реклама Делікат

Багато суб'єктів підприємницької діяльності та фізичні особи потребують валюти. 

Деякі використовують її для купівлі товарів та послуг з-за кордону, інші намагаються інвестувати та накопичувати гроші, треті вирушають у подорож. Але не кожен знає, як формується курс валют, які фактори на нього впливають і що можна зробити, щоб його спрогнозувати.

 123

Не зайвим буде знати, що є кілька курсів валют і лише ринковий відображає реальний стан на ринку. До того ж, є різна валюта, але в Україні найбільшою популярністю користується євро, долар США та фунт стерлінгів. У прикордонних регіонах популярним є польський злотий, румунський лей та багато інших валют.

Як формується курс?

Міжбанківський валютний ринок України – основне джерело показників. Як тільки було проведено торги, можна говорити про точний курс, при цьому розрахунки проводяться на державному рівні. Щодня на міжбанківському ринку формується велика кількість заявок від комерційних банків. Вони погашаються та на основі проведення торгів формуються курси.

Визначає курс Національний банк України, враховується декілька ключових параметрів:

  • вартість купівлі потрібного обсягу валюти;
  • динаміка ринку та загальний настрій;
  • кількість заявок на продаж та купівлю валюти;
  • валютні інтервенції;
  • рівень активів та зобов'язань.

Кожен банк намагатиметься страхувати себе, відповідно встановлюється завищений курс. Додатково курс може формуватися на основі великої кількості додаткових факторів, адже валюта потрібна імпортерам, населенню, банкам та навіть спекулянтам.

Загальні фактори впливу на курс

На даний момент курс плаває, тому він може змінюватися щохвилини. Виділяють кілька загальних та вкрай важливих факторів, що впливають на коливання курсу:

  • економічні показники (інфляція, безробіття, зовнішній борг, платіжний баланс та багато іншого, чим стабільніша економіка, тим менше впливів курсу);
  • довіра (багато хто любить зберігати гроші в іноземній валюті, тому фактор довіри суттєво вплине на курс);
  • політика банків (монетарна політика багато в чому визначає економічний рух країни);
  • динаміка цін (враховуються ціни на експортні та імпортні товари, адже при значному збільшенні імпорту потрібно більше валюти, а чим більший попит на неї, тим вища вартість).

Деякі фактори можуть бути передбачуваними, а деякі непередбачуваними. Величезний вплив на курс має і політика, адже якщо в державі все стабільно, то це приваблює різних інвесторів та фонди, які впливають на гроші в країну.

*Реклама

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100