228382017_4186684028089771_5362110457920283798_n Щодня ти прокидаєшся вдосвіта і крізь вранішній сон бурмочеш молитву, уявляючи, як обіймаєш сина крильми. А твої крила, як у стимфалійського птаха. Мідні і гострі зовні, щоб вразити будь-кого, хто насмілиться зашкодити твоїй дитині. А всередині вони м'які й білі, щоб втамувати біль і приголубити його тіло й душу. Ти погоджуєшся, що молитва трохи дивна з такою візуалізацією, але...

Ти збираєшся на роботу тихенько, щоб не завадити чоловіку, в якого своя розмова з Богом. Ти не втаємничуєш його в свої переживання, бо не можеш більше чути, як він кричить. Як кричав, коли трапився вибух в Оленівці. Та й на службу йому пора, а там зброя. Не дай, Бог! Хай, краще, не знає зайвого. Ти якось сама вигребеш.

По дорозі на роботу і з роботи ти тихенько плачеш, сидячи біля вікна маршрутки. Бо ти їдеш знайомими вулицями рідного міста, а твого сина тут немає. Він не бачив, як квітнули абрикоси. Не відчув, яким теплим був Дніпро цього літа. Не гуляв з коханою осінніми доріжками в парку.

Ти часто чуєш:

— Вибач, не знаю, як спитати про твого сина, але що чути?

І це найчесніше запитання! Бо люди не залишили тебе з твоїм стражданням. Вони готові взяти на себе крихту твого болю.

Увечері після молитви, засинаючи, ти знову уявляєш, як закриваєш сина своїми крильми від ворожого світу. І подумки, пошепки, а інколи вголос кличеш і кличеш: Повернись! Повернись!! Повернись!!!

Ти вгризаєшся в повідомлення в батьківських групах, де родичі полонених відчайдушно шукають крихти інформації про своїх рідних. Ти передивляєшся години й кілометри відео і фото. Раптом промайне дороге тобі обличчя?

Ти відмовляєшся від антидепресантів, бо вони цементують твою душу і ти більше не можеш відчувати свого сина. У твоєму серці утворився камінь і не дає тобі дихати, говорити, жити.

Ти слухняно виконуєш вказівки всіх, причетних до обмінів. Мовчиш про свій біль, забороняєш друзям і однокласникам сина згадувати його в соцмережах. Аж поки не помічаєш, що його частина майже зникає з обмінів. Та сама частина, яка виконала наказ президента, і вийшла в "евакуацію".

До речі про обміни! Їх пережити найважче!

За два-три дні до обміну з'являється якесь напруження в батьківських групах. Натяки й недомовки переростають у повноцінне повідомлення: Сьогодні обмін! І ти починаєш чекати дзвінка від сина. Весь день ти мариш і уявляєш його голос: мама, я в Україні!

А потім з'являються фото. Без нього.

І списки. Без нього.

І ти трохи вмираєш.

І кричиш. Мовчки. Подумки.

Господи! Поверни мені його!Поверни! Поверни!! Поверни!!!

Поверни! Мені! Його!

А потім встаєш, збираєш себе до купи і кажеш чоловіку: Ти бачив? Був обмін. Його знову немає в списках.

І живеш далі.

До наступного обміну.

Оксана Єрцова, допис з "Фейсбуку"

реклама

Коментарі  

 
+2 #1 Marks 14.11.2022 12:20
Зате сини порошенка у Лондоні на дискотеках у безпеці…
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100