реклама
Sucurity Police

реклама

Гаряча пора цьогорічної вступної кампанії, схоже таки, минула. На разі й ті, хто виступає замовником послуг, і ті, хто їх надає, зітхнули з полегшенням. Настала пора формувати списки зарахованих студентів, комплектувати групи й укладати угоди про навчання.

 Проте паніка з приводу так званих “недоборів” до вищих навчальних закладів не вщухає. МОНмолодьспорту, а за ним і ЗМІ час від часу інформують громадськість про незначну кількість вступників, що прийшла до того чи того закладу. Подекуди це призводить до анекдотичних випадків. Прочитавши черговий домисел в мережі Інтернет, деякі батьки приходять до вишів “забирати документи”, будучи переконаними, що “заклад закривають”. Це – яскравий приклад того, як усна народна творчість у світобаченні людей переважає правову свідомість...

Однак хотілося б поміркувати не про те, як невелика кількість випускників загальноосвітніх шкіл 2011 року вплинула на різке скорочення набору студентів на перший курс ВНЗ. А власне про те, на чому базується вибір батьків і дітей на користь здобуття конкретного фаху і місця навчання в цілому.

Мені йдеться не про рекламу того чи того навчального закладу Черкас, кожен з яких посідає власну нішу на ринку освітніх послуг. Стривоженість викликає завуальоване проштовхування галузевим міністерством думки про те, що якісна освіта залежить від “авторитету” диплома, іншими словами, – від престижності вищого навчального закладу. Другим критерієм, – і тут важко заперечити, – виступають відгуки роботодавців про випускників ВНЗ.

Поки що зрозуміло, що логіка офіційно поширеної риторики цього року будувалася передовсім на відтягненні абітурієнтів із “провінції” до великих міст. Йшлося, про порятунок обсягів держзамовлення головних вишів України. Натомість у саму провінцію було спущено легенду про низько кваліфіковану підготовку фахівців у регіонах, підступне заробляння грошей на контрактниках тощо. При цьому чомусь не прийнято говорити, скільки коштів заробляють “авторитетні” ВНЗ, які знаходяться під пильною протекцією.

З огляду на європейський досвід, до якого полюбляють апелювати офіційні особи, потрібно зазначити, що свій авторитет популярні заклади вищої освіти в Європі здобували оригінальними програмами підготовки фахівців, матеріальною базою і, звісно ж, викладачами, які забезпечували цю підготовку. На мій погляд, у цьому плані черкаським вишам (і державним, і приватним) абсолютно не варто комплексувати і навіть є чим пишатися.

Перебіг вступної кампанії 2011 року засвідчив, що спроба міністерства скорегувати популярність професій інженерно-технічних за рахунок спеціальностей економічно-юридичного блоку не отримала підтримки серед населення. Все це має місце лише в рамках студентських місць, замовлених за рахунок держави. А от інформаційна піна щодо переваг навчання у великих містах, яка відтягла абітурієнтів Черкащини до Києва, Одеси, Харкова, Дніпропетровська і Львова, вже невдовзі дасть про себе знати і батькам, і дітям. Справа навіть не у дорожнечі життя в іншому місті (хоча й це подекуди має неабияке значення), – а у рівні підготовки, і, зрештою, статусі, який їм запропонують. Найчастіше це буде статус бездомного заробітчанина у великому місті ще до або ж після випуску. Дезорієнтація і пошук порятунку у другій вищій освіті… Потім – третій...

Отже, нашим громадянам ще варто поміркувати над таким поняттям, як “закритий заклад”. І що таке принципи відкритості й доступності освіти. Зрештою, – чесної конкуренції між ВНЗ не тільки як установ, а й як колективів учених, викладачів, компетенцій, ідей... От тільки чи можливо це в умовах чинної системи вищої освіти? Офіційно – майже ні! Неофіційно, – як це часто буває, – нецікаво замовнику, котрий більше звик усе ж прислухатися до держави, ніж до ринку праці. Зрештою, треба ще усвідомлювати те, що наші громадяни поставлені в такі умови, коли будь-яка безкоштовна освіта стає просто призом у власній долі. Та чи більшає від цього справжніх фахівців? На це питання безкоштовна освіта не може відповісти, – принаймні впевненіше за коштовну.

