реклама Делікат

Гігантський блокуючий антициклон-довгожитель, який у метеорології називають «парниковим котлом», тривалий час не допускав у наш регіон свіже повітря Атлантики.

IMG_20240715_150739

Проте вчора він все ж дозволив атмосферним фронтам проявити себе у Жашкові грозовим дощем, повідомляє очільник Черкаського центру з гідрометеорології Віталій Постригань.

На решті території спостерігалися ізольовані осередки купчасто дощової хмарності, які зазвичай вологи приносять мало, тому відмічалися сухі грози.

Наслідки блокуючого антициклону: це пекельна спека 35-37º, надзвичайно високі середньодобові температури 29-30º, яких навіть не було у кліматі Черкащини, аж 90 температурних рекордів. Вже на ранок перегріта, 30º вода у Дніпрі, що фіксувалося вперше в історії спостережень.

В атмосфері вже почалося руйнування блокуючого антициклону і тропічне повітря врешті покинуло нашу Черкащину, поступаючись місцем свіжому повітрю зі Скандинавії.

У вихідні та на початку нового робочого тижня, антициклон «Frederik» забезпечить переважно сонячну суху погоду з температурою вночі 17-22º, вдень 27-32º.

Через дефіцит опадів в екосистемах області утримується надзвичайна 5 класу пожежна небезпека. За таких умов надто високий ризик виникнення пожеж. Тому слід уникати відкритого вогню на природі, не допускати спалювання стерні та пожнивних решток, паління біля посівів.

реклама

Коментарі  

 
-3 #1 Микола Похолодань 19.07.2024 14:07
Охолоньте. Скільки мона казати, шо зімою похолодає й потемнішає. Плюс - "зіма будєт бальшая, только сумєрки да снєг"
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100