реклама Делікат

Початок липня на Черкащині видався сухим та найжаркішим за останні 100 років.

Про це повідомляє очільник Черкаського обласного центру з гідрометеорології Віталій Постригань.

На більшості площ історично високими були добові температури (середня, максимальна, мінімальна). Проте, абсолютний максимум температури повітря початку липня (37° 1999, 2017 років перевищено не було. А всьому виною – малохмарний антициклон, атмосфера над нашим регіоном зараз дуже перегріта.

Ілюстративне фото з інтернету


За такої погоди, агрометеорологічні умови для формування урожаю пізніх сільськогосподарських культур, городини і овочевих погіршали. Ґрунт швидко втрачає вологу, його верхні шари незвично розпечені, подекуди зовсім сухі.

На Смілянщині розпочалася ґрунтова засуха (вологозапаси грунту в метровому шарі менше 50 мм) - небезпечне агрометеорологічне явище, що викликає загибель або зменшення врожаю сільгоспкультур. Ці площі відзначилися найбільшим дефіцитом опадів, який триває з початку травня і наразі становить 83 %, проти 40-50 % на решті площ. Як наслідок, слабкі рослини передчасно почали сохнути, а у томатів з’явилися опіки

За прогнозом, кардинальних змін у синоптичній ситуації не видно. У найближчі три доби суха спекотна погода з температурою вночі 20-25º, вдень 35-39º утримається.

«Режим дня важливий як ніколи - спека і без того втомлює організм. Охолоджуйте тіло. Якомога частіше приймайте прохолодний душ або обтирайтеся прохолодною водою. Уникайте фізичних навантажень в спеку. Обмежте фізичну активність в найбільш спекотні години дня», – радять синоптики.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100