Нещодавно разом з групою істориків та громадських діячів ми направили Відкритого листа міському голові Сергію Одаричу з проханням виконати рішення топонімічної комісії від 10 березня й винести на сесію міської ради питання про перейменування вулиць Леніна на Свято-Макаріївську, Кірова – на Свято-Троїцьку, Енгельса на Чорновола і Рози Люксембург на Гуржіївську. Однак мене дивує позиція міської влади, в якій чітко видно небажання вирішувати це питання.

 Підписання цього листа не варто розглядати як якусь компанійщину. Гадаю, це має бути постійна діяльність Черкаської міської ради, міського голови, членів міськвиконкому, а, відповідно, й топонімічної комісії. І для цього зроблено вже чимало. Ще у 2007 році ми з Михайлом Сиволапом розробили концепцію топонімічної політики, яка містить і основоположні наукові принципи, які мають бути враховані при здійсненні топонімічної політики, і додатки з конкретними пропозиціями.  Головна ідея, яка підкреслюється в цій концепції, - у нас, як і в Україні в цілому, склалася парадоксальна ситуація: радянської влади вже 20 років немає, але вона, виявляється, досі живе в наших назвах. Близько 85% назв вулиць, провулків і площ нашого міста – а їх в Черкасах до 400 – не мають стосунку до Черкас узагалі. Частина названі на зразок загальних ідеологічних штампів, що мають тоталітарний характер. Приміром, у нас є вулиця Постишева – людини, яка безпосередньо здійснювала голодомор в 32-33 роках. Інша частина – загальна всесоюзна штамповка, коли від Сахаліну до Карпат давалися однакові назви, які нівелювали специфіку того чи іншого міста. Тому маємо таку спотворену картину, і очевидно, що топонімічна політика має бути спрямована на те, щоб це виправити. Я не кажу, що маємо відразу поміняти 85% назв. Але з іншого боку, повинні робитися реальні кроки. Один з них – відновити історичні назви. Рішенням топонімічної комісії їх затверджено 22. Це ті унікальні черкаські назви, які були лише в нашому місті, жодне інше їх не мало. Адже нині  - чи можемо ми назвати хоча б одну таку вулицю, за якою пізнавалися б Черкаси? Коли ми кажемо Хрещатик, відразу виникають асоціації з Києвом. Кажемо Арбат – знаємо, що це Москва. В Черкасах таких назв немає, тому треба повернути хоча б ті 22. І це б могло стати певною мірою навіть символом Черкас. Скажімо, колись у нас була Верхня Горова вулиця. Це єдина в Україні вулиця, яка мала таку назву. Сама назва – досить давня – ще з XV чи XVI століття. Цю вулицю можна було б презентувати туристам,  нині ж вона носить ім’я Фрунзе, який не мав узагалі безпосереднього стосунку до Черкас.

По-друге, треба прибрати тоталітарні назви, яких у нас десь 70. Переважно, це прізвища діячів комуністичної партії, більшовицького руху, які навіть не були ніколи в Черкасах або ж узагалі діяли на шкоду Україні. Той же Постишев, Котовський – знищували українське селянство й розстрілювали людей, які боролися за незалежність.

Є також у нас частина вулиць, названа іменами діячів культури, мистецтва. І при цьому, більшість із них – російські діячі. Тому тут також треба працювати, щоб  не було таких диспропорцій. Ніхто не заперечує проти того, щоб у нас були вулиці Пушкіна, Толстого. Однак так би мовити «російська» частина не має переважати українську.

Стосовно конкретних пропозицій, які ми просили винести на сесію, то ці питання піднімалися ще 15 років тому. Гадаю, ніхто не буде заперечувати, що така постать, як В’ячеслав Чорновіл, заслуговує на увіковічення. Таку пропозицію виносили громадські діячі ще відразу після його смерті. Однак вона не знайшла підтримки. Щодо Свято-Макаріївської та Свято-Троїцької вулиці, то це прохання двох найбільших релігійних конфесій. Адже дивно, що в нашому місті православний храм розташований на вулиці, яка носить ім’я людини, котра проводила атеїстичну політику, спрямовану на знищення церкви…

 Віталій Масненко, доктор історичних наук, професор Черкаського національного університету ім. Б. Хмельницького

 Двом десяткам черкаських вулиць історик пропонує повернути давні, унікальні назви. Зокрема, колись вони називались так:

Вербовецького – Монастирська,

Горького – Зелена;

Добровольського – Сінна;

Ільїна – Надпільна;

Калініна – Нижня Горова;

Котовського – Білозірська;

Мечникова – Горова;

Орджонікідзе – Заводська;

Островського – Старособорний узвіз;

Піонерська – Митницька;

Рози Люксембург – Гуржіївська;

Сєдова – Новопречистенська;

Толстого – Гетьманська;

Фрунзе – Верхня Горова;

пров. Бєлінського – Кузубівський;

пров. Герцена – Хижняківський;

пров. Дзержинського – Білоцерківський узвіз;

пров. Енгельса – Клименківський;

пров. Краснодонський – Хижняківський;

пров. Чкалова – Гордіїв;

пров. Юнацький – Заячий спуск;

пров. Дачний – Цуперів.

