Фото з сайту "Про все"

Фото з сайту "Про все"

Наш директор КП «Черкасиелектротранс» Петро Кучер так намагається нам життя «покращити», але ми пручаємося!.. Він красиво говорить про реформи, а сам порушує законодавство.

Ми втомилися терпіти таке ставлення до підприємства, тому звернулися до суду з вимогою звільнити з посади в.о директора Кучера П. С. Судове засідання відбудеться 18 липня о 14:20 у Соснівському суді. Ми туди підемо дружно своїм профспілковим комітетом.

Нещодавно Петро Кучер у ЗМІ поширив свій звіт, який дуже здивував наш профспілковий комітет.

Зокрема, у ньому йдеться про те, що вперше за 15 років на підприємстві закрили заборгованість. Це неправда! Її і раніше виплачували, просто досягали ми цього шляхом страйків. Остання була в 2010 році. Зараз ми вже знайшли інший спосіб, як «вибити» заборгованість, – звертаємося до суду. Тільки ми подали позовну заяву, одразу почали бігати, метушитися. Знайшли гроші, спочатку виплатили квітень-травень, тепер шукають на червень. Може, до суду і знайдуть.

Читайте також: Тролейбусники подякували чиновникам «за те плече, яке вони їм підставили»

Головна наша претензія – несвоєчасна виплата заробітної плати. Хоча заборгованість і погасили, але затримка на цей час є! Ми 7 липня мали отримати зарплату за червень, однак її не отримали.

По-друге, відпускні. Згідно з законодавством, за три дні до початку відпустки керівництво має нарахувати так звані «відпускні» – заробітну плату за весь час щорічної відпустки. Однак я вже й не згадаю, коли востаннє це виконувалося. Постійно затримки. Скільки ми офіційно до директора не зверталися, у відповідь лише: «Немає фінансової можливості!»

По-третє, профспілкові внески. У зв’язку з тим, що коли ми подавали до суду, то однією з претензій є несвоєчасний перерахунок профспілкових внесків, вони їх трохи погасили. Але ж не в повному обсязі, а так: коли тисячу, коли три… Через це  заборгованість по профвнесках становила 24 тисячі 700 грн.. Однак як тільки дізналися про візит комісії міськвиконкому, перерахували всю заборгованість повністю

По-четверте, Петром Кучером порушується Закон про професійні спілки, гарантії їхньої діяльності. Не перераховується на рахунок профспілкової організації 0,3 % від фонду оплати праці на культурно-масову оздоровчу роботу. У нас зараз літо йде, ми б своїх працівників повезли в ліс, організувати якісь поїздки, але не можемо цього зробити, бо немає коштів.

А як «реформували» роботу кондукторів! Скоротили посади всіх кондукторів громадського транспорту з першого липня. Ввели посади контролерів-касирів. Ми й поставили питання: «А яка ж різниця?» У посадову інструкцію їм додали лише прибирання салону. Інше залишилося так само. Але так вони прибрали неугодних їм людей! Потім пропонували цю посаду лише тим людям, яких хотіли залишити. А іншим – посади мийників-прибиральників. Зараз знову набирають людей на посаду «контролер-касир». Крім того, скоротили посаду начальника служби енергогосподарства. Це взагалі нонсенс! Вона виступила проти директора, але мотивують звільнення тим, що в нас є головний енергетик. А на початку року скоротили й головного інженера. Зараз всі ці обов’язки порозкидали… Але він судиться, щоб повернутися. Він теж виступив проти директора: колись приїжджали з Києва журналісти, то він своє «ні» таким «реформам» на всю країну сказав. Його з першого числа вже прибрали. Поки передача в ефір вийшла, головного інженера звільнили. Хоча профспілковий комітет не дав згоди, тому він і подав до суду.

Окрім того, неправильно нараховували працівникам підприємства – водіям і кондукторами – плату по лікарняних листах. Прийшла перевірка у січні з фонду соціального страхування. Перевірили, склали акт: кому дорахувати, кому відрахувати. На працівників дуже тиснули, викликали по одному в кабінет, примушували писати заяви, що вони згодні, аби із заробітної плати відраховували зайво виплачені кошти.

