реклама

реклама

У період карантину збільшилася кількість прострочених кредитів не тільки в банках, але і МФО. У процентному співвідношенні показник проблемних позик становить відповідно 10% та 50%. У деяких мікрофінансових організаціях ця частка становить приблизно 70%, що пов'язано з продовженням роботи та підтвердженням більшості заявок.

За прогнозами експертів сервісу FoxyCredit в Україні, для відновлення таких МФО може знадобитися не менше 1,5-2 років. Багато МФО на час карантину тимчасово зупинили видачу онлайн позик, щоб уникнути зростання прострочень. Тим кредитним організаціям, які зазнали великих збитків, слід шукати ефективні шляхи розв'язання проблеми й використовувати нові методи.

Заборона на нарахування штрафних санкцій в період карантину та протягом 30 днів після його закінчення спростила життя позичальників, але ускладнила ситуацію для кредиторів. Дія закону, прийнятого 16.06.2020 року, не поширюється на іпотечні та споживчі кредити для фізичних осіб.

На думку МФО, багато позичальників неправильно зрозуміли суть законопроекту. Заборгованість за нарахованими відсотками не списується, надається тільки відстрочка на час карантинних заходів.

Що чекає ринок онлайн споживчих кредитів після карантину?

За даними, які надав аналітичний сервіс foxycredit.com, можна судити про те, що ситуація поступово стабілізується. Все більше відвідувачів ресурсу (приблизно 14%) цікавиться короткостроковими кредитами на суму до 15 тисяч грн., які видаються на термін до двох місяців.

Збільшилася і кількість клієнтів на 10%, які оформили кредит у травні та червні у порівнянні з квітнем. Мікрофінансові організації раніше видавали новим позичальникам вигідні безвідсоткові позики (під 0,01%), і до карантину таких компаній було 23.

На початку квітня їх кількість скоротилася до 6, що пов'язано з падінням попиту населення на онлайн кредити. Але вже в червні таких МФО стало 18, і найближчим часом прогнозується їх збільшення до попереднього значення.

Згідно з інформацією, яку надає надійне джерело Інтерфакс, можливо зростання попиту на споживчі кредити. Це пов'язано зі зменшенням облікової ставки Національним Банком України до рекордного історичного мінімуму.

Сьогодні він становить 6% у порівнянні з минулим роком цей показник був на рівні 17,5%. Таке рішення також може сприяти зменшенню відсоткової ставки за кредитами в банках та небанківських кредитних організаціях вже до кінця 2020 року. Фахівці пропонують для відновлення роботи МФО кілька шляхів, а саме:

  • детальна перевірка потенційних клієнтів (оцінка їх платоспроможності);
  • підвищення ставки для компенсації ризику по неповерненим позикам;
  • заохочення постійних позичальників, у яких немає прострочень.

У свою чергу, навпаки, зменшення процентної ставки по кредитах дозволить розширити кредитний портфель й шляхом цього покрити збитки за простроченими позиками.  При подачі заявки на кредит важливо реально оцінювати свої сили, щоб не зіпсувати на майбутнє свій кредитний рейтинг.

*реклама

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100