Не потрібно проводити спеціальних досліджень, щоб переконатися: наші земляки знають про якість освіти зовсім не з досвіду, а з інформаційних маніфестацій, які може собі дозволити не кожен ВНЗ України, частіше з-за матеріальних причин, а подекуди – й моральних. Отже, “якісна освіта” у суспільній думці, на жаль, – радше ритуальна фраза, бренд, ніж реально усвідомлена система знань, умінь і навичок, що дає людині право з гордістю вважатися освіченою. Такий підхід формує держава. Так освіта входить і до споживчого кошика наших громадян. Без особливого усвідомлення. На жаль.

Сергій Шамара, кандидат історичних наук, громадський діяч (Черкаси)

реклама

Коментарі  

 
-8 #20 Справжній історик 24.08.2011 21:57
І щоб отримати диплом цих вузів треба мати неабиякі здібності, бо там багато викладачів принципово не беруть гроші, тому багато хто після 1курсу повернеться з Києва у Черкаси.Щодо інженерно-технічних спеціальностей і їх реклами. Місця на технічні спеціальності дійсно не заповнені, навіть державні, контракту взагалі нема. Абітурієнтів було мало та й математиків завжди менше ніж істориків чи філологів. Для першого треба талант, а для другого досить бути старанним і мати добру память. Все ж якісна освіта у гарних престижних вузах Києва має значення і для підготовки фахівців, і для подальшого працевлаштуванн я. Є фвкультети КПІ з яких увесь випуск програмістів забрали у Німеччину. А у нас ...випускників ЧДТУ не турбувати. То ж у цьому році всі сильні і слабші поїхали до столичних вузів, вступили, але чи їх потягнуть? А з іншого боку, отримавши гарну освіту роботу знайти набагато легше.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-8 #19 Справжній історик 24.08.2011 21:30
Я так і не зрозуміла, чи автор сам вірить у те, що пише, чи він і справді крім Черкас світу не бачив. Я живу в Черкасах все життя, крім 5 років навчвння у університеті Шевченка. Пройшла гарну наукову школу і можу відрізнити рівен підготовки, наприклад, істориків. Більшість викладачів місцевих вузів займаються лише переказом чужих книжок.А теза"...потрібен програміст, випускників ЧДТУ не турбувати". Я вже мовчу за інші, так звані, університети. І чи є взагалі в Черкасах справжній класичний університет з достойною науковою базою і кадрами. Випускники місцевих вузів мають поганий рівень підготовки. Практично більшість після випуску без роботи.Тому шальки терезів завжди будуть на боці Києва чи Харкова. Підготовка там краща та й ціна на контракт майже така ж, а що стосується Львова, то у нас вдвічі дорожче. Випускники цього року дійсно мали шанс потрапити до престижних вузів Києва, але вступити до КПІ, НАУ,КНЕУ - це не найголовніше у вступній кампанії. Головне - потягнути навчання.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-10 #18 Честный фраер 24.08.2011 16:47
Статья о пене? Вопрос: "Какая пена вынесла наверх таких академиков, как Казаринова?" Откуда такие люди, которые и разговаривают-то с трудом (см.ролики на сайте универа), вдруг стали академиками? Сама себя назначила, купив "должность?" В какие страшные времена живем! Какие нравы! Может, книгу какую написала? Открытие сделала? НЕТ! Скоро в каждой Кацапетовке куда не плюнь - в академика попадешь! Ужас!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-8 #17 Бешеный пес 22.08.2011 21:32
Восточно-европейский - это позор Черкасс. Ложь на лжи, взятки, коррупция, постоянные скандалы, которые "мутят" ректор Казаринова и сам Аблязов. Живут люди не наукой, а какими-то постоянными войнами ос студентами и бывшими преподавателями . Об этом хорошо на Forum.ck.ua писалось. Но и тут админ Восточно-европейского преуспела - заставила администраторов форума снести всю инфу. За деньги, конечно. Не понимают, убогие, что время коммунизма давно прошло и заткнуть рот никому не удастся в эпоху интернета. Они думают - натворят дел и никто об этом ничего не узнает! НЕпуганные идиоты. Да инфа сразу в инет сливается. Только они какую-то гадость придумали - об этом уже вся Украина знает. А на таких как Шамара, двинутые на собственной гениальности, они зарабатывали деньги. Пашет, пашет человек года 3 и днем, и ночью. А потом Аблязов говорит: "Что-то там застой. Надо человека менять". Капитализм, высосал соки - на улицу. Слава Богу - скоро обанкротятся
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-13 #16 Чужой 22.08.2011 20:25
Цитирую Сергею Шамару: "
згідно п 2 ст. 39 діючого Закону України “Про вищу освіту” керівник коледжу повинен мати вищу освіту і педстаж".
К теме о пирожниках и сапожниках, кто чем должен заниматься. Так вот, Вам как руководителю колледжа, где готовят юристов, надо бы знать, что не "діючого", а "чинного законодавства". Вот такое у вас там все образование. Берутся образование давать, а сами о нем ни малейшего представления не имеют! И что? НЕ стыдно?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-12 #15 Студент 22.08.2011 15:12
Так,що? Домовилися, пане Сергыю! Вы особисто поставите питання на ректораті про те, що треба негайно прибрати прізвища докторів і кандидатів наук, які звільнилися з університету і там уже не працюють? В тому числі це стосується рекламних роликів, які є на сайті універу. Адже більшість осіб, які там є, уже не працюють в Аблязова. Не буду Вам перераховувати закони, які порушує тут адмін. Східноєвропейсь кого. Повірте, порушень тут чимало - а Ви позіціонуєте себе як людина, що трима.ться букви законів! Поставте питання. Це ж Ваша "команда"! Впевнений, що ніхто Вас слухати не стане! От тоді і перевірите, що Ви значите для Казарінової і Аблязова.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-14 #14 zorro 22.08.2011 14:48
[quote name="Сергій Шамара"]Даруйте, але маю звичку працювати в команді. Тому розділяти власний авторитет і авторитет ВНЗ не в моїх правилах.

