Зима 2014-2015 років у цілому видалася теплою зі значним дефіцитом опадів, зауважує начальник Черкаського обласного гідрометцентру Віталій Постригань.

Вона характеризувалася чергуванням тривалих глибоких відлиг із нетривалими періодами сильних морозів, переважанням дощів над снігом, нестійким сніговим покривом та неглибоким промерзанням ґрунту. Вже 20 лютого в області відбувся перехід середньодобової температури повітря через 0°, а з ним розпочався весняний режим погоди.

У попередньому році ранній розвиток весняних процесів (8-9 лютого) дозволив розпочати сівбу ярих культур значно раніше звичайних строків. Так, вже 11-13 березня, що на 21-24 дні раніше звичайного, ґрунт досяг фізичної стиглості і був готовий для посіву. Однак, суха, вітряна з низькою відносною вологістю повітря погода березня по всій території області обумовлювала дуже швидке висихання верхнього шару ґрунту, що могло несприятливо позначитись на сходах ранньої ярини.

Планування і своєчасне проведення весняних польових робіт має дуже важливе значення тому, що терміни проведення сівби, догляду за посівами багато в чому обумовлюють величину врожаю. Запізнення з термінами сівби на 10-15 днів у порівняні з оптимальними термінами викликає недобір врожаю від 12 до 30%.

Польові роботи і сівба ранніх ярих культур весною не можуть розпочатись до тих пір, поки ґрунт на полях не досягне м’якопластичного стану, при якому робота машин проходить безперебійно і оранка відмічається доброї якості. Кожного року «стиглість ґрунту» настає в різні строки.

За довгостроковим прогнозом погоди, березень у цілому очікується аномально теплим із кількістю опадів в межах норми (середня температура повітря за місяць очікується +3°, при нормі 0,4°, кількість опадів 35 мм, при нормі 33 мм). Разом із тим, в окремі періоди можливі інтенсивні опади у вигляді дощу та мокрого снігу та нічні морози до мінус 5°.

За погодних умов, що склались та очікуються, підсихання ґрунту до м’якопластичного стану в області весною 2015 р. відбудеться швидко. Вже в кінці 2-ї декади березня – в ранні строки в області створяться оптимальні умови для масового розгортання польових робіт та сівби ранніх ярих зернових культур, яку необхідно провести в стислі строки. До сівби цукрових буряків та соняшнику необхідно бути готовими з початку квітня. До 20 квітня необхідно в області завершити інвентаризацію посівів озимих культур та бути готовими до сівби кукурудзи (середні багаторічні строки сівби кукурудзи в області 29 квітня –7 травня).

Віталій Постригань зазначив, що основним фактором, що лімітуватиме ріст і розвиток сільськогосподарських культур та рівень їх продуктивності, буде волога. Тому особливу увагу слід приділити комплексу агротехнічних заходів, спрямованих на збереження наявної вологи та недопущенню її втрати в подальшому.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100