реклама

реклама

Ця стаття відповість на основні питання щодо принципу дії та правильного використання етилового спирту у якості дезінфікуючого засобу.

305289183_7761714963899317_3760372773281589608_n

Що таке дезінфікуючий засіб?

Дезінфікуючий засіб - хімічна речовина, здатна вбивати чи дезактивовувати патогенні організми (такі як бактерії, віруси та грибки).

Як дезінфікує етиловий спирт?

Усі живі істоти побудовані з білкових молекул. Білки є не тільки будівельним матеріалом живих організмів, від них також залежить функціонування багатьох біологічних процесів.

Наприклад, багато вірусів мають білкові захисні оболонки та спеціальні білкові “відмички” що дозволяють вірусу проникати всередину живих клітин. Знищення цих білкових структур знешкоджує вірус.

Існують речовини здатні руйнувати білкові молекули. Такі речовини називають денатуратами.

Етиловий спирт - досить потужний дентаурат. Саме тому він здатен знищувати та нейтрализувати бактеріі (тобто має бактеріцидні властивості), віруси (має віроцидну дію) та шкідливі грибки (фунгіцидна дія). Дуже важливою властивістю етилового спирту вважається його туберкулоцидна дія (тобто, він здатен знищувати збудників туберкульозу).

Яку концентрацію спирту слід використовувати?

Доведено, що найбільш ефективною є концентрація етанолу у 60-80%. Як не дивно, спирт більшої концентрації має гірші дезінфікуючі властивості.

Це пов'язано з тим, що вода прискорює хімічний процес денатурації білків (грає роль каталізатора). Також вода уповільнює випаровування спирту, чим збільшує час контакту дезинфікуючого засобу з поверхнею. Доказано, що це значно підвищуює ефективність процесу дезинфекції.

Варто пам'ятати, що при концентрації етилового спирту вище 80-85% ефективність його як дезінфікуючого засобу знижується.

Концентрація нижча за 60% також знижує ефективність етанолу у якості дезінфікуючого засобу.

Який час контакту дезинфікуючого засобу з поверхнею слід використовувати?

Спирт, як і більшість інших хімічних речовин, не має миттєвої діі. Щоби дезинфікуючий засіб зпрацював як треба, потрібен певний час.

Потрібний час контакту залежить від концентрації спирту. Рекомендовано принаймні від 2 до 10 хвилин контакту поверхні з дезинфікуючим засобом для концентрації спирту у 60% або 5-15 хвилин при використанні більшої концентрації етилену (якщо концентрація не перевищує 80%).

Тобто не треба змивати дезінфікуючий засіб одразу після нанесення!

Треба дати йому час на те, щоби стався максимальний контакт з поверхнею та відбувся хімічний процес денатурації білків патогенних організмів.

Яка різниця між етанолом та ізопропіловим спиртом?

Часто у якості дезінфікуючого засобу використовують ізопропіловий спирт.

Етанол та ізопропіловий спирт є подібними малими молекулами, але відрізняються розташуванням групи спирту в молекулі.

Обидва спирти легкозаймисті, і обидва використовуються як дезінфікуючі засоби. Ізопропіловий спирт переважно використовується для дезінфекції електронних пристроїв.

При прийомі внутрішньо, ізопропіловий спирт викликає сп'яніння, подібне до алкогольного. Але токсичність ізопропанолу приблизно в 3,5 рази вище, ніж у етанолу, Сп'яніння він визиває значно швидше.

Головна небезпека при внутрішньому вживанні ізопропілового спирту полягає в тому, що ймовірність перевищення допустимої норми та подальшого отруєння (з можливим летальним наслідком) дуже велика.

*реклама

реклама

Коментарі  

 
0 #1 місцевий 14.09.2022 19:28
дуже цікава інформація.... а то береш на рибалку казна що, і думаеш.. виживу чи ні !!((((
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100