9923fa1fb736ec813761865f85f2d558 …Прокуратура області надіслала матеріал про щойно затверджений обвинувальний акт проти лікаря-психіатра з однієї з комунальних лікарень Черкас. За версією слідства, лікар, маючи відповідні дозвільні документи на здійснення замісної метадонової терапії серед наркозалежних осіб, видавав рецепти на право придбання наркотичних засобів в аптеках.

Під час досудового розслідування викрито понад 200 фактів незаконної видачі рецептів, за якими в аптеках вже було придбано нарковмісні лікарські засоби.

Не знаю особу лікаря й деталі конкретно його справи. Але припускаю, що в даному випадку мова може йти не про те, як корумпований медпрацівник за «бабло» виписував наркотики – наркозалежним. Проблема може стосуватися допомоги онкохворим, які потерпають через сильний біль.

Із цим лихом стикається чимало людей.

Моя мама повідомила про те, що в неї рак – восени 2015-го. Лікар за фахом, вона сама поставила собі діагноз та сказала, що їй лишилося недовго. Вмовив піти на обстеження в Черкаський онкоцентр.

Там підтвердили невтішний діагноз, запропонували курс лікування. Проте мама вирішила, що…що хоче померти вдома, а не в лікарняній палаті.

Ще півроку мама повільно згасала на наших з сестрою очах. І дуже швидко постала проблема зі знеболюючими препаратами. Щотижня біль ставав все сильніше, і знеболювальні, виписані за рецептом дільничного лікаря, не вгамовували його бодай частково.

Лікарі в Україні, і тоді, в 2015-2016 роках, і зараз, в 2022-му, надзвичайно бояться вкрай заплутаної системи обігу лікарських препаратів, що містять наркотики. Маючи справу з ними, український лікар завше почувається, мов на мінному полі. Тому часто прагне «пєрєбдєть», ніж мати зайвий клопіт на свою голову…

…Тому змушений був шукати знайомих лікарів - задля придбання більш сильних знеболювальних препаратах. І сьогодні вдячний їм за те, що іноді мамі справді ставало легше. Лікарі формально порушували закон, але завдяки цьому – полегшували страждання мами, і без того знесиленої хворобою. Ніхто з медиків навіть мови не заводив про якісь гроші або подарунки…

Знаю, що з цією проблемою стикаються чимало людей, чиї родичі страждають через неоперабельний рак. Всі шукають лікарів, всі шукають більш сильних знеболюючих.

296611816_8098087446875539_6437904572035738050_n

І працівники черкаської прокуратури, які в суді підтримуватимуть обвинувачення проти лікаря, випадок якого дав поштовх для написання матеріалу, не дай Боже якщо з ними або з їхніми рідними або друзями станеться таке лихо, робитимуть рівно те ж саме…

Тому ситуація із створенням умов для того, щоб онкохворі відходили в кращий світ без надмірних страждань, в Україні залишається неврегульованою. І правоохоронні органи, якщо в них «провиси» по статистиці, завжди можуть покращити статистику, викриваючи чергового «наркобарона» серед медиків.

Не справжніх же наркодилерів їм ловити…

Віктор Борисов, журналіст, редактор сайту «Провінція»

*Допис з фейсбуку

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100