Багатьом українцям невтямки, що рухає десятками тисяч паломників-хасидів до маленької Умані? Звідки там знайшлася чудотворна могила, як "підводний човен в степах України"? Насправді, все закономірно. Ось поцікавтеся.
Вівтар поклоніння камі (духу) японської гори Нішияма в околицях готелю для паломників Нішияма Онсен Кейункан

Вівтар поклоніння камі (духу) японської гори Нішияма в околицях готелю для паломників Нішияма Онсен Кейункан


5 і 6 вересня паломники-хасиди зі всього світу відзначать в Умані свято Рош-га-Шана, в просторіччі званий "єврейським Новим роком". У релігійній традиції хасидів ці дні – початок черги "Судних днів", коли Яхве вимірює і оцінює вчинки кожного іудея за минулий рік. Якщо хасид сильно нагрішив, то у нього є шанс все виправити. Послідовники учення цадика Нахмана вірять, що близькість до могили праведника в ці дні здатна спокутувати гріхи.

Священне джерело на схилі гори Нішияма

Священне джерело на схилі гори Нішияма



27 тисяч паломників не так-то просто розселити-нагодувати. Готелі переповнені, квартири-хрущовки коштують понад $200 в день. Проте після від'їзду гостей цю квартиру потрібно не просто відмити, а доводиться робити новий ремонт із заміною меблів. Проте, маленьке містечко живе, значною мірою, експлуатуючи рік від року усе більш багатоводне море паломників.

Та сам цадик Нахман був тут паломником з Брацлава. Він приїхав до Умані в 1810 році відвідати єврейське кладовище, де були поховані жертви погромів за часів Коліївщини. Цадик Нахман виявив бажання бути похованим саме тут, щоб поховані іудеї діждалися, нарешті, спокутування гріхів.

Яких гріхів? - запитаєте ви. Критик і літературознавець Д.І. Заславський в статті "Євреї в російській літературі" пояснив яких: "Не підлягає, проте, сумніву, що в драматичній боротьбі українського народу в XVII-му столітті за свою батьківщину євреї не виявили ні розуміння цієї боротьби, ні співчуття їй. У цьому не було їх провини, в цьому було їх нещастя".

Могили шанованих ченців на схилі гори Нішияма

Могили шанованих ченців на схилі гори Нішияма


Остання проповідь цадика Нахмана була приурочена якраз до свята Рош-га-Шана, в якій він заповідав послідовникам приїжджати на його могилу до Умані.  Не знаю, чи їздили хасиди до цадика Нахмана до революції, але в радянські часи єврейське кладовище в Умані, де був похований цадик Нахман, віддали під городи для населення.

Пам'ятаю, як з отриманням незалежності Україна тільки-но дозволила хасидам приїжджати на могилу свого пророка... Мене відправили представником від Міністерства внутрішніх справ до Умані, в чині лейтенанта! І ми з місцевими міліціонерами справлялися з ситуацією. Для порівняння, нині там порядок забезпечують 429 українських міліціонера, 12 ізраїльських поліцейських, 88 співробітників ДСНС. Заради справедливості відзначу, що паломників в ті роки було з десяток осіб.

Сад священних каменів біля селянського будинку на схилі гори Нішияма

Сад священних каменів біля селянського будинку на схилі гори Нішияма


І основна напруга була не в охороні громадського порядку, а у сфері аферизма. Мало хто знає, але будинок з городом, на якому, нібито і знайшли камінь, що свідчить про поховання пророка, продавали тричі! Аферисти, учувши раптом, що на цей клаптик землі виник такий попит, підробляли документи. А ми тоді з начальником Уманського БЕПА Анатолієм Пишнюком ходили по городу, знайшли нібито намогильний камінь цадика Нахмана.

Очищали його, терли, намагаючись знайти якісь потаємні символи, і дивувалися: навіщо треба за це платити страшні на ті часи гроші! Цей город продали тоді за три тисячі доларів! Квартиру в центрі Києва можна було купити за такі гроші. А зараз той город з валуном просто не має ціни і його неможливо продати-купити навіть за 100 мільйонів доларів.

За пару десятків років як змінилися люди, держава і цінності!

Сад священних каменів біля сучасного готелю для паломників на схилі гори Нішияма

Сад священних каменів біля сучасного готелю для паломників на схилі гори Нішияма

 

Деякі речі, хоча і добрі, від покоління до покоління вважали поганими. Оскільки ціна справедливості інколи може визнаватися лише століття опісля, то немає нужди вимагати негайного визнання.