реклама

Коментарі  

 
+3 #18 панночка 01.09.2011 13:09
Вы давно были в БТИ? там даже справку о переименовании улицы бесплатно не дадут и эта справка недешево.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #17 Черкас 01.09.2011 03:15
3)Панночці: Питання про дороговизну перейменування - давня комуністична брехня, кошти на поточні (раз на 10 років)зміни табличок вже закладені у квартплату, зміни ж у документах безкоштовні і матимуть місце лише при зміні документів чи записів у них у робочому порядку. Я свого часу 10 років продовжував жити на вул.Смілянській, а у паспорті було записано стару назву - Комсомольська. І мені не коштувало ні копійки, коли вписали Смілянську.
Щодо пров.Калова - це, очевидно, описка: Чкалова.
4) А Ви знаєте, що у Черкасах і досі є провулок Павлика Морозова, очевидно, він і досі має бути зразком для нашої молоді?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #16 Черкас 01.09.2011 03:09
1) Круку: Пан Масненко не отримував від радянської влади квартири, а живе у звичайному приватному будинку, збудованому ще його батьками.
2) Юрію: Ви, мабуть, неуважно читали статтю, там не йдеться про тотальне перейменування усіх радянських назв вулиць, хоч і варто б, а про повернення старовинних назв. А таких, які можна повернути, у Черкасах лише 22, близько 5% від усіх назв. Якщо Вам так подобається Толстой - будь-ласка, є нові вулиці. Між іншим, у києві так і робили, вертали історичні назви незважаючи на імена, а потім достойні поновлення давали новим вулицям.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #15 Олена 27.08.2011 17:21
а вам аби лише про шлунок свій згадати. все звикли у Союзі на халяву отримувати - житло, медицину, освіту. от і розпалась "велікая дєржава", як мильна бульбашка. бо усім давно зрозуміло, що держави живуть лише за ринкових умов. звісно, нащо ж думати про духовне, якщо можна вимагати одного й того ж - соцвиплат, виплат, виплат, виплат......який жах!яка обмеженість і сірість
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #14 Бруня 27.08.2011 15:40
Головні ненависники перейменування вулиць - члени виконкому Горкун та Беззубенко. Кістками ляжуть аби залишити все як є. При дикому капіталізмі з комуністичним душком ці оборотні почувають себе як риба в воді. Навіщо щось міняти?? :lol: :lol: :lol:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #13 жужа 27.08.2011 15:35
***, яка сидить в міськвиконкомі, швидше окочуреться, ніж відступиться від Леніна і Сталіна. 8) 8) Допоки стоять леніни і дзержинські - їхнє комуністичне життя продовжується.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #12 Fagot 27.08.2011 15:32
Патентованим комунякам, які на бюджеті побудували собі хороми і стали "успішними людьми" НІЯКІ ЗМІНИ ВУЛИЦЬ НЕ ПОТРІБНІ. ЇМ прекрасно при комуністичних назвах і обдуреному народі, якому вони платять пайку - 800 гр пенсії та 1000 зарплати. На свята за бюджетні гроші (під виглядом безплатно) наливають миску борщу або каші. Потім їдуть на шикарні дачі і "відводять" душу. :cry:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-7 #11 ХХ1 столiття 27.08.2011 10:15
Цитую Василь:
Особливо "актуальна" назва Заячий спуск, вже пройшло 100 років. Одні міняли нікого не питаючи, другі бажають поновити теж нікого не питаючи. Є така форма як голосування, під час виборів до місцевих Рад, це при наявності коштів для переймування та для втілення в життя прийнятого рішення. А це зміни та потрібні кошти, адрес, таблиць, вказників будинків, ітп.

На 100% пiдтримую! Не треба тотально все мiняти, це дуже великi витрати. Краще повернути пiльги чорнобильцям, iнвалiдам, сиротам, тощо. Покращити життя реально мешканцiв, щоб вони це вiдчули. А не займатися тотальним перейменуванням !
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #10 NazarStodola 27.08.2011 09:11
А до Добровольського , Пацаєва та Волкова пропоную додати ще такі прізвища: Майкл Смит, Френсіс Скобі, Роналд МакНейр, Эллисон Онідзука, Кріста МакОлифф, Грегорі Джарвіс, Джудіт Резнік. Вони до Черкас мають рівно таке ж відношення, як і перші три. Хоча, в Одесі вул. Добровольського має бути - він звідти родом...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #9 NazarStodola 26.08.2011 19:19
Із паном Круком стосовно балансу користі-шкоди між будівництвом каскаду дніпровськиих ГЕС і нищенням агроінфраструкт ури на Придніпров"ї я б посперечався. Але розмова не про те. Що ж до перейменувань, то, як мені здається, ми просто затягнули дуже цю справу і тепер чим далі, тим важче це зробити. За 20 років ми не створили громадянського суспільства. А такі дуже важливі речі, як всебічна перебудова новоутвореної країни з імперської напівколонії до національної соціально-справедливої держави представникам нашого суспільства з ментальністю напівсовка-напівхохлуїна - має маловірогідний шанс на швидкий успіх.
Не знаю, кому як, а мені бридко ходити по вулицям лєніних-люксембургів-енгельсів.
Хто такий Енгєльс? Ваш родич Енгельс?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100