізму малого та середнього бізнесу. І це однозначно є позитивом. Коли йдуть дискусії щодо легкості ведення бізнесу, то обговорюються проблеми саме цих галузей. Питання полягає в іншому: що необхідно зробити, щоб малі та середні підприємства стали важливою частиною інноваційного розвитку країни, вагомим фактором її поступу до когорти економічно сильних держав?

Як використати динамізм та мобільність малого бізнесу на користь державі? Якщо проаналізувати досвід країн, які вже давно ввійшли в клуб найбільш розвинутих та багатих держав світу, то частка малого та середнього бізнесу в ВВП там складає мінімум 50%, в той час як в Україні вона не перевищує 10%. Наприклад, у країнах ЄС, малий та середній бізнес забезпечує зайнятість 72% громадян та 63% ВВП. А в Україні відповідно, малий та середній бізнес – це лише 6% зайнятості та 10% ВВП. Очевидним є те, що концентрація розвитку малого та середнього бізнес винятково в ніші торгівлі та послуг не забезпечить істотного розширення його бази розвитку та відповідно – внеску в створення національного багатства та вирішення проблеми зайнятості. Тому подальший розвиток підприємництва та збільшення його внеску в створення національного валового внутрішнього продукту, однозначно лежить у площині іншої моделі розвитку. Ця модель розвитку може бути тільки інноваційною. Зараз головна проблема країни – це її відставання в економічному розвитку. Як це не дивно, але саме малі та середні підприємства з притаманним їм мобільністю та динамізмом можуть перетворити цей недолік на перевагу.  Світовий досвід підтверджує, що саме масове запозичення  сучасних технологій виробництва може бути фундаментом до переходу на іншу модель розвитку економіки всієї країни. І першопрохідцями в цьому напрямі можуть стати саме малі та середні підприємства.

На наступні декілька років пріоритетними напрямками розвитку  малого та середнього бізнесу повинні стати запозичення сучасних технологій для переробки продукції сільськогосподарського виробництва, виробництво товарів щоденного попиту - а саме якісних продуктів харчування, ліків, нових матеріалів для будівництва житла. Зокрема, найбільший інтерес для середнього бізнесу можуть бути технології переробки сільськогосподарської продукції або у харчовій сфері. Адже зрозуміло, що завжди значно більш вигідно торгувати готовою продукцією, аніж сировиною чи напівфабрикатами. І це досить хороша новина для Черкащини. Адже у перспективі ми можемо запропонувати досить успішну стратегію інноваційного розвитку регіону із залученням серйозних інвестиційних ресурсів, які можуть бути акумульовані насамперед не великим бізнесом, а малим та середнім.

Створення такої стратегії – ключове завдання держави, адже це не тільки необхідні нам інвестиції, підвищення продуктивності праці, створення робочих місць та менш шкідливі для екології технології. Головне завдання такої стратегії -  зняти напругу у суспільстві, запропонувавши фактично нову національну консолідуючу ідею – ідею розвитку.

Стратегія заміщення імпорту має бути пріоритетною в підтримці підприємницьких ініціатив

Щодо переліку пріоритетних галузей, питання може бути дискусійним. Але напевно, ні в кого немає сумнівів, що на найближчу перспективу для України найбільш пріоритетною галуззю є енергозбереження.

Держава має визначити цей напрям як базову стратегію і сприяти його розвитку за наступними критеріями: максимально знижувати оподаткування інвестицій та підтримувати такі проекти фінансово. Скажімо, доцільно  відкрити кредитні лінії через уповноважені банки для фінансування інноваційних  проектів в пріоритетних галузях із гнучкою відсотковою ставкою, зміна якої залежить від терміну  та окупності проекту. Зокрема, у контексті підтримки малого та середнього бізнесу, слід згадати інноваційні технології для будівництва та експлуатації житла. Відкриття таких кредитних ліній для фінансування виробництва котлів індивідуального опалення, когенераційних установок, енергозберігаючих будівельних матеріалів матиме позитивний вплив на зменшення обсягу купівлі  газу у Росії. Звісно у тому випадку, якщо ми зможемо вийти на масовий рівень експлуатації та відповідно економії. І як наслідок – це компенсуватиме витрати по зниженню відсоткової ставки по кредитним лініям. Другий напрям підтримки – це зниження  податку на фонд заробітної плати і звільнення від ПДВ терміном до 3-х років тих підприємств, які впроваджують інвестиційні проекти в пріоритетних галузях, наприклад таких як енергозбереження.

Але головний висновок, який має зробити будь-який державний діяч, що займатиметься цими проблемами - малий та середній бізнес має зосередитися на діяльності у напрямку імпортозаміщення. І перспектив такої роботи дуже багато. Це має бути найбільшим пріоритетом для державної політики підтримки підприємницьких ініціатив.

