реклама Делікат

У Південній Африці сталося диво природи – випав сніг заввишки до 2 метрів, тоді як на Черкащині триває вже четвертий місяць літа.

photo_2024-09-23_16-51-49

Середній температурний фон становить 21°C, що на 5°C вище за кліматичну норму, і це спостерігається вперше за 100 років метеорологічних даних, інформує очільник Черкаського обласного центру з гідрометеорології Віталій Постригань.

Крім того, зберігається значний дефіцит опадів – ефективного дощу не було протягом трьох місяців, а в Смілянському районі – практично шести.

За даними агрометеорологічних спостережень за останні 30 років, така сухість ґрунту по всій області на середину вересня спостерігається лише вдруге після 2019 року. Цьогоріч надзвичайно висока температура ґрунту на глибині 10 см становить 19-21°C (при нормі 14°C), а сухість ґрунту не дозволяє масово розпочати посівну кампанію озимих зернових, не забезпечує появу нормальних сходів озимого ріпаку і може призвести до коригування запланованих посівних площ.

«Вересневе літо» на Черкащині триває. До кінця тижня антициклон залишається домінуючим на синоптичній арені, зберігаючи переважно сонячну та суху погоду, супроводжувану посиленим південним вітром.

Температурний фон залишатиметься на літньому рівні – близько 19°C, що на 6°C вище за норму: вночі 10-15°C, вдень 22-27°C.

Проте є і негативні наслідки такого аномального тепла на фоні засухи. Показник пожежної небезпеки в області вже тривалий час утримується на найвищому рівні, що є серйозним фактором ризику виникнення пожеж у природних умовах. Нагадуємо, що спалювання рослинності може призвести до неконтрольованого поширення вогню, що загрожує знищенням будівель та споруд житлового сектору. Особливо важко локалізувати пожежі на відкритих територіях, де вогонь поширюється дуже швидко.

За синоптичними прогнозами, на вихідних активізується улоговина циклону з Чорного моря, що призведе до зміни погодних умов: збільшення хмарності, локальних дощів, рвучкого північного вітру та тимчасового зниження температури.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100