На нещодавній сесії Черкаської міської ради було прийнято рішення про підготовку угоди кредитного фінансування  між Черкаською міською радою, Європейським банком реконструкцій та розвитку і КПТМ «Черкаситеплокомуненерго».

Отримання довгострокових кредитів, тим більше під невеликі проценти, на сьогодні - єдиний можливий шлях суттєво прискорити вирішення проблемних питань, зокрема у комунальному господарстві міста, і зокрема – у теплоенергетиці. І це не обговорюється. Так і повинно бути – коштів у міському бюджеті на це просто не вистачає аби проводити необхідну модернізацію.

Але будь-який господар – тим більше, що йдеться гроші цілої громади – перед тим, як взяти кредит, зважує свої можливості його сплачувати.

Тим більше, що місто уже має один кредит, також від ЄБРР – на понад 14 мільйонів євро. Цей кредит також брався для модернізації системи теплопостачання «Черкаситеплокомуненерго», отримано його було у 2007 році – і з 2010 року місто почало цей кредит виплачувати. І перед тим, як брати новий кредит, міська влада повинна відзвітуватись про хід реалізації уже взятого - на 15 років - кредиту. Відтак, зваженою позицією - перш ніж приймати рішення про доцільність нового кредиту - було би рішення про проведення аудиту використання уже взятого кредиту. І вже за результатами звіту керівництва міста про  ефективність попереднього кредиту - приймати рішення про нові боргові зобов’язання.

Хочу зазначити, що одним із аргументів взяття попереднього кредиту було створення можливості зменшення тарифів на теплопостачання – за рахунок економії витрат, яких вдасться досягти. Тож сьогодні я думаю, доцільно було би переконатись, що взяття попереднього кредиту реально позитивно позначилось на комунальних тарифах для населення: модернізація комунального господарства заради самої модернізації просто недоцільна, вона повинна давати нові можливості, економію.

Із понад 14 мільйонів євро взятого кредиту біля 3 мільйонів євро пішло на його обслуговування – оцінки, консультації, податки, тощо. Сьогодні ж пропонується 13,5 мільйонів євро нового кредиту - і, хочу зазначити, що на стадії, коли йдеться лише про підготовку кредитної угоди, і не існує жодних обґрунтувань, на що буде витрачено ці кошти, визначена цілком конкретна сума. Тобто, на сьогодні ми не бачили конкретних розрахунків, прорахунків ефекту, техніко-економічних обґрунтувань саме такої суми кредиту.

Разом із тим, через три роки після взяття цього кредиту місто змушене буде почати його гасити, сплачуючи щороку 13,5 мільйонів гривень. Це  при тому, що ми уже сплаччуємо один кредит. І при тому, що бюджет міста на сьогодні – це бюджет банкрота. Не вистачає коштів на зарплати бюджетникам: лише на зарплати медикам до кінця року бракує 12 мільйонів гривень. Аби збалансувати витрати і доходи, бюджет розвитку міста необхідно зменшити на 20 мільйонів гривень.

Хочу зазначити також, що, на етапі до підписання угоди про взяття нового кредиту, «Черкаситеплокомуненерго» уже повинне буде відшкодувати банку 400 тисяч гривень комісії за оцінку проекту.

Є ще один цікавий момент, який мене насторожує. Усі спірні питання за угодою пропонується врегульовувати за  законодавством Англії – країни, де знаходиться офіс ЄБРР. Хоча уже багато років всі крупні українські підприємства  у своїх міжнародних контрактах зазначають, що усі спірні питання будуть урегульовуватись через Арбітражний суд при Торгово-промисловій палаті України. Відтак, це наштовхує на думки про ризики у забезпеченні прозорості використання цього кредиту. Адже сумнівно, що хтось буде їхати до Англії розбиратися у проблемних питаннях, що виникнуть під час виконання кредитної угоди і реалізації кредиту.

На жаль, таке глобальне питання розвитку нашого міста, як взяття нового кредиту, практично не розглядалося попередньо на профільних комісіях – на етапі до винесення рішення на розгляд міської ради. Його розглянуло лише кілька комісій. Далеко не у повному складі, проте це не завадило депутатам (32 із присутніх 46) спокійно проголосувати – хоча далеко не всі із 60 депутатів міської ради мали змогу навіть ознайомитися із проектом рішення.

…На мою вимогу, під час сесії міської ради, було дано відповідні протокольні доручення, що повинні внести  ясність у питання ефективності на благо громади міста старого кредиту та взяття нового – тож я сподіваюсь, що їх все-таки буде виконано.

Віктор Білоусов, депутат Черкаської міської ради

про перспективи взяття містом нового кредиту ЄБРР

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
-3 #4 Делишки... 21.11.2012 14:20
А Танюшка в красніх штанах ..................
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #3 Не байдужий 14.11.2012 09:38
Кредити - приклад ,,відкритості" влади. Якщо десь курка перебіжить дорогу, то вже всі знають до найменших дрібниць. А якщо прокручуються мільйонні операції, то все робиться в тиху.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+11 #2 Сергій 13.11.2012 23:06
Ой, дійсно. Зовсім забув, що ми ж уже брали один кредит для цього підприємства. Доведеться тепер шукати нову креативну ідею...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+18 #1 Місцевий 13.11.2012 20:21
Білоусов має рацію. Немає нічого простіше ніж узяти кредит, але треба ще прорахувати як потім нам за нього розрахуватися
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100