Ужас! Вы о чем? Какая команда? Поинтересуйтесь хотя бы историей Восточно-европейского! Там нет ни команды, ни друзей. Таких "команд" за 19 лет сменилось множество! И где они все? Не надо иллюзий! Это Вы думаете, что в команде! На самом деле - все нет так.Напреданность таких честных и наивных людей рассчитывают Казарионова и Аблязов. Поверьте, выбросят как собачонку,когда станете отстаивать свою точку зрения или надо будет пристроить кого-то из "своих", более близких!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #13 провінція рулить 22.08.2011 11:26
а ви, пані Тетяно, віддасте свого сина в Європу на навчання??)))щось сумніваюсь!пере д тим, як когось називати ніяким, проаналізуйте спершу свої творіння))
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+15 #12 черкащанка 22.08.2011 10:45
звертаюсь до крилохлоп: а ви, пані Тетяно, віддасте свого сина у Європу?а?
пишучи статті в колонках ні про що з року в рік, вважаєте себе тим, хто вміє "в трьох реченнях донести суть повідомлення"????))))))

Цитую krylohlop:
"Узок круг этих революционеров. Страшно далеки они от народа" - В.И.Ленин. "Много текста". Людина, яка без допомоги журналістів не спроможна в трьох реченнях донести суть свого повідомлення - і ще претендує на особи,здатної формулювати свої думки та доносити їх до людей? Хто витрачає кошти на таких "фахівців" - викидає їх на вітер. Хочеш дати дитині якісну освіту - краще зробити це в Європі. Принаймні, ціни не набагато різняться.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-11 #11 Критик 22.08.2011 09:34
Це можна видати як книгу: ШАМАРА.ПОВНЕ ЗІБРАННЯ НІЯКИХ РОЗДУМІВ НА ТЕМУ НІ ПРО ЩО.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100