У всякого своя доля

І свій шлях широкий:

Той мурує, той руйнує,

Той неситим оком –

 За край світа зазирає,

Чи нема країни,

Щоб загарбать і з собою

Взять у домовину.

Рядок із поеми Т. Шевченка «Сон» (1844)

Один раз на 4 роки український громадянин отримує шанс усвідомити вагу громадянських прав та свобод. До нього ідуть з поклоном всі ті, хто ці 4 роки його або не помічав взагалі, або не вважав за потрібне звертатися безпосередньо. Політики ідуть до нас за нашою довірою. І хто як оцінює цю саму довіру, так і визначає майбутнє своє, своїх дітей, своєї країни.

Чомусь більшість людей ставиться до інституту волевиявлення, як до свого права, даруючи його, продаючи, або голосуючи наперекір комусь та чомусь. Я переконаний, що вибір – це не стільки право, скільки обов’язок. Спробую пояснити свою думку. Цьогорічні вибори відбуватимуться за змішаною мажоритарно-пропорційною системою. Для мене особисто ця система є результатом внутрішнього психологічного компромісу. Я маю можливість проголосувати за партію, ідеологія якої мені більш-менш близька, при цьому я хочу підтримати кандидата, мотивація якого мені зрозуміла, а потенціал вирішувати конкретні проблеми – беззаперечний. Голосуючи таким чином, я розподіляю відповідальність із обраною мною партією та кандидатом-мажоритарником. І якщо відповідальність у випадку з партією – це щось на кшталт колективного запаморочення, то у випадку із мажоритарником ситуація більш зрозуміла. Депутат, який отримав мандат шляхом безпосередніх виборів від певної територіальної громади, зобов’язаний вирішувати цілком конкретні проблеми цієї громади – ремонтувати дороги, залучати інвестиції у інфраструктурні проекти, допомагати із розвитком освіти та медицини, лобіювати інтереси громади та міста, наприклад, під час розгляду державного бюджету. Цей депутат, скажімо, цілком здатний пробити відповідне державне фінансування, скажімо, на модернізацію наших медичних закладів, про що мріє кожен працівник лікарні та кожен її пацієнт. Потужний депутат-мажоритарник може стати автором проекту із залучення регіональних інвестицій та створення нових підприємств, а отже, і нових робочих місць. Це означає, що життя у місті, де нараховується 25 тисяч безробітних, а молодь прагне одразу після ж закінчення ВНЗ виїхати на заробітки – може пожвавитися.

Залишилося тільки обрати такого депутата. І тут потрібно набрати повітря у легені, видихнути та спокійно проаналізувати, хто з чим іде до людей. У кого з кандидатів який досвід, хто може задекларувати конкретні здобутки у своїй роботі та демонструвати знання проблеми. І ось тут починається найцікавіше. Я витратив рівно 30 хвилин на обхід агітаційних наметів центральними вулицями Черкас. Результат – партійні брошури ПР, УДАРу, Батьківщини і невеличка кількість агітаційної продукції кандидатів-мажоритарників – насамперед Булатецького, Жуковської та Парамонова. Інформацію про діяльність інших кандидатів методом обходу здобути не вдалося. Прийшлося витратити більше часу на аналіз газети та телебачення.

Сказати, що результат мене здивував – нічого не сказати. Я був спантеличений. Таке враження, що переважна більшість наших кандидатів живуть у якомусь своєму вигаданому світі, зі своїми проблемами та баченням місії політика. Найбільше розчарування – це продукція одного відомого опозиціонера, якого я поважаю за послідовність та жорсткість позицій у боротьбі із тиском влади. Але прочитавши його розширене (на цілу шпальту) інтерв’ю, у мене виникає питання: «Для чого він іде до Верховної ради?» У цьому інтерв’ю лише один раз згадується слово «Черкаси», і жодного разу – конкретні проблеми, які потрібно розв’язувати. Усе решта – набір популістських тез та декларацій на зразок «комуняку на гілляку», «повалимо злочинний режим», «звільнимо політв’язнів». Невже хтось всерйоз думає, що звичайних жителів нашого міста вдасться вкотре купити на це? Слів немає, політичні переслідування неприпустимі у демократичному суспільстві, мовна проблема також є досить болючою. Але люди, обираючи депутата-мажоритарника, мають розуміти, що він робить зараз, що зробить в майбутньому і яка нам від нього користь.

