Шамара2 Уже десятиліттями у Черкасах згадують подвиг Праведниці народів світу Олександри Шулежко, рік як лежить у Топонімічній комісії клопотання про перейменування однієї з вулиць міста на її честь. Але. Але ми продовжуємо товктися навколо московського бачення «Великої Вітчизняної». До 77-річчя початку німецько-радянської війни ліві сили і канали України знову демонструватимуть перфоманси та кінострічки про «лаковані подвиги» наших предків «за Родіну! за Сталіна!». Крайні праві будуть критикувати ці кремлівські оповідання і робитимуть посил на діяльності націоналістичного підпілля...

А тим часом, – коли 22 червня 1941 р. Гітлер напав на СРСР, коли компартійні бонзи України «кивали п’ятами» аж за Харковом, коли німецька адміністрація, яка зайшла на Черкащину, щоб і в нашому краї «остаточно вирішувати» єврейське, слов’янське та інші питання, – непомітна ні для кого жіночка у провінційному містечку Черкаси почала гуртувати і рятувати від геноцидних заходів українських, російських і єврейських дітей.

Насправді, подвиг Олександри Максимівни Шулежко немає смислу переповідати (Під час Другої світової війни Олександра Шулежко врятувала в Черкасах від смерті й голоду 102 дитини, серед яких 25 були євреями, - ред.). Бо ще в травні 2015 р. вийшов про неї документальний фільм (http://www.firstua.com/video/10797/load), який не раз показали центральні канали, а Інтернет-видання України масово передрукували цей подвиг, як воістину всеукраїнського масштабу (http://gazeta.dt.ua/HISTORY/zhinochi-doli-u-viri-drugoyi-svitovoyi-_.html). Саме за цей масштаб її діяльності Верховний Суд Ізраїлю у 1990-х роках надав черкащанці почесне звання «Праведниці народів світу».5b2cadb62415b

На мій погляд, дуже важливо у сучасних умовах російської пропаганди ксенофобії українців надати одній із центральних вулиць міста Черкаси ім’я Олександри Шулежко. Передовсім це буде правильно з огляду на повагу до справжнього цивільного героїзму, проявленого мешканкою м. Черкаси, до жіноцтва, іменами якого вулиць у нас названо дуже мало. Крім того, це буде реально потужний культурний акт, майже унікальний і важливий для всієї України (фактично – контрпропагандистський). Взагалі мовчу, що це було б реально справедливим стосовно реабілітації жінки, котру радянська влада пресувала вже після Другої світової війни «за співпрацю з німцями».

Моя пропозиція перейменувати на вулицю Олександри Шулежко (або Праведниці Шулежко) вулицю Пушкіна. По-перше, у Черкасах залишаться провулок Пушкіна, узвіз Пушкіна, Пушкінський пляж. По-друге, таке перейменування матиме величезне просвітницьке значення, адже майже через усе місто буде проходити вулиця її пам’яті, а також – буде зупинка громадського транспорту.

НЕ ПОЛІНУЙТЕСЯ, БУДЬ ЛАСКА, ПІДТРИМАТИ ПЕТИЦІЮ! Як не шкодувала свого часу сил згадана вище героїчна жінка.

Сергій Шамара, кандидат історичних наук, Голова ЧОО -- ВП ГО «Громадянська позиція»

* Текст петиції на сайті Черкаської міської ради. Підтримати петицію можна ТУТ.

реклама

Коментарі  

 
-1 #13 Ден 02.07.2018 01:01
Шамаре плевать на Шулежко, лишь бы пропиарится на теме переименовании улицы имени русского поэта Пушкина (не имеющего к политике современного президента РФ никакого отношения). Почему, собственно, улица Пушкина подлежит переименованию? Приют Шулежко находился на современной улице Смелянской, может логично собирать подписи за переименования этой улицы? Ну нечего, большевики после революции тоже отменяли и переименовывали все что напоминало о ненавистном царском режиме, только мудрая история все расставила по местам, так же и переименаторов типа Шамары, прийдет время, поставит на место
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-1 #12 Олесь Вахній 01.07.2018 13:36
Підтримаю, бо вулиця нікчеми Пушкіна в Черкасах дійсно зайва.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #11 Пропозиція 30.06.2018 13:21
Пропонується назвать яку небудь вулицю імені Шамари і накласти мораторій на перейменування. До одужання.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-5 #10 правда 28.06.2018 10:42
молодець Шамара! мені таких в Черкасах бракує
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #9 Коледж 28.06.2018 10:27
Видно неозброєним оком: Серожа хоче в депутати. Забув тільки для підвищення електорального іміджу записати, що він член топонімічної комісії і "універсальний знавець" історії.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+20 #8 Як писав афроруццкій 26.06.2018 13:24
…Без милой вольности и славы
Склоняли долго мы главы
Под покровительство м Варшавы,
Под самовластием Москвы.
Но независимой державой
Украйне быть уже пора…

А.Пушкин, поэма "Полтава"
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+14 #7 Знавець 25.06.2018 23:50
А де ж був раніше, "історику" ти наш і незамінимий член міської топонімічної комісії? Спав, чи шо? Неперейменовани х вулиць залишилося дуже мало.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-5 #6 Цензор 25.06.2018 22:04
Чому не Гагаріна, Крилова, Ломоносова, Толстого?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #5 Антистец 25.06.2018 21:03
Очередного бессчетного закомплексованн ого активиста просто Пушкин раздражает. Это зависть носителя сельской примитивной культуры вышиванок и вареников перед мировым культурным достоянием.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #4 Пісьмо к Ольгє 25.06.2018 17:42
Цитую Я черкащанин:
Olga,Хто каже, що Пушкін не такий? Які трати з бюджету? Який дерибан? Про що мова?

Не псуй улюблену байку ватників)))
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100