реклама Делікат

В атмосфері спостерігається унікальна синоптична ситуація.

photo_2024-09-09_16-06-33

Східна частина України залишається під впливом блокуючого антициклону довгожителя, який продовжує формувати переважно сонячну суху погоду, повідомляє очільник Черкаського обласного центру з гідрометеорології Віталій Постригань.

Західна Європа, у тому числі Західна частина України, потрапляють під вплив температурно-контрастного циклону, тому там переважатиме холодна дощова осіння погода. В Альпах можливий сніг, що незвично для цієї пори року. У південній Європі буде холодніше ніж на північному побережжі Скандинавії - атмосферна циркуляція перевернулася буквально «з ніг на голову».

На поточному тижні у нашому регіоні домінуватиме східний синоптичний процес, осіння спека посилиться. Температура вночі 15-20º, вдень 25-30º.

В той же час під впливом західного циклону збільшиться хмарність, значно зросте ймовірність грозових дощів.

  • 11 вересня вночі без опадів, вдень місцями короткочасний дощ, гроза.
  • 12-13 вересня місцями короткочасний дощ, гроза.
  • 14 вересня короткочасний дощ, гроза.

На жаль, ці дощі не зможуть зупинити повітряно-грунтову засуху, зменшити пожежну напругу у лісах області та покращити запаси вологи у ґрунті.

За останніми визначеннями, вологозапаси орного шару грунту у північній половині області незадовільні – 5-6 мм, у південній – не вище 1 мм, або ж зовсім сухо. Грунт гарячий, його середня температура на 10 см 22-24º, при нормі 18º - одна з найвищих за весь період спостережень. При такій агрометеорологічній ситуації сівбу озимини проводити недоцільно.

Підходить до кінця перша декада осені, а на Черкащині триває метеорологічне літо – середньодобова температура впевнено тримається вище за відмітку в +15°, а саме це і є критерієм літа у метеорології. Нагадаємо, що за новими кліматичними даними, період 1991-2020 роки, літо в нашому регіоні починається 15 травня, а закінчується 13 вересня, і його тривалість за кліматом становить 121 день.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100