Україна має шукати сили для нового розвитку в собі. І саме малий та середній бізнес володіє цим нерозтраченим потенціалом, який спроможний подолати наше відставання в технологіях і дати новий імпульс економіці, одночасно зменшити залежність України від російського газу та імпортних товарів.

Валентина Жуковська, керівник групи радників Федерації роботодавців України, президент ПАТ «Азот»

реклама

Коментарі  

 
0 #29 Електоральний електорат 27.09.2012 10:13
От прямо інтрига -спати не дає: "і чиїж воно інтереси буде захищати Жуковська?"Ну прямо -де схований Грааль і чи буде в грудні кінець світу.Та ніхто не приховує, що вона-мажоритарний солдат Джейн в армії Фірташа-Льовочкіна,що їхня мета- контроль над газо- хімічнам бізнесом і після перевиборів Януковича у 2015-му.Що у цієї групи є свої люди в усіх парламентських силах, а треба, щоб було ще більше.Але з Черкасами "Дмитрик"(див.спіч Софронія на відкритті ДН)поступив чесно:він нам-"шматочок Європи",траліки,табір відпочинку, медобладнання,м и йому-ВБЖ у ВР.Принаймні- це не гречка і навіть не 200грн в зуби.Бізнес є бізнес.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #28 Гость 26.09.2012 23:47
Может кто подскажет,где ее биографию посмотреть.
Но нутром чувствую,
что темная лошадка за счет Черкасс вы скакать хочет.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #27 Гость 26.09.2012 19:15
Какой может быть депутат если нет о нем автобиографии.
Вокруг да около это роман.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #26 Гость 26.09.2012 19:10
Жу в овечьей шкуре http://ord-ua.com/2009/04/08/kak-opg-firtasha-horoshkovskogo-grabila-ukraintsev/
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+13 #25 Гость 14.09.2012 13:01
Вот читаю и думаю,а леди Жу из какого бизнеса?
Где речь о гигантах производств их перспективе.
Только и слышим сократили, выгнали.
Уничтожили, а сейчас надежды возлагают на малый и средний бизнес.
Старая песня и ничего своего, ничего конкретного.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #24 фіквам 13.09.2012 16:54
Народе наш пригнічений, довірливий і праведний!!!
Дай Боже Вам розуму не проголосувати за тих, які себе показали у всій красі з думкою про нас і почули кожного.Ця пані відомо всім чиї інтереси буде захищати.
Будбмо розсудливі і зважені у виборі.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #23 підприємець 13.09.2012 13:49
Цитую Оля:
http://podrobnosti.ua/accidents/2012/09/07/856913.html

Глава Федерации работодателей Украины Дмитрий Фирташ предлагает создать в Харьковской области частный инвестиционный фонд по поддержке малых и средних предпринимателе й.

Может и до Черкас дойдёт... хотелось бы...
Боронь боже
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #22 Оксана Колісник 11.09.2012 10:25
Цитую Гость:
Цитую Оксана Колісник:
Продовжу ставити питання...Бо ж з найбільших набільше й питається.

Оксана! О чем речь, ты посмотри биографию.Тебе будет все понятно,что за лошадка.
Хіба ж тільки від мене залежить вибір? Тут, як кажуть, гуртом треба "батька бити". Бо ми ж окремо кожний наче все й розуміємо, але те розуміння чомусь ні до чого кращого не приводить... Я все ще чекаю на відповіді від пані Жуковської чи хоча б на вказівку її райтерів, де ті відповіді можна пошукати.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #21 Гость 11.09.2012 09:19
Цитую Оксана Колісник:
Продовжу ставити питання. Якщо пані Жуковська претендує на голоси саме черкащан, то, варто було б пролити світло на її бачення стратегії розвитку міста, місце в цій стратегії ПАТ "Азот", Банку "Надра", її можливі пропозиції місцевому самоврядуванню з приводу оздоровлення бізнесового, інвестиційного клімату, інфраструктурно го розвитку. Тим більше, що вона тепер числиться в місцевих підприємницьких громадських активістах. Яким їй бачиться політика соціальної відповідальност і найбільшого виробника на Черкащині, найбільшого споживача природного газу і найбільшого забруднювача природного середовища, найбільшого роботодавця, найбльшого платника податків і пр.пр.? Бо ж з найбільших набільше й питається.

Оксана! О чем речь, ты посмотри биографию.Тебе будет все понятно,что за лошадка.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+11 #20 Гость 09.09.2012 17:02
Наивная девочка из-за плеча Фирташа.Везде то ты побывала, все посмотрела и услышала. Да, 20 лет прошло, а мы все там. Белые-голубые приходят грабят, красные приходят тоже, я не говорю о голубых. А где элементарные гарантии от наездов чиновников? Все те же слова, все те же песни. Нам не надо в общем, нам надо конкретно и вчера.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100