Я дуже обережно ставлюсь до гучних акцій президента ПАТ «Азот» Валентини Жуковської. Мені, можливо, не дуже подобається блискучо-європейська якість її агітаційної продукції та американська посмішка на бордах. Але я згоден з нею чи з її політтехнологами – майбутнє справді не змінити словами. Звичайний житель Черкас вже і забув, що Жуковська – не зовсім і місцева. Вона за 1 рік перебування у місті зробила більше, ніж увесь місцевий політичний бомонд разом узяті. І це точно не можна відносити на рахунок передвиборної кампанії. Оскільки гроші, які заплатив «Азот» місту (а називають суму більше ніж 100 млн. грн.) не ідуть ні в яке порівняння із бюджетом виборчої кампанії.

При цьому цього «олігарха», як називають її наші опозиціонери, цілком можливо зустріти у черкаських дворах. На зустрічах із звичайними жителями вона разом із іншими агітаторами на підборах оглядає поламані дитячі майданчики та давно не ремонтовані під’їзди. А як часто у дворах ви бачите наших затятих опозиціонерів? Чи відремонтували вони бодай лавочку для гри в доміно? Чи змогли вони за весь час свого перебування при владі, а вони таки були в ній, вибити принаймні гривню на ремонт доріг чи реставрацію палацу.

Я не прихильник гучних фестивалів та ремонту палаців. Мені здається у місті є інші – більш насущні проблеми, які потребують уваги можновладців. Ви хоча б у когось із політиків, окрім Жуковської та, можливо, Білоусова, зустрічали бачення механізмів подолання проблеми безробіття, збільшення фінансування медицини, модернізації наукової та освітньої бази вітчизняної системи освіти?

І як підсумок, хочу закликати врешті-решт наш народ із відповідальністю ставитися до свого вибору. Час припиняти обирати серцем, слід попередньо обдумати свій вибір і зрозуміти, для чого ми обираємо своїх депутатів. Хто чим буде займатися у будівлі під куполом. Слід згадати нашого земляка «той будує, той руйнує». І зрозуміти – хто ж буде будувати, а хто руйнувати, хто трибуну блокуватиме та електрощитову з ладу виводитиме, а хто закони писатиме, і інтереси громади захищатиме.

Овчарук Юрій Йосипович, лікар-терапевт, міський профпатолог

реклама

Коментарі  

 
0 #15 Комуніст 01.11.2012 16:56
Пані й панове! Леді і чуваки! Лікар Юрій Йосипович радився з нами, розмірковував, не годував нас готовими висновками, лише закликав до зваженності наших рішень. Вибір все одно - за нами. Ми його зробили. В першу чергу - для самих себе, щоби не соромно було потім і в дзеркало плюнути :P . Утримаємося ж від брудного................, вбачаючого в усьому єдино - негатив. Ніхто не винен в твоєму власному безумстві, виборець черкаський, свята твоя простота.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #14 SERVER 30.10.2012 15:45
Люди голосовали не против Жуковской, а против Партии Регионов. Против бандитов.Против скупки голосов, Против давления, против брехни, против "Руїна подолана", против "покращення". Против хозяев жизни, которые разводят нас как котят. А Жуковская здесь не год, а с весны. А ей надо было приехать пять лет назад и работать для Черкасс, вот тогда у нее был бы шанс.
Люди у нас еще умеют думать.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-2 #13 Сонька Золотая Ручка 26.10.2012 14:40
Я десь це .........лице встрічала...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-2 #12 Оксана Колісник 26.10.2012 14:15
Цитую Дядько Пірр:
Цитую Такі да:
Цитую Обізнана:
Один из лучших руководителей области, Александр Антонович Ружицкий, уроженец Винницкой области...

