Для позичальника немає нічого приємнішого, ніж останній платіж за кредитом. З боргами хочеться розлучитися швидше, але з виплатами такого характеру радимо не поспішати: переконайтеся, що у вас вийшло закрити кредит правильно.

Переконайтеся, що ви не забули виплатити копійки

Ми звикли округляти копійки, дивлячись на ціну продуктів у супермаркеті. Але з боргами так робити не варто: якщо в остаточній вартості кредиту є копійки, їх необхідно виплатити до останньої. Ані банки, ані нові МФО борги на користь клієнта не округлюють: навіть кілька непогашених копійок зазначатимуться як прострочений платіж, на який нараховуватимуть відсотки.

Добре, якщо вас про це вчасно попередять і ви встигнете погасити борг на ранній стадії прострочення (хоча кредитна історія вже буде зіпсована, а взяти кредит з дуже поганою кредитною історією та великими просрочками наступного разу буде складно). Але може статися й так, що кілька копійок боргу висітимуть на вас роками, перетворюючись на кілька тисяч.

Крім копійок, не зайвим буде звернути увагу і на комісії: деякі банки стягують плату за переказ коштів, плату за переказ необхідно також узяти на себе, інакше кредитор вважатиме цю суму вашим боргом.

Заберіть чек або виписку про останній платіж

Іноді трапляється так, що виплачений борг у кредитній історії значиться незакритим: провина в помилці може лежати як на кредиторі, який забув передати дані в бюро кредитних історій (установа, де зберігається інформація про позичальника), так і на самому кредитному бюро. Наприклад, через задвоєння: якщо в базі бюро була людина з таким самим ім'ям і прізвищем, як у вас, дані могли переплутати і закритий борг записати тітці.

Чек про останній платіж (якщо ви сплачували борг через термінал) або виписка з банку стане в пригоді, щоб довести вашу правоту перед бюро кредитних історій. Коли ви надасте документ про те, що борг було погашено, помилку у вашій кредитній історії буде виправлено.

Через місяць після погашення боргу перевірте кредитну історію

Навіть якщо погашення боргу пройшло без особливих проблем, рекомендуємо про всяк випадок перевірити свою кредитну історію, щоб переконатися, що з нею все гаразд.

Так ви будете впевнені, що вам точно видадуть наступний кредит.

 *Реклама

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100