76620537_1450176711808106_5367595340490866688_n Готуючись узяти участь як виборець у місцевих виборах 25 жовтня, я спробував заздалегідь з’ясувати, хто саме буде кандидатами на дільниці, де я голосуватиму. Оскільки справа виявилася не такою вже й простою й потребувала допомоги координатора спостереження за виборами ГМ «Опора» Захара Колісніченка, вирішив поділитися своїм досвідом із читачами «Прочерку».

Голосуватимемо ми за чотирма бюлетенями:

- депутати Черкаської обласної ради,

- депутати районної ради (звертаю увагу: відтепер Черкаси, Канів і Сміла входять до Черкаської районної ради, Золотоноша – до Золотоніської районної ради, Ватутіне – до Звенигородської районної ради, Умань – до Уманської районної ради),

- депутати міської (селищної, сільської) ради,

- міський (селищний, сільський) голова.

Передусім кожному виборцю варто перевірити, чи включено його у списки для голосування. Зробити це можна, заповнивши анкету за ЦИМ ПОСИЛАННЯМ. Серед іншого, там потрібно зазначити свою електронну пошту і підтвердити адресу за допомогою «коду підтвердження». Зверніть увагу, зазначаючи район, у якому ви проживаєте: в цьому реєстрі дотримано ще старого розподілу на 20 районів і 6 міст обласного підпорядкування. Як з’ясувалося, у списку виборців я є, мені навіть повідомили, в якому саме приміщенні я голосуватиму, а також номер дільниці.

Після цього переходимо ОСЬ СЮДИ. Знаходимо графу «Черкаська область». Тут у колонках подано інформацію про кількість на Черкащині округів по виборах в обласну, міські, районні, селищні та селищні ради, міських, селищних та сільських голів.

Я спочатку з’ясував, по якому округу обиратиму депутата Черкаської обласної ради. Пропоную вам зробити так само. Натискаємо в другій колонці («ТВО з виборів депутатів ВР АРК, обласних рад») виділену синім кольором цифру 7 і потрапляємо у список семи округів по виборах обласної ради, СЮДИ. Тут у першій колонці з’ясовуємо, який із семи округ – наш (за місцем нашого проживання у тій чи тій громаді). Особисто я живу в Черкаській міській громаді, Придніпровський район, тому мій округ – №1. Тепер переходимо ОСЬ СЮДИ і дивимося, яка партія яких кандидатів нам пропонує.

При цьому зверніть увагу: не всі партії пропонують своїх кандидатів у вибори всіх рівнів! Наприклад, партія може брати участь у виборах в обласну раду, а в районну – не брати участі. Або навпаки.

Від кожної партії на цих виборах нам пропонується так званий «Перший кандидат», який ітиме від усіх округів. Але ми можемо обрати в цій партії й когось іншого, за своїм округом. Я знайшов партію, за яку збираюся віддати свій голос, і у списку її кандидатів переглянув усіх, хто йде від мого округу №1. Ви дивіться кандидатів по своєму округу. За одного з них я планую віддати свій голос, позначивши цього кандидата у виборчому бюлетені.

Побачити всіх кандидатів від певної партії по певному округу можна, якщо ОТУТ натиснути в колонці зліва на синю цифру біля свого округу.

Зверніть увагу: проголосувати за партію, а потім за кандидата від іншої партії – не можна! Якщо вже визначилися з певною партією, то і конкретний кандидат має бути від цієї ж партії.

Тепер шукаємо свого кандидата в районну раду. Ще раз нагадаю: за новим адміністративно-територіальним устроєм, в області тепер чотири райони (Черкаський, Золотоніський, Звенигородський і Уманський). Черкаси, Канів і Сміла входять у Черкаський район, Золотоноша – у Золотоніський, Ватутіне – у Звенигородський, Умань – в Уманський. Спочатку визначаємо, до якого виборчого округу по виборах в районну раду нас зараховано. Заходимо ОСЬ СЮДИ, знаходимо свій район (відповідно до нового поділу). У правій колонці дивимося, скільки в нашому районі округів і натискаємо на цю цифру, вона синього кольору. Наприклад, у Черкаській районній раді 5 округів, і я натискаю на синю цифру 5. Оскільки я живу в Придніпровському районі Черкас, то бачу, що мій округ – №4. Відтак заходимо ОСЬ СЮДИ, знаходимо свою партію і дивимося, яких кандидатів вона пропонує – «Першого кандидата» і кандидатів по нашому округу.

Побачити всіх кандидатів від певної партії по певному округу можна, якщо у списку округів свого району натиснути в колонці зліва на синю цифру біля свого округу.

Тепер шукаємо кандидата у міську (селищну, сільську) раду. Повертаємося СЮДИ. У графі «Черкаська область» знаходимо потрібну мені колонку. Моя колонка – «ВО з виборів депутатів міських рад». Вам же може знадобитися колонка «ВО з виборів депутатів сільських, селищних рад». Натискаємо на синю цифру (я – на цифру 61, а жителі сіл і селищ – на цифру 328). Вибираємо свою раду, натискаємо справа знову ж таки на синю цифру й потрапляємо у список округів. Мій округ у Черкасах – №4, ви дивіться свій. Жителі громад із населенням менше 10 тисяч осіб округів не побачать, бо голосуватимуть у єдиному багатомандатному окрузі, який охоплюватиме всю їхню громаду.

Тепер підбираємо собі кандидата в міську (селищну, сільську) раду. Жителі міських (саме міських!) громад переходять ОСЬ СЮДИ. Тут знаходимо свою партію, дивимося, яких кандидатів вона пропонує – «Першого кандидата» і кандидатів по нашому округу.

Побачити всіх кандидатів від певної партії по певному округу можна, якщо у списку округів своєї міської ради натиснути в колонці зліва на синю цифру біля свого округу.

Жителі селищних громад заходять СЮДИ, а жителі сільських рад – СЮДИ. Знаходимо свою раду, натискаємо на синю цифру праворуч і потрапляємо у список кандидатів у депутати. Зверніть увагу: тут списку партій немає, а є лише список кандидатів (як висуванців від партій, так і самовисуванців). Із цього списку й обираємо того, хто нам подобається.

Нарешті обираємо кандидата на посаду міського (селищного, сільського) голови.

Тут, на жаль, мушу розчарувати жителів селищних і сільських громад: по їхніх кандидатах на сайті ЦВК інформація поки що відсутня. Її треба шукати на сайтах своїх ОТГ.

Жителі ж міських громад заходять ОСЬ СЮДИ. Тут знаходимо свою міську раду, натискаємо на відповідну синю цифру праворуч і переходимо у список кандидатів.

Максим Степанов, журналіст «Прочерку»


реклама

Коментарі  

 
+12 #1 колега 06.10.2020 22:05
гарна стаття в потрібний час, дякую
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100