Ану ж розкажи, Таня, у чому "масштабность мишлєнія" Жуковської? :lol: Знайшла ж ще з ким порівнять - з Ружицьким і Лутаком! ...............

Ружицький і Лутак теж не "з порога" стали справжніми керівниками.А загалом- не коректно порівнювати.Скажіть мені,що таке"масштабність мислення"сьогодні.Вона є?
Чи коректне порівняння Ружицького з Лутаком і Жуковської? Перші двоє були призначені і несли відповідальніст ь "по вертикалі". Обидва - чудові менеджери, які, наскільки мені відомо, дійшли до "верхів" самотужки, без сватів, братів і т.ін. Олександр Антонович, до речі, вільно ходить Черкасами, не ховаючись, за тоновані скла і за спини секьюріті... І навіть з цієї точки зору можна судити про його якості керівника і людини. Жуковська? Ну я Вас прошу...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #11 Дядько Пірр 26.10.2012 12:12
Цитую Такі да:
Цитую Обізнана:
Один из лучших руководителей области, Александр Антонович Ружицкий, уроженец Винницкой области, до своего назначения вообще ни разу не был в Черкассах! И что? Главное - масштабность мышления Иван Кондратьевич Лутак тоже не черкасщанин, родился в Киевской области.

Ану ж розкажи, Таня, у чому "масштабность мишлєнія" Жуковської? :lol: Знайшла ж ще з ким порівнять - з Ружицьким і Лутаком! ...............

Ружицький і Лутак теж не "з порога" стали справжніми керівниками.А загалом- не коректно порівнювати.Скажіть мені,що таке"масштабність мислення"сьогодні.Вона є?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #10 Такі да 26.10.2012 11:34
Цитую Обізнана:
Один из лучших руководителей области, Александр Антонович Ружицкий, уроженец Винницкой области, до своего назначения вообще ни разу не был в Черкассах! И что? Главное - масштабность мышления Иван Кондратьевич Лутак тоже не черкасщанин, родился в Киевской области.

Ану ж розкажи, Таня, у чому "масштабность мишлєнія" Жуковської? :lol: Знайшла ж ще з ким порівнять - з Ружицьким і Лутаком! ...............
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-1 #9 Оксана Колісник 26.10.2012 10:40
Цитую вася:
Треба ще б згадати, що шановний Юрій Йосипович працює (чи працював) в азотівській поліклініці... завідуючим. Тож сказати добре слово за Жуковську йому, сам Скляр, мабуть, велів. Хоча, звичайно, поважний чоловік і сказав непогано. Але ж під час виборів такі статті розміщають, мабуть за гроші?
Ну, звісно, що це рекламни матеріал,..................А пан доктор... Обставини зрозумілі. Та й він сам в курсі (як профілактолог) як ментальний стан впливає на здоров'я.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-1 #8 вася 25.10.2012 18:08
Треба ще б згадати, що шановний Юрій Йосипович працює (чи працював) в азотівській поліклініці... завідуючим. Тож сказати добре слово за Жуковську йому, сам Скляр, мабуть, велів. Хоча, звичайно, поважний чоловік і сказав непогано. Але ж під час виборів такі статті розміщають, мабуть за гроші?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #7 Патріот 25.10.2012 12:38
Я не знаю як вам, а мені набрид Булатецький. Таке враження, що йому настільки активно настукали по голові, що він просто не розуміє, що таке політика. Він як був у 90-х дрібним авантюристом, так і залишився. Хтось бачив від нього якусь користь? ну от хоч якусь?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-5 #6 Новый Гость 25.10.2012 12:35
............................
Народу не нужен месячный пиар,а нужна системная,каждо дневная забота: Где она?
Где была леди.... год назад, что приперло сейчас?
Ну когда народ поймет,что дорогу в рай за один месяц не заасфальтируешь .
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100