Rss2N1L-Yvk «Нинішню Україну за економічним і політичним розвитком можна порівняти з Польщею 1989 року». Ці невтішні для нас слова належать польському депутату та екс-меру Варшави Марціну Свенціцькому.

Кілька днів тому група журналістів з України, у тому числі, й черкаських, мала можливість відвідати Варшаву в рамках проекту «Eastbook Media School». Організували поїздку польські журналісти та інститут розвитку регіональної преси в Україні. Поїздка була ознайомчою, а тому журналісти могли відвідати редакції провідних польських ЗМІ. Побували також і в приймальні Марціна Свенціцького.

Депутат польського парламенту здебільшого говорив про реформу децентралізації в Польщі, яка вже пройшла цей процес. Співрозмовник справив враження щирої і простої в спілкуванні людини. За його словами, таку реформу в Польщі втілювали не політики, а експерти та професори.

Вся діяльність центральної влади була чітко розділена: одні повноваження має центральна влада, інші – місцева. Що стосується взаємовідносин центральної влади до регіональної, то за словами пана Свенціцького, центральна влада повинна лише стежити за відповідністю дій місцевого самоврядування до законодавства.

Як стало зрозуміло зі слів польського депутата, поляки стежать за станом справ в Україні і чітко знають наш рівень життя. Тому та фраза на початку про сучасну Україну і Польщу 1989 року, думаю, є не випадковою. Тому логічне питання, чому у Польщі вийшло досягти кращого рівня життя та економіки, а в України вже 26 років не виходить?

Пан Свенціцький говорить, що багато у цьому плані своєю активністю вирішила опозиційна політична сила «Солідарність». Але далі з розповіді стає зрозуміло, що справа не тільки в діях окремої політичної сили, справа у ментальності і ставленні людей до влади.

Фото Артема Фисуна

Фото Артема Фисуна

Показовою є відповідь Марціна Свенціцького на питання: що буде з депутатом польського парламенту, або якоїсь місцевої ради, якщо його запідозрять у корупції або розкраданні бюджету? Наприклад, якщо його статки перевищуватимуть реальні доходи. Відповідь однозначна: «Його кар’єра буде закінчена».

Відразу ж хочеться приміряти цю ситуацію в Україні. Просто цікаво, хто б залишився в уряді, або в місцевих радах, якби тільки за підозру з боку громади, депутат або чиновник припиняв би свою діяльність. Особливо, враховуючи опубліковані е-декларації.

Цікаво було і те, скільки ж заробляють депутати польського парламенту. А заробляють вони, як і в Україні, не мало. Але якщо порівнювати різницю між зарплатою депутата і середньою зарплатою в країні, то у Польщі ця різниця менша. Так, польський депутат заробляє 10 тисяч злотих, коли середня заробітна плата в країні складає 4 тисячі злотих.

При цьому, депутати місцевих рад у Польщі також отримують кошти, але це не заробітна плата, а добові. Так, місцевий депутат отримує 150 злотих за добу в залежності від покладених на нього обов’язків.

Депутат Марцін Свенціцький також розповів, що зазвичай польські слуги народу не мають великої кількості помічників, радників і т.п. У самого екс-мера Варшави є помічниця, яка працює у приймальній, виконує по суті обов’язки секретаря.

Українська журналістка, Олена Бабакова, яка зараз працює в редакції видання Eastbook, з якою теж зустрічались у Варшаві, сказала цікаву річ і про польських багатіїв. Відтак, грубо кажучи, польські олігархи, порівняно з українськими, просто церковні миші. Для порівняння, тоді як український олігарх Ренат Ахметов у свої найкращі роки мав близько 40 млрд доларів, найбагатша людина в Польщі мала 1,5 млрд доларів.

І це при тому, що Польща значно успішніша в економічному плані, ніж Україна, що не секрет.

Артур Пріхно, журналіст сайту «Прочерк»

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+3 #1 Реаліст Комаров 13.11.2016 15:39
Ключові слова- коли його статки перевищують реальні доходи. У нас за це лише попіарять в пресі і навіть користь якась буде. А карєра такого депутата ніколи не закінчиться. Хіба що полається з Хазяїном......Ну це вже на рівні особистих стосунків. А поляки молодці, хоча й не лідери по боротьбі з корупцією- і стимули в них інші, а не як у нас- долар.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100