реклама

реклама

У період реформування енергетичних ринків в Україні важливо запровадити посаду енергетичного омбудсмена. Про це заявив народний депутат України 8-го скликання, екс-заступник міністра енергетики та захисту довкілля України, експерт у сфері енергетики Олексій Рябчин під час вебінару «Енергетичний омбудсмен для України» для журналістів загальноукраїнських та місцевих медіа у четвер, 28 січня.

Олексій_Рябчин

«Інститут енергетичного омбудсмена і зобов’язання уряду його запровадити прописані в законах про ринок електричної енергії і про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. У європейських директивах також рекомендується захист прав споживачів у цій сфері. Тим паче що зараз підсилюється європейське законодавство, де йдеться про захист вразливих споживачів, про боротьбу з енергетичною бідністю», - сказав експерт.

Олексій Рябчин став автором законопроєкту «Про енергетичного омбудсмена», зареєстрованого у Верховній Раді України в 2017 році. Документ був схвалений профільним Комітетом з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки, проте депутати попереднього скликання не встигли розглянути його у сесійній залі. Зараз, за словами експерта, прийняття відповідного законопроєкту особливо актуальне.

«Думка колективного захисника споживачів має бути почута. І це особливо важливо зараз, коли формуються ринкові правила, які діятимуть ще довго. Зараз ми бачимо в Україні диспропорцію з погляду споживача. Тоді як у країнах ЄС існують потужні спілки, які захищають інтереси споживачів, маленьких компаній. У нас такого, на жаль, немає. Тому питання, пов’язані зі споживачами чи з тарифам, дуже сильно політизовані. Дуже хочеться, щоб це питання перейшло у професійну дискусію. І така інституція, як омбудсмен, може в цьому допомогти», - переконаний експерт.

За його словами, до енергетичного омбудсмена можуть безкоштовно звертатися звичайні громадяни, а також підприємства малого й середнього бізнесу. Омбудсмен стане посередником у вирішенні суперечок між споживачами і постачальниками енергоресурсів. Також важливо передбачити можливість досудового вирішення спорів.

У запровадженні посади енергетичного омбудсмена зацікавлені всі гравці ринку, і бізнес також, оскільки це зробить спілкування зі споживачами більш ефективним, наголосив Олексій Рябчин.

«Є безліч моделей, за якими працює енергетичний омбудсмен в інших країнах. Це потужна інституція, але вона точно не має втручатися в діяльність незалежного регулятора і в питання тарифоутворення. Але омбудсмен має бути достатньо потужним гравцем, щоб його голос був почутий нарівні з голосом монопольних компаній, які працюють на цьому ринку», - наголосив експерт.

Вебінар було проведено в рамках освітньої ініціативи «Прозорість та технічна грамотність в енергетичній журналістиці», яку Національна спілка журналістів України виконує в рамках грантової діяльності USAID Проєкту енергетичної безпеки. Метою ініціативи є забезпечення прозорості та технічної грамотності у висвітленні в медіа тем, пов’язаних з енергетичними реформами, та сприяння посиленню енергетичної безпеки України шляхом ефективної комунікації.

реклама

Коментарі  

 
0 #2 Куди катимося? 29.01.2021 09:52
Скоро на одного робітника 40 омбудсменів
Так файно писали на рекламних передвиборчих шитах, а що маємо? Ще одного дармоїда з міністерською зарплатою у 30 тисяч и 400% премію, що на виході десь більше 100 тисяч. А ще у нього буде кабінет, секретарка, 24 регіональних представника 40 помічників, водій, машина.. :-x Штампують і штампують міністерства та всіляких трутнів.

Регіональний представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Черкаській області, Регіональний координатор взаємодії з громадськістю в Черкаській області, Тренер Асоціації УМДПЛ/Association UMDPL, регіональний координаторо взаємодії з громадськістю в Представництві Уповноваженого ВРУ з прав людини в Черкаській області організували
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #1 Світлана 29.01.2021 07:02
Головне на ту посаду призначити єдину професійну людину в цій сфері, ну яка, чисто випадково, працювала в оточенні Ахметова! Ну в крайньому випадку - у Коломойського!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100