Спочатку викликали у бухгалтерію, потім до заступника директора, де він казав, що у разі, якщо працівники відмовлятимуться писати заяви, то їхні машини ремонтуватимуть в останню чергу. Але ж наш Петро Семенович дуже хитро робить, сам не тисне, все через заступника – через середню керівну ланку.

Щодо виручки, то вона теж впала, порівняно з минулим роком.

Нещодавно навіть сам директор заявив, що зараз усі працівники підприємства поділяються на три табори:

1) який підтримує його реформи (але я таких людей не знаю, може, головний бухгалтер, начальник планового відділу, заступник, тобто «верхушка»);

2) спостерігачі – ті, хто лише дивляться, хто кого перетягне;

3) опозиція – сюди входить профспілковий комітет. Але ми в опозиції не тому, що не хочемо, щоб підприємство квітнуло, ми боремося за те, що тут не порушувалися закони. Він прийшов – йому захотілося скоротити кондукторів, він це зробив.

Оновлення рухомого складу. Колишня влада нам так красиво розповідала про нові тролейбуси, які стоять на «Азоті». Нова те ж саме розповідає. Знову впираються у той тендер, минулого року його тричі переносили – у результаті жодного тролейбуса, крім подарованого, не отримали. Вже люди зневірилися... Тролейбуси рік могли б перевозити черкащан, а вони там стоять. Питання не вирішуються. Може, будуть вибори та це їх підштовхне?..

А ще нещодавно старі іржаві тролейбуси пофарбували. Як жартують у нас в колективі: «Наряди пенечек в платочек – будет девушка». Спрямували на це кошти, до речі, скільки саме, ніхто не говорить. А результат? Деякі вже поїздили, стали, потребують зварювальних робіт. Починають знову їх зварювати, переварювати, дофарбовувати. Але краще би вони ці кошти витратили на ремонт тролейбусів, аніж робити таку нікому не потрібну «показуху». Я впевнена, що за місяць вони будуть такими ж іржавими. Вже сьогодні на деяких іржа проступає.

А ці клумбочки, які повисаджували на території підприємства, будівлі, що пофарбували! Створюють видимість добробуту, але якщо заглибитись, то на підприємстві купа проблем!

Наприклад, скрізь протікає дах.

Також ми з жахом чекаємо зиму. Цю зиму ледве пережили, думали, замерзнемо. У нас на підприємстві, як у 19 столітті, у цехах стоять пічки, які ми опалюємо дровами. Якщо ця зима буде холодніша, ніж попередня, то я не знаю, як ми будемо виживати. Якщо на вулиці – +10, то у приміщенні було +5. Слюсарі навіть відмовлялися працювати. Ми разом ходили до директора, пояснювали, що в таких умовах працювати просто неможливо, але на нього це не діяло. Зараз ми з жахом чекаємо зими, якщо він знову не ввімкне опалення, то вже мовчати не будемо.

Зараз у нього ідея-фікс: змінити систему оплати праці слюсарів. Він хоче їх перевести на відрядну систему оплати. Вони точно звільняться, тому що зарплата від цього значно зменшиться.

Наш директор Петро Кучер каже: «Ми будемо конкурентоспроможними» Не будемо! Поки не проведуть транспортну реформу і не віддадуть пріоритет тролейбусам. Щоб так зробити, треба закуповувати новий рухомий склад. Якщо вони цього не зроблять, то як би вони їх не фарбували, пасажири з нами їздити не будуть. Тому що це – мотлох, на якому їздять тільки пільговики. Оновлення рухомого складу – перше, що потрібно робити.

Він говорить про свої реформи, проте ще жодного разу не показав на папері, як вони будуть реалізовуватися.

Лідія Бут, голова профспілкового комітету КП «Черкасиелектротранс»

* коментар наданий виданню «Прочерк»

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100