3334 На місцевих виборах далеко не всі села, що увійшли до складу громад, отримали своїх депутатів у радах. Причиною тому стала нова виборча система. Ради громад з кількістю виборців понад 10 тисяч формувалися за пропорційною виборчою системою з відкритими списками. По факту - напіввідкритими, чи напівзакритими. Але це інша історія.

В даному ж контексті важливо те, що представництво сіл в громаді мали б забезпечувати хоча б старости - виборні представники. Проте, після змін у законодавстві, питання виборів старост зняли з порядку денного. Принагідно зауважу, що з незрозумілих або ж дуже зрозумілих причин у тексті Виборчого  кодексу України таки залишилися згадки про старосту в контексті його обрання на місцевих виборах (наприклад, ч. 3 ст. 89, ч. 3 ст. 146, ч. 4 ст. 238, ч. 9 ст. 248, ч. 1 ст. 287 та ін.).

Так чи інакше, інститут старости в громаді було збережено, проте процедура його формування змінилася. Багато питань діяльності старост досі законодавчо залишаються неврегульованими. Одним із варіантів їх вирішення став законопроект 4535, який було проаналізовано раніше.

І от 27 січня 2021 року, через три місяці після місцевих виборів, Комітет Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування розглянув проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку інституту старост» №4535 та рекомендував Верховній Раді України прийняти його за основу.

Далі - голосування в сесійній залі, яке анонсують вже наступного тижня.

Проте, вже сьогодні у експертних колах обговорюють можливі зміни до законопроекту після першого читання. Зокрема, окремі депутати наполягають на тому, що норма про формування старостинського округу на 1500 мешканців, яка має рекомендаційний характер, має бути переглянута в сторону зменшення – до 1000 мешканців.

Дискусійним також є питання виключення старости зі складу виконкому. У проекті 4535 його пропонують замінити на гарантований виступ на засіданнях виконавчого комітету з питань, що стосуються інтересів жителів старостинського округу. Але очевидно, що це – не співмірні речі. Тому, за цю норму ще повоюють.

Політичного забарвлення взаєминам депутатського корпусу із старостами може надати збереження норми про дострокове припинення повноважень останніх. За запропонованою законопроектом 4535 нормою повноваження старости можуть бути достроково припинені за рішенням відповідної ради. Більше – жодних деталей. А без них в умовах першого ліпшого конфлікту або ж надмірної, на думку депутатів, активності старости, довго на посаді він/вона не затримається.

Звісно, до компетенції рад віднесено затвердження Положення про старосту, де мають бути визначені і місце старости в службовій ієрархії, і його/її права та обов’язки, і підстави для звільнення. Та чи варто регулювати всі ці питання положенням, а не законом?

І насамкінець. Прийняття закону досі очікують ті громади, де до сьогодні не призначили старост. Але таких – меншість. Для решти важливим є те, що цей законопроект не стосується старост, призначення яких вже відбулося. Проте, і для них є ризики. У разі його прийняття норма про обов’язковість громадського обговорення кандидатури на посаду старости може призвести до нової хвилі конфліктів. Особливо в громадах, де такі конфлікти вже були.

Олександра Дем’яненко

політолог, кандидат політичних наук

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
0 #2 Колумб 30.01.2021 12:53
Учитель - учителю: - Ну і клас мені попався тупий! Пояснюю теорему - не розуміють. Пояснюю вдруге. Не розуміють! Втретє пояснюю. Сам вже зрозумів. А вони не розуміють
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #1 Дивина 30.01.2021 12:50
- Куме? - Слухаю! - А шоб ви робили якби на вашу жінку напав тигр? - Та ніц би не робив... - Та як? Куме?! - А я шо винен? Сам напав - сам хай і обороняється!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100