А знаєте, чому учив людей цадик Нахман? Він для хасидов був кимось на зразок Мартіна Лютера для католиків. "Молитва до Бога не має бути сумнопиким воланням, – учив цадик. – Молитися Богові потрібно упереміш з танцями, піснями і взагалі з усілякою веселістю".

Щось схоже ми бачимо зараз у негритянських проповідників-баптистів, які моляться, танцюючи і виспівуючи блюзи з джазом. А ще Нахман рекомендував своїм учням відступити від малозрозумілих глав Тори і молитися від душі на рідній мові. Тоді це був ідиш. При цьому важливе отримання божественної благодаті, для якої треба звільнитися від всього штучного.  На основі цих тез і була сформована група брацлавських хасидів.

Гостинна Рей – службовка Нішияма Онсен Кейункан проводжає мене в далеку дорогу. У руках у неї книга про старовинний Київ

Гостинна Рей – службовка Нішияма Онсен Кейункан проводжає мене в далеку дорогу. У руках у неї книга про старовинний Київ


Лише ось, знаєте, як виходить? Дивлюся на інших паломників-хасидів і згадую притчу, що почув високо в японських горах, найстарішому в світі готелі Nishiyama Onsen Keiunkan: якось сліпому, такому, що побував тут в гостях, запропонували ліхтар з бамбука і паперу зі свічкою усередині. Такими вони до цього дня користуються.

– Мені ліхтар не потрібний, – відмовився сліпий, – мені що ясно, що темно – все одно.

- Ми розуміємо, шанований, що Вам не потрібний ліхтар, щоб розрізняти дорогу, – відповіли службовці Нішияма Онсен Кейункан. – Але якщо Ви підете без ліхтаря, то хтось інший може на Вас наткнутися. Візьміть, будь ласка, ліхтар.

Сліпий відправився в дорогу з ліхтарем, але ледве пройшов певний відрізок шляху, як просто у нього хтось врізався.

- Дивися, куди преш! – обурився сліпий. – Ти що, ліхтаря не бачиш?!

- Він же у тебе не горить, шанований, – відповів зустрічний перехожий.

Найстаріший в світі готель Нішияма Онсен Кейункан 705 року побудови. Ось вже 40 поколінь одна і та ж сім'я володіє і керує ним.

Найстаріший в світі готель Нішияма Онсен Кейункан 705 року побудови. Ось вже 40 поколінь одна і та ж сім'я володіє і керує ним.


Цадик Нахман учив своїх послідовників тому, що раціонально сконструйована віра не життєва, етичні засади повинні грунтуватися на безпосередньому спілкуванні з Богом, на особистому досвіді екстатичних переживань. Пройшло 200 років, і збір на його могилі перетворився на якийсь світовий хасидський парубочий вечір, де механічних обрядів багато, а екстазу єднання з Богом щось не особливо видно. Де багато сліпих з вимерлими ліхтарями натрапляють один на одного у темряві.

Костянтин Стогній, телеведучий

* передрук з блогу на Українській правді

реклама

Коментарі  

 
+3 #4 будячок 09.09.2013 12:58
Цитую Уманский Еврей:
Но Слава Богу, времена изменились.


і тепер ми достеменно знаємо чим займаються євреї в Умані: тонуть у ставках, займаються сексом з уманчанками, жарять шашлики на підвіконні, і т.д... див. "Кримінальна Україна". Тому й прогресія росте, хоч КГБ і існує :P :P
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-3 #3 Уманский Еврей 06.09.2013 19:35
будячок:
В Советские годы хасиды в Умань приезжали под большим секретом. КГБ не пускали их в СССР. Поэтому о них и толком никто и не знал. Но Слава Богу, времена изменились.

НУ-и-НУ:
А то что у них много детей, то раньше 100-200 лет назад евреи в России, на Украине тоже имели много детей. Аборты были запрещены и люди верили в Бога, ходили в синагоги, знали свой родной язык Идиш, соблюдали традиции. А хасидам женщинам нельзя аборты делать, вот и рожают по 8-12 детей.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #2 НУ-и-НУ 06.09.2013 16:49
Цитую будячок:
тоді замолювати гріхи приїздило з десяток хасидів, а на сьогодні майже понад 30 тисяч... яка ж прогресія у гріха? :sad:

Прогрессия в размножении хасидов. Посмотрите в Израиле на их семьи - им еще нет и тридцати, а у них по 6-7 детей мал мала меньше.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #1 будячок 06.09.2013 14:57
тоді замолювати гріхи приїздило з десяток хасидів, а на сьогодні майже понад 30 тисяч... яка ж прогресія у гріха? :sad:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100