Шамара2 У пояснювальній записці Департаменту організаційного забезпечення Черкаської міської ради робоча група вважає, що створення атрибутів міського голови сприятиме розвитку місцевого самоврядування в місті, формуванню позитивного іміджу міської влади,.. вихованню в дітей та молоді почуття патріотизму і гордості за рідний край.

По-перше, я вважаю, що вихованню у дітей та молоді почуття патріотизму і гордості за рідний край найбільше сприяють чисті вулиці, охайно зроблені тротуари, ошатні будинки й оригінальні зони відпочинку. По-друге, це ж формує і позитивний імідж міської влади. А взагалі треба виражатися точніше – місцевого самоврядування! І чи буде міський голова носити мантію, чи не буде, – від цього не залежить, до прикладу, швидкість прибирання службою чистоти пляшок і недопалків навколо МАФів, які торгують алкоголем і тютюном. Якщо звісно ж у нас немає мети, щоб усе було так: мер красується на заходах у мантії, а студенти на суботниках задарма прибирають за алкашами, які всі свої гроші відносять його партнерам.

Робочою групою рекомендовано включити до переліку атрибутів міського голови штандарт, колар (церемоніальний ланцюг), церемоніальні: мантію, пірнач та печатку (іменну) та власне затвердити весь ритуал передачі цих символів влади новообраній міській раді та міському голові.

Як історик, мушу зазначити, що пірнач це все ж таки символ влади козацького полковника, якого частіше призначали, ніж обирали. Іменна печатка, мантія, колар прикрашатимуть міського голову й додаватимуть церемоніалу передовсім його особі. Втім такі речі більше притаманні середньовічному або ранньомодерному суспільству, де всі люди належали князю, гетьманові, монархові, але аж ніяк не модерному та постмодерному, в якому якраз люди обирають керманича і він залежний від них весь період правління. Я б зрозумів, наприклад, бажання міського голови взяти участь в якійсь костюмованій історичній реконструкції під міське свято, у ході якої було б придбано і постфактум передано Черкаському драмтеатру якісь середньовічні костюми... А так, уважаю, що на часі розробити і затвердити для Черкас тільки нормальний герб і штандарт. Це була б найбільша користь з усієї цієї затії.

Сергій Шамара, історик

*Допис у «Фейсбуці».

реклама

Коментарі  

 
0 #4 Роман 13.09.2017 22:21
Цитую Ох:
...короля грає свита, причому гра має бути перманентною...

А нам, власне, потрібен король, чи, таки, міський голова? Може, пора вже визначитися: хочеш бути міським головою - працюй, хочеш бути королем - будь, але у себе вдома (інші варіанти теж можливі: у спец.закладі (там іноді навіть імператори зустрічаються), "десь в Африці далекій, біля річки Лімпакекі" (С) )
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #3 Обух 11.09.2017 22:48
Атрибути міської влади нехай в складчину виготовляють своєму очільнику його бездарні підлеглі, які отримують зарплати у 20-60 тисяч гривень. Крім того їх треба заслужити.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #2 Ох 08.09.2017 09:03
Сергій Шамара,не заважай...
Людину понесло.
А як історик маєш знати, що короля грає свита, причому гра має бути перманентною, у кого не виходить постійно плазувати аж до абсурду, того можуть запідозрити в неблагонадійнос ті і віддерти від привілеїв.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #1 Час отямитися 07.09.2017 18:51
Ігноруються елементарні речі: пірнач - символ влади козацького полковника чи курінного отамана. Голова ж міського самоврядування (городовий отаман) у часи козаччини такого атрибуту влади не мав. Тож не треба прирівнювати нинішнього "мера" до козацького полковника чи курінного отамана (хоч і сильно хочеться). А "меру" та іміджмейкерам треба слухати фахіфців, а не підлабузників зі свого оточення. В іншому випадку - стане загальноміським посьміховиськом з пірначем.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100