Я виріс на турніках, спортмайданчиках, з любов’ю до спорту. Пізніше став вивчати бойові мистецтва і це переросло в професію, в стиль життя.

Оскільки я виховав не одне покоління спортсменів, чемпіонів міжнародного класу, мені особливо боляче чути сьогодні як в Україні використовують молодих тренованих хлопців для участі в мітингах. Із засобів масової інформації знаю, що подібне відбувалося і в Черкасах.

Звісно я, як тренер і президент федерації «Шотокан карате Україна» засуджую це!

З одного боку ми не рекомендуємо вихованцям займатися політикою. З іншого боку, буваючи в багатьох країнах світу, я розумію, що успішно розвиваються ті країна, у яких живуть свідомі громадяни. Тож усвідомлення своєї відповідальності за долю країни має бути. Та чи можна говорити про свідомість деяких громадян, які залучаються до мітингів з корисливих цілей? Є й інша крайність у виявленні своєї позиції. Згадайте погроми під час мітингів протесту в Туреччині, Франції, Іспанії тощо. Але ж ми живемо в цивілізованому світі і у всьому треба відчувати міру! Поливати бензином машини і палити їх – це безглуздя.

Тож змінювати країну потрібно, чесно, наполегливо і професійно працюючи на її ( і своє) благо. І тоді можна буде гордо сказати, що я українець!

Саме так намагаюся жити я. У свою систему виховання спортсменів я вкладаю душу! У нас спортсменів вчать контролювати свої сили. І робота дає плоди. По своїй групі я завжди бачу свідомі розумні обличчя, які не лізуть у політику.

І нас знають у світі. Коли я приводжу вихованців на змагання, то після бою всі обіймаються. Ми поважаємо противника і вони поважають нас.

Та я припускаю, що поряд з офіційними федераціями і об’єднаннями є так би мовити «темні сили». Звідки й можуть виходити так звані «тітушки», які б’ють людей за гроші. Тут і держава винна, яка не підтримує належним чином спорт, тож деякі безсовісні люди вчаться заробляти, «продаючи» свої кулаки.

Вважаю, що держава повинна більше вкладати у спорт. Адже як би це банально не звучало, спорт – це життя, це система, яка повинна допомагати людині. Але ж щоб система працювала, про неї треба дбати.

Анатолій Науменко

шеф-інструктор, президент федерації «Шотокан карате Україна»

* ексклюзивний коментар для «Прочерку»

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100